Dziadek pokazał mi, jak prawidłowo przechowywać cebulę. Przez to żadna się nie zmarnuje

W kuchennej szafce, lodówce, a może w piwnicy? W łupinie czy bez? Odpowiednio przygotowana przed zimą cebula będzie cieszyła smakiem i aromatem przez dobrych kilka miesięcy. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie jest jej miejsce, by zapobiec psuciu się warzywa.

Jak przechowywać cebulę na zimę? Dziadek od zawsze stosuje jedną metodęJak przechowywać cebulę na zimę? Dziadek od zawsze stosuje jedną metodę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chcąc cieszyć się cebulą przez całą zimę, należy ją odpowiednio przechowywać. Niektóre odmiany są trwalsze i nadają się do długotrwałego magazynowania, np. cebula żółta, czerwona lub szalotka. Trzeba jednak zadbać odpowiednie warunki, by warzywo nie zaczęło kiełkować czy gnić. Mój dziadek od zawsze stosuje jedną metodę. Sprawdza się jak żadna inna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Jak przechowywać cebulę na zimę w warunkach domowych?

Najlepszym, sprawdzonym sposobem przechowywania cebuli jest umieszczenie jej w siatkach lub workach z materiału przepuszczającego powietrze, np. z lnu, bawełny lub juty. Siatki te można następnie zawiesić w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub garażu. Ważne jest, aby zapewnić dobrą wentylację warzywom i nie wystawiać ich na działanie światła słonecznego. Co ważne, przechowywana cebula powinna być całkowicie sucha (wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów) i w łupinie.

Innym sposobem przechowywania cebuli jest umieszczenie jej w skrzynkach lub koszach z drewna, wikliny lub plastiku, które mają otwory lub szczeliny zapewniające przepływ powietrza. Skrzynki lub kosze można ułożyć w stosy w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub garażu. Podobnie jak w przypadku siatek lub worków należy unikać bezpośredniego światła słonecznego i zapewnić warzywom dobrą wentylację. Skrzynki lub kosze powinny być niewielkie i niezbyt głębokie, aby cebula nie była ściśnięta i miała dostęp do powietrza.

Jak przechowywać cebulę na zimę?
Jak przechowywać cebulę na zimę? © Pixabay

Jak przechowywać obraną i pokrojoną cebulę?

Obrana cebula powinna być przechowywana w lodówce w zamkniętym szczelnie pojemniku (najlepiej szklanym). To ograniczy dostęp tlenu, który sprzyja rozwojowi bakterii i bierze udział w procesach utleniania, powodujących utratę świeżości. Przede wszystkim jednak szczelnie zamknięty pojemnik zapobiegnie rozchodzeniu się zapachu warzywa po wnętrzu lodówki. Tak przechowywana cebula zachowa świeżość do 14 dni.

Natomiast obrana i pokrojona już cebula wytrzyma ok. 7 dni w lodówce. Taką również należy przechowywać w pojemnikach szczelnie zamykanych w lodówce - w tym przypadku nie trzeba martwić się o światło, wilgoć czy temperaturę, ponieważ pojemniki chronią cebulę przed tymi czynnikami. Warto jednak pamiętać, że tak przechowywana cebula traci część swojego smaku i aromatu, a także staje się miękka i wilgotna.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi