Drożdżowy zawijas ze słodkim kremem. Pachnie jak z chatki św. Mikołaja

Orzechowa strucla to mocna konkurencja dla tradycyjnego makowca. Przygotowując ją na święta, nie żałuj dodatków, takich jak mielone goździki, rodzynki czy skórka pomarańczowa. Masa będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy dodasz odrobinę rumu lub likieru Amaretto. Ciasto idealnie pasuje do kawy piernikowej.

Strucla z orzechami i migdałami sprawia, że cały dom pachnieStrucla z orzechami i migdałami sprawia, że cały dom pachnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinny pojawić się orzechy włoskie. Niektórzy podają je w łupinach jako ozdobę, inni dorzucają odrobinę do kutii, a nawet do ciasta na pierniki. Warto wykorzystać ich pyszny miąższ do wypieku, który pozwoli im odegrać pierwsze skrzypce. W kompozycji ze słodkimi i korzennymi dodatkami przywołują najcieplejsze wspomnienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto leśna szyszka. Przepis, który pokocha cała rodzina

Jak przygotować orzechy do masy na struclę?

Zacznij od rozłupania orzechów, a następnie wrzuć je na 2-3 minuty do gotującej się wody. W ten sposób odrobinę zmiękną i z łatwością oddzielisz od słodkiego miąższu gorzką skórkę. Jeśli lubisz jej smak, nie musisz jej zdejmować.

Orzechy włoskie i migdały zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy blendera ze specjalnymi ostrzami do rozdrabniania twardych składników. Następnie upraż je na suchej patelni z dodatkiem mielonych goździków i gałki muszkatołowej. Podgrzewaj do momentu, aż cały dom wypełni się ich aromatem.

Jak zawijać struclę na święta?

Najłatwiejszy do wykonania jest klasyczny rulon. Jeśli masz ochotę na bardziej fantazyjny kształt ciasta, możesz zapleść je w warkocz lub skręcić w spiralkę. Przy czym warkocz sprawdzi się tylko w przypadku farszu o gęstej konsystencji. Musisz zatem przygotować masę orzechową wcześniej i schłodzić ją w lodówce.

Aby zrobić warkocz, rozwałkuj ciasto na duży owalny placek. W środkowej linii wyłóż farsz, a następnie z obydwu stron natnij ciasto w paski o szerokości ok. 2 cm. Owiń nimi farsz zaplatając paski w warkocz.

Jeśli chcesz zrobić skręcony rulon, zawiń ciasto w klasyczną roladę. Następnie ostrożnie przetnij ją nożem wzdłuż, po czym skręć dwie części ciasta ze sobą w spiralkę.

Przepis na świąteczną struclę z orzechami

Przepis na ciasto drożdżowe jest uniwersalny. Możesz w nie zawinąć nie tylko nadzienie orzechowe, ale także tradycyjną masę makową, jabłka z dodatkami lub na przykład cynamon wymieszany z cukrem.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych,
  • 75 g masła,
  • 50 g cukru – najlepiej o drobnej rafinadzie,
  • 1 jajko,
  • 2 g soli.

Składniki na masę orzechową:

  • 100 g migdałów,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 10 g cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonych goździków,
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g rodzynek,
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • opcjonalnie 2 łyżki rumu lub likieru Amaretto.

Przygotowanie:

  1. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży, przygotuj z nich zaczyn. Wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego mleka i 1 łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Mąkę przesyp do dużej miski i dodaj wyrośnięty zaczyn.
  3. Pozostałe mleko podgrzej w rondelku, rozpuść łyżkę masła i zdejmij z kuchenki zanim zacznie bulgotać.
  4. Mleko z masłem wymieszaj z mąką. Dodaj jajko – powinno być w temperaturze pokojowej, pozostały cukier i szczyptę soli.
  5. Zagnieć ciasto w kulę i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie, przygotuj nadzienie. Mielone orzechy i migdały upraż na patelni z goździkami i gałką muszkatołową.
  7. Dodaj do rondla i podgrzej razem z pozostałymi składnikami na masę orzechową. Wymieszaj dokładnie do uzyskania konsystencji gęstego, ale jednak płynnego kremu.
  8. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Delikatnie rozwałkuj w kwadrat o długości boku ok. 35 cm. Jeszcze ciepłą masę orzechową nałóż na ciasto, a następnie zwiń w rulon.
  9. Przełóż do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posmaruj struclę roztrzepanym jajkiem wymieszanym z cukrem i cynamonem.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach