Dolej szklankę do gotującego się rosołu. Zupa w mig zrobi się klarowna
Gotujesz rosół, ale za każdym razem coś jest z nim nie tak? Nie wiesz, co zrobić, aby zupa była klarowna? Dziś raz na zawsze rozwiążemy ten problem. Z prostym trikiem domowy rosół będzie idealnie przejrzysty i czysty.
Rosół to w wielu polskich domach wręcz świętość, bez której nie sposób wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. I choć mogłoby się wydawać, że wiemy już o nim wszystko i możemy gotować go z zamkniętymi oczami, to rzeczywistość często okazuje się zupełnie inna.
Bo co w przypadku kiedy przygotowana samodzielnie wersja rosołu nie przypomina domowej zupy, którą można było zjeść na obiedzie u babci lub mamy? W czym tkwi problem? I dużo ważniejsze pytanie, jak go naprawić, aby domowa zupa w końcu zaczęła smakować, jak ta z dzieciństwa? Już za moment wszystko stanie się jasne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
WZ-tka, czyli warstwowe, warszawskie ciasto z kremem
Gotujesz rosół? O tych podstawach nie zapominaj
Aby rosół wyszedł złocisty, idealnie klarowny i esencjonalny, musisz dobrze się nim zaopiekować już na samym starcie i nie odpuszczać aż do końca. Każdy etap procesu gotowania ma kluczowy wpływ na efekt końcowy.
Zacznij od dobrej jakości składników. Warzywa użyte do rosołu mają być świeże. W garnku powinny znaleźć się na późniejszym etapie gotowania, nie w początkowej fazie razem z mięsem. A skoro o mięsie już mowa, to w przypadku rosołu warto postawić na kilka rodzajów tego produktu. Gotując rosół, nie bój się łączyć ze sobą: kurczaka, kaczki i wołowiny. Dzięki takiej kompozycji zupa będzie miała bogaty i niepowtarzalny smak. Pamiętaj, że mięso zawsze zalewamy zimną wodą.
Ogromne znaczenie ma również sam proces gotowania. Powinien odbywać się na małym ogniu przez kilka godzin. Im dłużej, tym lepiej. Nie zapomnij też o regularnym oczyszczaniu wywaru poprzez usuwanie powstających podczas gotowania szumowin.
Klarowny rosół - wykorzystaj trik z zimną wodą
Idealny rosół to z pewnością przejrzysty i czysty bulion. Tylko jak zapewnić sobie taki efekt, kiedy rosół nagle zrobił się mętny? Przydatny może okazać się tutaj trik z zimną wodą. Wystarczy dodać do gotującego się wywaru szklankę zimnej wody, a w mig stanie się on klarowny. Jak to działa? Jest to tzw. hartowanie rosołu. Technika stosowana przez szefów kuchni i doświadczone gospodynie. Nagłe ochłodzenie wywaru w garnku spowoduje ścinanie białek, które ostatecznie opadną na dno naczynia. Tym samym rosół odzyska swoją jasność i przejrzystość.
Wiele osób zamiast wody do rosołu dodaje kostki lodu. Sposób działania jest identyczny jak w przypadku zimnej wody. Która z technik bardziej do ciebie przemawia? Na pewno dobrze o nich pamiętać, bo za każdym razem przywrócą rosołowi piękny wygląd. Co warto podkreślić na koniec, obie techniki nie wpływają negatywnie na smak gotującej się zupy. Nie musisz się więc ich obawiać.