Ewa Wachowicz robi przepyszne kotlety. Jedna z jej wskazówek jest bezcenna

W krakowskiej restauracji "Zalipianki" prowadzonej przez Ewę Wachowicz jednym z czołowych dań jest kotlet schabowy z dodatkami. Restauratorka zdradziła kilka trików, dzięki którym w domowych warunkach stworzycie danie idealne.

Chrupiący i delikatny kotlet schabowy według Ewy WachowiczChrupiący i delikatny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva (RitaE), Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Chrupiący na zewnątrz i miękki oraz delikatny w środku. Bez odpadającej i ociekającej tłuszczem panierki, bez żylastych i gumowatych fragmentów - taki powinien być tradycyjny schabowy. Trikami na uzyskanie idealnych kotletów podzieliła się Ewa Wachowicz na łamach dziennika "Fakt".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Idealny kotlet schabowy. Triki Ewy Wachowicz

Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą to topowe danie w krakowskiej restauracji "Zalipianki". Ewa Wachowicz przyznaje, że gwarantem idealnego dania jest dbałość o każdy szczegół. Po pierwsze - mięso pozyskuje z zaufanego źródła. Restauratorka zaznacza, że jakość wieprzowiny jest kluczowa. Nie bez znaczenia jest również to, z której części schabu przyrządzamy kotlety. Najlepiej jest sięgać po schab z kością. Dlaczego?

"Przy kości zawsze jest trochę tłuszczu, a ten jest nośnikiem smaku. Warto też zadbać o to, by nasz kawałek schabu miał tłuszczową otoczkę. To wzbogaca smak kotleta. Od jakiegoś czasu staram się odczarowywać tłuszcz, naprawdę nie należy się go bać. Zresztą coraz więcej dietetyków zwraca uwagę na to, że tłuszcz w rozsądnych ilościach jest nam niezbędny" - tłumaczy Ewa Wachowicz na łamach "Faktu".
Idealny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz
Idealny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz © Pexels | Kai-Chieh Chan

Chrupiące kotlety schabowe. Patenty Ewy Wachowicz

Co dalej? Pokrojony w plastry schab można wymoczyć w mleku, ale nie jest to krok konieczny. Mięso należy rozbić tłuczkiem, doprawić z obu stron solą i pieprzem, a następnie potraktować panierką. W tej kwestii prym wiedzie bułka tarta, jednak właścicielka "Zalipianek" doradza, by zamiast bułki użyć mąki orkiszowej. I tak przygotowane kotlety należy wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Jakim?

"Kotlety schabowe smażymy na smalcu. I znów, nie bójmy się smalcu. Ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia. Schabowe można też usmażyć na maśle klarowanym. A najlepiej połączyć jeden i drugi rodzaj tłuszczu, usmażyć kotlety na smalcu i podać je z płatkiem masła na wierzchu" - zdradza Ewa Wachowicz w rozmowie z "Faktem".
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat