Domowy rosół bez mięsa. Nawet twoja babcia poprosi cię o przepis

Wszyscy znamy smak domowego rosołu. To nieodłączny element niedzielnych obiadów, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i budzi sentyment. Ale czy da się go odtworzyć w wersji roślinnej?

RosółRosół to świetny wybór na niedzielną zupę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół na mięsie to klasyka, którą kochają pokolenia, ale roślinna wersja również potrafi zaskoczyć głębią smaku — warto dać jej szansę, nawet jeśli jesteś fanem tradycji. Wystarczy kilka prostych trików, które sprawią, że twój wegetariański rosół będzie smakował tak samo dobrze jak wersja z mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rosół i potrawka

Co decyduje o smaku roślinnego rosołu?

Kluczem do sukcesu jest pieczenie warzyw w piekarniku i hojna ilość dobrej jakości oliwy z oliwek. Samo ugotowanie warzyw nie uwolni ich pełnego potencjału, a wywar będzie smakował wodniście. Warto poświęcić więcej czasu i zadbać o to, żeby warzywa były odpowiednio upieczone. Pozwala to nie tylko na wydobycie głębi ale także wypełnia kuchnię pięknym aromatem.

Nie obieraj warzyw ze skórki — dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W skórce znajduje się wiele cennych składników, które wzbogacają aromat roślinnego rosołu. Drugim ważnym elementem jest użycie sosu sojowego, który jest naturalnym źródłem smaku umami. Ten dodatek dodaje potrawom głębi i sprawia, że jedzenie jest bardziej sycące i satysfakcjonujące.

Warto pamiętać, że rosół bez mięsa jest nieco słodszy niż tradycyjna wersja — to zasługa dużej ilości marchewki i pietruszki. Taka zupa to świetna alternatywa, jeśli w niedzielny poranek uświadomisz sobie, że zabrakło mięsa w lodówce albo odwiedzi cię znajomy na diecie roślinnej. Ale nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem, warto go spróbować — zaskoczy cię swoją intensywnością i aromatem.

Przepis na roślinny rosół

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • por,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra–dół).
  2. Nie obieraj warzyw ze skórki — zamiast tego dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Rozłóż je na blaszce, polej dwiema łyżkami oliwy, dodaj pieprz i odrobinę soli. Uważaj, żeby nie przesadzić z solą — później dodasz sos sojowy, który jest dość intensywny w smaku.
  4. Warzywa obtocz w przyprawach i oliwie, a następnie piecz przez 45 minut.
  5. Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Postaw na średni ogień, dodaj natkę pietruszki, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Przykryj i gotuj przez około 30 minut.
  7. Następnie dodaj łyżkę oliwy oraz sos sojowy.
  8. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejne 2 godziny na wolnym ogniu.
  9. Po tym czasie spróbuj wywaru — jeśli uznasz, że potrzeba, dodaj jeszcze jedną łyżkę oliwy i odrobinę sosu sojowego.

Wybrane dla Ciebie

Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste