Dziadek pokazał mi, jak prawidłowo przechowywać cebulę. Przez to żadna się nie zmarnuje

W kuchennej szafce, lodówce, a może w piwnicy? W łupinie czy bez? Odpowiednio przygotowana przed zimą cebula będzie cieszyła smakiem i aromatem przez dobrych kilka miesięcy. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie jest jej miejsce, by zapobiec psuciu się warzywa.

Jak przechowywać cebulę na zimę? Dziadek od zawsze stosuje jedną metodęJak przechowywać cebulę na zimę? Dziadek od zawsze stosuje jedną metodę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chcąc cieszyć się cebulą przez całą zimę, należy ją odpowiednio przechowywać. Niektóre odmiany są trwalsze i nadają się do długotrwałego magazynowania, np. cebula żółta, czerwona lub szalotka. Trzeba jednak zadbać odpowiednie warunki, by warzywo nie zaczęło kiełkować czy gnić. Mój dziadek od zawsze stosuje jedną metodę. Sprawdza się jak żadna inna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Jak przechowywać cebulę na zimę w warunkach domowych?

Najlepszym, sprawdzonym sposobem przechowywania cebuli jest umieszczenie jej w siatkach lub workach z materiału przepuszczającego powietrze, np. z lnu, bawełny lub juty. Siatki te można następnie zawiesić w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub garażu. Ważne jest, aby zapewnić dobrą wentylację warzywom i nie wystawiać ich na działanie światła słonecznego. Co ważne, przechowywana cebula powinna być całkowicie sucha (wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni i grzybów) i w łupinie.

Innym sposobem przechowywania cebuli jest umieszczenie jej w skrzynkach lub koszach z drewna, wikliny lub plastiku, które mają otwory lub szczeliny zapewniające przepływ powietrza. Skrzynki lub kosze można ułożyć w stosy w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy, spiżarni lub garażu. Podobnie jak w przypadku siatek lub worków należy unikać bezpośredniego światła słonecznego i zapewnić warzywom dobrą wentylację. Skrzynki lub kosze powinny być niewielkie i niezbyt głębokie, aby cebula nie była ściśnięta i miała dostęp do powietrza.

Jak przechowywać cebulę na zimę?
Jak przechowywać cebulę na zimę? © Pixabay

Jak przechowywać obraną i pokrojoną cebulę?

Obrana cebula powinna być przechowywana w lodówce w zamkniętym szczelnie pojemniku (najlepiej szklanym). To ograniczy dostęp tlenu, który sprzyja rozwojowi bakterii i bierze udział w procesach utleniania, powodujących utratę świeżości. Przede wszystkim jednak szczelnie zamknięty pojemnik zapobiegnie rozchodzeniu się zapachu warzywa po wnętrzu lodówki. Tak przechowywana cebula zachowa świeżość do 14 dni.

Natomiast obrana i pokrojona już cebula wytrzyma ok. 7 dni w lodówce. Taką również należy przechowywać w pojemnikach szczelnie zamykanych w lodówce - w tym przypadku nie trzeba martwić się o światło, wilgoć czy temperaturę, ponieważ pojemniki chronią cebulę przed tymi czynnikami. Warto jednak pamiętać, że tak przechowywana cebula traci część swojego smaku i aromatu, a także staje się miękka i wilgotna.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy