Dodaj do marynaty, a mięso wyjdzie bardzo soczyste. To trik szefów kuchni

Szefowie kuchni mają swoje sekrety i dziś poznasz jeden z nich. To prosta, ale skuteczna metoda, dzięki której mięso będzie kruche, soczyste i pełne smaku. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie: co do marynaty, to dobrze trafiłeś.

Dodaj do marynaty. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczneDodaj do marynaty. Mięso wyjdzie kruche i aromatyczne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mehaniq41
Paulina Hermann

Każdy, kto choć raz podjął się wyzwania przygotowania perfekcyjnego obiadu, wie, że nie ma nic gorszego niż przesuszone, łykowate mięso. Zwłaszcza gdy miało być kulinarnym majstersztykiem. Na szczęście nie trzeba mieć dyplomu z gastronomii ani kuchni na poziomie "MasterChefa", by zaserwować soczyste mięso, które dosłownie rozpływa się w ustach. Kluczem jest odpowiednie podejście do marynaty i kilka prostych trików, które zdradzają profesjonaliści.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Co do marynaty? Postaw na sprawdzone składniki

Zacznijmy od podstaw – co do marynaty? To właśnie ona w dużej mierze decyduje o tym, czy twoje mięso wyjdzie kruche i soczyste, czy raczej przypominać będzie podeszwę. Sekretem kucharzy jest stosowanie składników, które nie tylko nadają smak, ale też realnie wpływają na strukturę mięsa.

Idealnie sprawdzą się:

  • sok z cytryny - naturalny rozbijacz włókien, świetnie zmiękcza drób,
  • maślanka - lekko kwaśna, działa łagodnie, idealna do kurczaka,
  • ocet winny lub jabłkowy - świetny do czerwonych mięs,
  • alkohol (np. piwo, wino) - działa na mięso rozluźniająco i dodaje aromatu,
  • kiwi lub ananas - zawierają enzymy, które naturalnie rozkładają białka w mięsie.

Ważne, by marynata nie tylko zawierała te składniki, ale też miała czas, by zadziałać – minimum 2-3 godziny, a najlepiej zostawić mięso na noc w lodówce.

Sposób na soczyste mięso

Soczyste mięso to nie tylko efekt marynowania. Liczy się też technika obróbki termicznej. Profesjonaliści wiedzą, że mięso przed duszeniem czy pieczeniem warto krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Ten zabieg pozwala "zamknąć" pory i zatrzymać soki w środku. To właśnie one odpowiadają za smak, aromat i miękkość.

A jeśli planujesz gotować mięso, to daruj sobie zwykłą wodę. Postaw na bulion (warzywny lub mięsny), który wzbogaci jego smak. W ostateczności możesz użyć kostki rosołowej, ale pamiętaj o tym, że jakość wywaru ma znaczenie. Jeszcze jedna rada: nigdy nie dociskaj mięsa podczas smażenia! To najprostszy sposób, by wypłynęły z niego wszystkie soki. Pozwól mu smażyć się spokojnie – cierpliwość popłaca.

Jeśli marzysz o tym, by twoje dania podbijały serca domowników, zacznij od podstaw: przemyśl dokładnie, co do marynaty, nie oszczędzaj na czasie i jakości składników, a następnie zadbaj o właściwą technikę smażenia czy pieczenia. Rezultat? Soczyste mięso, które zniknie z talerzy szybciej, niż zdążysz nalać wina do kieliszków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler