PrzepisCo zrobić, żeby krokiety nie pękały na patelni? Dolej gorący płyn do ciasta

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały na patelni? Dolej gorący płyn do ciasta

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały na patelni? Dolej gorący płyn do ciasta
Paulina
01.07.2022 21:31

Krokiety to jedno z tych dań, które nigdy się nam nie przeje. Dlaczego? Przygotowujemy je na wiele ciekawych sposobów. Najważniejsza jest podstawa, czyli ciasto. Źle zrobione, często się rozwala i psuje nasze krokiety. Co zrobić, żeby ciasto nie pękało przy zwijaniu? Dodajcie do niego 1 składnik, a już nie będzie.

Krokiety to danie, które często pojawia się na rodzinnych imprezach czy podczas świąt. Często serwowane są do barszczu z farszem z kapusty i grzybów lub mięsem. Jeśli nie chcesz, aby naleśniki pękały i rozpadały się podczas faszerowania czy smażenia, dodaj do ciasta na nie gorącą wodę. To ten sekrety składnik, który sprawi, że ciasto będzie idealne.

Składnik na idealne ciasto na krokiety:

  • ¼ litra mleka
  • 350 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju
  • 2 jajka
  • ¼ litra gorącej i przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, stale mieszając bądź miksując, powolnym strumieniem wlewajcie wodę. Podczas rozrabianie ciasta zacznij rozgrzewać patelnie.

Odłóż dwie łyżki oleju, a pozostałą część dodaj do masy i ponownie całość wymieszajcie. Rozgrzej małą ilość oleju na patelni i wlej jedną chochelkę. Pamiętaj, żeby naleśniki nie były za grube, ani za ciężkie. Tak przygotowane ciasto będzie delikatne i doskonale otuli farsz.

Obraz

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 300g suszonych grzybów
  • 80 ml oleju
  • ziele angielskie 3 szt.
  • liść laurowy 2 szt.
  • pieprz i sól do smaku
Obraz

Sposób przygotowania farszu na krokiety:

Moczymy suszone grzyby. Następnie gotujemy je w wodzie, tak by były miękkie. Kiszoną kapustę płuczemy i gotujemy z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu. Kiedy kapusta zmięknie, porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Kiedy cebula się już zeszkli, dodajemy do niej pokrojone wcześniej grzyby i kapustę, a następnie wszystko razem dusimy około 30 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Umieszczamy powstały farsz na naleśniku i formujemy z niego krokiet. Następnie obtaczamy go w jajkach oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.

Zobacz nasz przepis na krokiety na kanale YouTube: 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także