Dziadek pokazał mi, jak prawidłowo przechowywać cebulę. Przez to żadna się nie zmarnuje

W kuchennej szafce, lodówce, a może w piwnicy? W łupinie czy bez? Odpowiednio przygotowana przed zimą cebula będzie cieszyła smakiem i aromatem przez dobrych kilka miesięcy. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie jest jej miejsce, by zapobiec psuciu się warzywa.

Jak przechowywać cebulę na zimę? Dziadek od zawsze stosuje jedną metodęJak przechowywać cebulę na zimę? Dziadek od zawsze stosuje jedną metodę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chcąc cieszyć się cebulą przez całą zimę, należy ją odpowiednio przechowywać. Niektóre odmiany są trwalsze i nadają się do długotrwałego magazynowania, np. cebula żółta, czerwona lub szalotka. Trzeba jednak zadbać odpowiednie warunki, by warzywo nie zaczęło kiełkować czy gnić. Mój dziadek od zawsze stosuje jedną metodę. Sprawdza się jak żadna inna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Jak przechowywać cebulę na zimę w warunkach domowych?

Najlepszym, sprawdzonym sposobem przechowywania cebuli jest umieszczenie jej w siatkach lub workach z materiału przepuszczającego powietrze, np. z lnu, bawełny lub juty. Siatki te można następnie zawiesić w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub garażu. Ważne jest, aby zapewnić dobrą wentylację warzywom i nie wystawiać ich na działanie światła słonecznego. Co ważne, przechowywana cebula powinna być całkowicie sucha (wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów) i w łupinie.

Innym sposobem przechowywania cebuli jest umieszczenie jej w skrzynkach lub koszach z drewna, wikliny lub plastiku, które mają otwory lub szczeliny zapewniające przepływ powietrza. Skrzynki lub kosze można ułożyć w stosy w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub garażu. Podobnie jak w przypadku siatek lub worków należy unikać bezpośredniego światła słonecznego i zapewnić warzywom dobrą wentylację. Skrzynki lub kosze powinny być niewielkie i niezbyt głębokie, aby cebula nie była ściśnięta i miała dostęp do powietrza.

Jak przechowywać cebulę na zimę?
Jak przechowywać cebulę na zimę? © Pixabay

Jak przechowywać obraną i pokrojoną cebulę?

Obrana cebula powinna być przechowywana w lodówce w zamkniętym szczelnie pojemniku (najlepiej szklanym). To ograniczy dostęp tlenu, który sprzyja rozwojowi bakterii i bierze udział w procesach utleniania, powodujących utratę świeżości. Przede wszystkim jednak szczelnie zamknięty pojemnik zapobiegnie rozchodzeniu się zapachu warzywa po wnętrzu lodówki. Tak przechowywana cebula zachowa świeżość do 14 dni.

Natomiast obrana i pokrojona już cebula wytrzyma ok. 7 dni w lodówce. Taką również należy przechowywać w pojemnikach szczelnie zamykanych w lodówce - w tym przypadku nie trzeba martwić się o światło, wilgoć czy temperaturę, ponieważ pojemniki chronią cebulę przed tymi czynnikami. Warto jednak pamiętać, że tak przechowywana cebula traci część swojego smaku i aromatu, a także staje się miękka i wilgotna.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯