Dodaj szczyptę soli do herbaty. Efekt końcowy bardzo cię zaskoczy

Nie cukier i nie cytryna, a odrobina soli to dodatek, który powinien pojawić się w kubku z twoją herbatą. Dlaczego? Czy to rozwiązanie dla znudzonych tradycyjnymi smakami?

Czy herbata z solą dobrze smakuje? Czy herbata z solą dobrze smakuje?
Źródło zdjęć: © Canva | Zeki Okur

Jesteś smakoszem czarnej herbaty i poszukujesz sposobu na ulepszenie jej smaku? Postaw na dodatek soli. Mimo że pomysł ten może nie sprawiać najlepszego wrażenia, w rzeczywistości pomoże w uzyskaniu idealnego naparu. A potwierdza to... nauka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ratunkowy przepis, gdy zapomnisz o obiedzie. Zapiekanka z tortilli uratuje, gdy burczy w brzuchu

Po co dodawać sól do herbaty?

Trudno pozbyć się wrażenia, że solenie herbaty jest złym pomysłem, jednak nauka mówi zupełnie coś innego. Prof. chemii Michelle Francl, na co dzień związana z Bryn Mawr College w Stanach Zjednoczonych, w swojej książce "Steeped: The Chemistry of Tea" podpowiedziała, by do herbaty dodawać niewielką ilość soli, co miałoby pozytywnie wpłynąć na smak napoju.

- Sód blokuje receptory goryczy. Herbata smakuje łagodniej oraz jest mniej gorzka – wyjaśniła prof. Michelle Francl w rozmowie z "The Times".

Solenie herbaty będzie tym bardziej efektywne, jeśli mamy do czynienia z mocnym, długo parzonym napojem o intensywnym smaku. Badaczka dodała także, że niewielka ilość przyprawy nie będzie wyczuwalna, w przeciwieństwie do cukru czy soku z cytryny. Ponadto z publikacji dowiadujemy się, że solenie herbaty nie jest niczym nowym. Okazuje się, że Księga Herbaty Lu Yu z VIII wieku (pierwsze całościowe dzieło poświęcone historii, uprawie i piciu herbaty stworzone przez chińskiego pisarza i poetę, nazywanego "herbacianym mędrcem") zawiera zalecenia dotyczące regularnego dodawania soli do filiżanki herbaty. Co ciekawe, zalecenia prof. Michelle Francl spowodowały falę oburzenia na Wyspach Brytyjskich. Zareagowała na nie również ambasada USA w Londynie.

Dlaczego warto pić czarną herbatę z solą?
Dlaczego warto pić czarną herbatę z solą? © Canva | Alexthq

Dlaczego warto pić czarną herbatę?

Czarna herbata, dzięki swoim charakterystycznym składnikom, przynosi liczne korzyści zdrowotne. Jest bogata w antyoksydanty, w tym flawonoidy, które mogą obniżać ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób, takich jak choroby serca i niektóre typy nowotworów. Regularne picie czarnej herbaty może także przyczynić się do redukcji poziomu złego cholesterolu (LDL) oraz poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego.

Czarna herbata zawiera kofeinę, która może pomóc zwiększyć czujność i polepszyć koncentrację. Ponadto badania wykazały, że czarna herbata może korzystnie wpływać na zdrowie układu trawiennego oraz wspierać utrzymanie zdrowej wagi. Dlatego warto uwzględnić czarną herbatę jako wartościowy element zrównoważonej diety.

Wybrane dla Ciebie

Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem