Dzięki temu trikowi nie będziesz szorować grilla godzinami. Jest banalny, ale skuteczny
Długi majowy weekend często nazywany jest "świętem grilla". Uwielbiamy ten czas spędzać w gronie rodziny i przyjaciół, przygotowując jedzenie na świeżym powietrzu. Nim jednak rozpalisz ogień pod rusztem, trzeba go dokładnie wyczyścić. Oto cztery patenty, dzięki którym czyszczenie grilla będzie bezproblemowe.
29.04.2023 | aktual.: 29.04.2023 13:11
Kiedy używasz grilla, każdorazowo osadza się na nim tłuszcz, resztki pokarmu, kurz i inne zanieczyszczenia. Wszystko to jest pożywką dla bakterii, które mają później styczność z jedzeniem. Spalony tłuszcz pełen jest polimerów kwasów tłuszczowych, czyli związków bardzo szkodliwych dla naszego zdrowia. Mówiąc wprost, brudny grill to źródło substancji rakotwórczych, które paląc się, przenikają do jedzenia i które wdychamy wraz z dymem. Dlatego czyszczenie grilla trzeba przeprowadzać po każdym użyciu.
Jednak niewielu z nas o tym pamięta. Zazwyczaj więc, chcąc pozbyć się zastygłych nieczystości, sięgamy po silne środki chemiczne. Na rynku dostępnych jest wiele środków przeznaczonych do usuwania przypaleń z rusztów (a także piekarników). Jednak te specjalistyczne preparaty często zawierają substancje żrące, wymagają długiego szorowania i nie należą do tanich. Możesz wyczyścić grilla domowymi, dużo bardziej ekonomicznymi i bezpiecznymi metodami. Są bardzo skuteczne.
Czyszczenie grilla - sól
Zimny ruszt umieść na folii aluminiowej i posyp obficie solą. Następnie włóż go do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz do momentu zbrązowienia soli. Następnie wyczyść ruszt, szorując go szorstką gąbką lub specjalną szczotką ze stali nierdzewnej. Na koniec kratkę wystarczy przemyć, będzie wyglądać jak nowa.
Czyszczenie grilla - folia aluminiowa
Produkt ten świetnie sprawdzi się, gdy nie masz wspomnianej wyżej szczotki. Wystarczy, że weźmiesz arkusz folii wielkości mniej więcej kartki A4 i zgnieciesz go w twardą kulkę. Po odklejeniu całego zaschniętego brudu wystarczy kratkę dokładnie opukać czystą wodą i jest gotowa na następne grillowanie!
Czyszczenie grilla - soda oczyszczona
Wykorzystanie sody oczyszczonej to prosta i niedroga metoda na wyczyszczenie rusztu. Zmieszaj sodę z niewielką ilością wody, by uzyskać konsystencję pasty. Dla lepszego efektu do powstałej papki możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Nałóż ją na ruszt i pozostaw na kilkanaście minut, a następnie gąbką lub szczotką przetrzyj kratkę.
I jeszcze - cebula
Ten patent sprawdzi się przy usuwaniu świeżych zabrudzeń. Warto więc stosować go po każdym użyciu grilla. Po skończeniu pieczenia potraw zdejmij ruszt i ostrożnie zacznij czyszczenie. Kratka musi być ciepła. Przekrój na pół cebulę i połówką kilkakrotnie przetrzyj pręty. By wzmocnić efekt czyszczący, możesz kratkę spryskać octem spirytusowym lub sokiem z cytryny. Po przetarciu rusztu cebulą wystarczy umyć go pod bieżącą wodą.
Szykujesz się na grilla, sprawdź nasz przepis na grillowane grzanki z kurczakiem: