Domowy rosół bez mięsa. Nawet twoja babcia poprosi cię o przepis

Wszyscy znamy smak domowego rosołu. To nieodłączny element niedzielnych obiadów, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i budzi sentyment. Ale czy da się go odtworzyć w wersji roślinnej?

RosółRosół to świetny wybór na niedzielną zupę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Rosół na mięsie to klasyka, którą kochają pokolenia, ale roślinna wersja również potrafi zaskoczyć głębią smaku — warto dać jej szansę, nawet jeśli jesteś fanem tradycji. Wystarczy kilka prostych trików, które sprawią, że twój wegetariański rosół będzie smakował tak samo dobrze jak wersja z mięsem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rosół i potrawka

Co decyduje o smaku roślinnego rosołu?

Kluczem do sukcesu jest pieczenie warzyw w piekarniku i hojna ilość dobrej jakości oliwy z oliwek. Samo ugotowanie warzyw nie uwolni ich pełnego potencjału, a wywar będzie smakował wodniście. Warto poświęcić więcej czasu i zadbać o to, żeby warzywa były odpowiednio upieczone. Pozwala to nie tylko na wydobycie głębi ale także wypełnia kuchnię pięknym aromatem.

Nie obieraj warzyw ze skórki — dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W skórce znajduje się wiele cennych składników, które wzbogacają aromat roślinnego rosołu. Drugim ważnym elementem jest użycie sosu sojowego, który jest naturalnym źródłem smaku umami. Ten dodatek dodaje potrawom głębi i sprawia, że jedzenie jest bardziej sycące i satysfakcjonujące.

Warto pamiętać, że rosół bez mięsa jest nieco słodszy niż tradycyjna wersja — to zasługa dużej ilości marchewki i pietruszki. Taka zupa to świetna alternatywa, jeśli w niedzielny poranek uświadomisz sobie, że zabrakło mięsa w lodówce albo odwiedzi cię znajomy na diecie roślinnej. Ale nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem, warto go spróbować — zaskoczy cię swoją intensywnością i aromatem.

Przepis na roślinny rosół

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • pół korzenia selera,
  • por,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka suszonego lubczyku,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra–dół).
  2. Nie obieraj warzyw ze skórki — zamiast tego dokładnie je umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Rozłóż je na blaszce, polej dwiema łyżkami oliwy, dodaj pieprz i odrobinę soli. Uważaj, żeby nie przesadzić z solą — później dodasz sos sojowy, który jest dość intensywny w smaku.
  4. Warzywa obtocz w przyprawach i oliwie, a następnie piecz przez 45 minut.
  5. Upieczone warzywa przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Postaw na średni ogień, dodaj natkę pietruszki, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe.
  6. Przykryj i gotuj przez około 30 minut.
  7. Następnie dodaj łyżkę oliwy oraz sos sojowy.
  8. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj przez kolejne 2 godziny na wolnym ogniu.
  9. Po tym czasie spróbuj wywaru — jeśli uznasz, że potrzeba, dodaj jeszcze jedną łyżkę oliwy i odrobinę sosu sojowego.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło