Ewa Wachowicz robi przepyszne kotlety. Jedna z jej wskazówek jest bezcenna

W krakowskiej restauracji "Zalipianki" prowadzonej przez Ewę Wachowicz jednym z czołowych dań jest kotlet schabowy z dodatkami. Restauratorka zdradziła kilka trików, dzięki którym w domowych warunkach stworzycie danie idealne.

Chrupiący i delikatny kotlet schabowy według Ewy WachowiczChrupiący i delikatny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva (RitaE), Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Chrupiący na zewnątrz i miękki oraz delikatny w środku. Bez odpadającej i ociekającej tłuszczem panierki, bez żylastych i gumowatych fragmentów - taki powinien być tradycyjny schabowy. Trikami na uzyskanie idealnych kotletów podzieliła się Ewa Wachowicz na łamach dziennika "Fakt".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiadowe łódeczki z kurczakiem stały się hitem w moim domu. U ciebie będzie tak samo

Idealny kotlet schabowy. Triki Ewy Wachowicz

Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą to topowe danie w krakowskiej restauracji "Zalipianki". Ewa Wachowicz przyznaje, że gwarantem idealnego dania jest dbałość o każdy szczegół. Po pierwsze - mięso pozyskuje z zaufanego źródła. Restauratorka zaznacza, że jakość wieprzowiny jest kluczowa. Nie bez znaczenia jest również to, z której części schabu przyrządzamy kotlety. Najlepiej jest sięgać po schab z kością. Dlaczego?

"Przy kości zawsze jest trochę tłuszczu, a ten jest nośnikiem smaku. Warto też zadbać o to, by nasz kawałek schabu miał tłuszczową otoczkę. To wzbogaca smak kotleta. Od jakiegoś czasu staram się odczarowywać tłuszcz, naprawdę nie należy się go bać. Zresztą coraz więcej dietetyków zwraca uwagę na to, że tłuszcz w rozsądnych ilościach jest nam niezbędny" - tłumaczy Ewa Wachowicz na łamach "Faktu".
Idealny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz
Idealny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz © Pexels | Kai-Chieh Chan

Chrupiące kotlety schabowe. Patenty Ewy Wachowicz

Co dalej? Pokrojony w plastry schab można wymoczyć w mleku, ale nie jest to krok konieczny. Mięso należy rozbić tłuczkiem, doprawić z obu stron solą i pieprzem, a następnie potraktować panierką. W tej kwestii prym wiedzie bułka tarta, jednak właścicielka "Zalipianek" doradza, by zamiast bułki użyć mąki orkiszowej. I tak przygotowane kotlety należy wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Jakim?

"Kotlety schabowe smażymy na smalcu. I znów, nie bójmy się smalcu. Ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia. Schabowe można też usmażyć na maśle klarowanym. A najlepiej połączyć jeden i drugi rodzaj tłuszczu, usmażyć kotlety na smalcu i podać je z płatkiem masła na wierzchu" - zdradza Ewa Wachowicz w rozmowie z "Faktem".
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯