PoradyEwa Wachowicz robi przepyszne kotlety. Jedna z jej wskazówek jest bezcenna

Ewa Wachowicz robi przepyszne kotlety. Jedna z jej wskazówek jest bezcenna

Chrupiący i delikatny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz
Chrupiący i delikatny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva (RitaE), Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)
08.11.2023 16:59

W krakowskiej restauracji "Zalipianki" prowadzonej przez Ewę Wachowicz jednym z czołowych dań jest kotlet schabowy z dodatkami. Restauratorka zdradziła kilka trików, dzięki którym w domowych warunkach stworzycie danie idealne.

Chrupiący na zewnątrz i miękki oraz delikatny w środku. Bez odpadającej i ociekającej tłuszczem panierki, bez żylastych i gumowatych fragmentów - taki powinien być tradycyjny schabowy. Trikami na uzyskanie idealnych kotletów podzieliła się Ewa Wachowicz na łamach dziennika "Fakt".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny kotlet schabowy. Triki Ewy Wachowicz

Kotlet schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą to topowe danie w krakowskiej restauracji "Zalipianki". Ewa Wachowicz przyznaje, że gwarantem idealnego dania jest dbałość o każdy szczegół. Po pierwsze - mięso pozyskuje z zaufanego źródła. Restauratorka zaznacza, że jakość wieprzowiny jest kluczowa. Nie bez znaczenia jest również to, z której części schabu przyrządzamy kotlety. Najlepiej jest sięgać po schab z kością. Dlaczego?

"Przy kości zawsze jest trochę tłuszczu, a ten jest nośnikiem smaku. Warto też zadbać o to, by nasz kawałek schabu miał tłuszczową otoczkę. To wzbogaca smak kotleta. Od jakiegoś czasu staram się odczarowywać tłuszcz, naprawdę nie należy się go bać. Zresztą coraz więcej dietetyków zwraca uwagę na to, że tłuszcz w rozsądnych ilościach jest nam niezbędny" - tłumaczy Ewa Wachowicz na łamach "Faktu".
Idealny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz
Idealny kotlet schabowy według Ewy Wachowicz© Pexels | Kai-Chieh Chan

Chrupiące kotlety schabowe. Patenty Ewy Wachowicz

Co dalej? Pokrojony w plastry schab można wymoczyć w mleku, ale nie jest to krok konieczny. Mięso należy rozbić tłuczkiem, doprawić z obu stron solą i pieprzem, a następnie potraktować panierką. W tej kwestii prym wiedzie bułka tarta, jednak właścicielka "Zalipianek" doradza, by zamiast bułki użyć mąki orkiszowej. I tak przygotowane kotlety należy wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Jakim?

"Kotlety schabowe smażymy na smalcu. I znów, nie bójmy się smalcu. Ma wysoką temperaturę dymienia i świetnie nadaje się do smażenia. Schabowe można też usmażyć na maśle klarowanym. A najlepiej połączyć jeden i drugi rodzaj tłuszczu, usmażyć kotlety na smalcu i podać je z płatkiem masła na wierzchu" - zdradza Ewa Wachowicz w rozmowie z "Faktem".
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także