Dzięki temu trikowi nie będziesz szorować grilla godzinami. Jest banalny, ale skuteczny
29.04.2023 12:45, aktual.: 29.04.2023 13:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Długi majowy weekend często nazywany jest "świętem grilla". Uwielbiamy ten czas spędzać w gronie rodziny i przyjaciół, przygotowując jedzenie na świeżym powietrzu. Nim jednak rozpalisz ogień pod rusztem, trzeba go dokładnie wyczyścić. Oto cztery patenty, dzięki którym czyszczenie grilla będzie bezproblemowe.
Kiedy używasz grilla, każdorazowo osadza się na nim tłuszcz, resztki pokarmu, kurz i inne zanieczyszczenia. Wszystko to jest pożywką dla bakterii, które mają później styczność z jedzeniem. Spalony tłuszcz pełen jest polimerów kwasów tłuszczowych, czyli związków bardzo szkodliwych dla naszego zdrowia. Mówiąc wprost, brudny grill to źródło substancji rakotwórczych, które paląc się, przenikają do jedzenia i które wdychamy wraz z dymem. Dlatego czyszczenie grilla trzeba przeprowadzać po każdym użyciu.
Jednak niewielu z nas o tym pamięta. Zazwyczaj więc, chcąc pozbyć się zastygłych nieczystości, sięgamy po silne środki chemiczne. Na rynku dostępnych jest wiele środków przeznaczonych do usuwania przypaleń z rusztów (a także piekarników). Jednak te specjalistyczne preparaty często zawierają substancje żrące, wymagają długiego szorowania i nie należą do tanich. Możesz wyczyścić grilla domowymi, dużo bardziej ekonomicznymi i bezpiecznymi metodami. Są bardzo skuteczne.
Czyszczenie grilla - sól
Zimny ruszt umieść na folii aluminiowej i posyp obficie solą. Następnie włóż go do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz do momentu zbrązowienia soli. Następnie wyczyść ruszt, szorując go szorstką gąbką lub specjalną szczotką ze stali nierdzewnej. Na koniec kratkę wystarczy przemyć, będzie wyglądać jak nowa.
Czyszczenie grilla - folia aluminiowa
Produkt ten świetnie sprawdzi się, gdy nie masz wspomnianej wyżej szczotki. Wystarczy, że weźmiesz arkusz folii wielkości mniej więcej kartki A4 i zgnieciesz go w twardą kulkę. Po odklejeniu całego zaschniętego brudu wystarczy kratkę dokładnie opukać czystą wodą i jest gotowa na następne grillowanie!
Czyszczenie grilla - soda oczyszczona
Wykorzystanie sody oczyszczonej to prosta i niedroga metoda na wyczyszczenie rusztu. Zmieszaj sodę z niewielką ilością wody, by uzyskać konsystencję pasty. Dla lepszego efektu do powstałej papki możesz dodać kilka kropli soku z cytryny. Nałóż ją na ruszt i pozostaw na kilkanaście minut, a następnie gąbką lub szczotką przetrzyj kratkę.
I jeszcze - cebula
Ten patent sprawdzi się przy usuwaniu świeżych zabrudzeń. Warto więc stosować go po każdym użyciu grilla. Po skończeniu pieczenia potraw zdejmij ruszt i ostrożnie zacznij czyszczenie. Kratka musi być ciepła. Przekrój na pół cebulę i połówką kilkakrotnie przetrzyj pręty. By wzmocnić efekt czyszczący, możesz kratkę spryskać octem spirytusowym lub sokiem z cytryny. Po przetarciu rusztu cebulą wystarczy umyć go pod bieżącą wodą.
Szykujesz się na grilla, sprawdź nasz przepis na grillowane grzanki z kurczakiem: