Gdy zobaczysz na powierzchni zakwasu, lepiej go nie używaj. Od razu wyrzuć do kosza

Chociaż może się wydawać, że kiszonki nie mogą się zepsuć, to tak naprawdę jest to jak najbardziej możliwe. Przygotowując zakwas na świąteczny żurek, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. To najważniejsze symptomy zepsucia.

Zakwas na barszcz białyZakwas na barszcz biały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | EOStudio
Ewa Malinowska

Zakwas na żurek to esencja tej zupy, nadająca jej charakterystyczny kwaśny smak i bogaty aromat. Przygotowanie go w domowych warunkach nie jest skomplikowane, ale wymaga cierpliwości - fermentacja trwa około 5 dni. Warto zadbać zatem o to, aby nie zepsuć efektu końcowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Jak zrobić dobry zakwas na żurek?

Do przygotowania zakwasu możesz użyć pełnoziarnistej mąki pszennej, żytniej lub gryczanej. Każda z nich nada mu nieco inny smak i aromat. Zakwas potrzebuje około 5 dni na fermentację w temperaturze pokojowej (około 20-25 st. Celsjusza). W tym czasie należy go codziennie mieszać drewnianą łyżką i obserwować zachodzące zmiany.

Jak zrobić zakwas na żurek
Jak zrobić zakwas na żurek © Pixabay

Przygotowując zakwas w szklanym, przezroczystym naczyniu, możesz obserwować zachodzące w nim zmiany, dlatego najlepiej jest wybrać duży słoik. Dobry zakwas powinien mieć gęstą konsystencję, lekko musujący wygląd i przyjemny, kwaśny zapach.

Zepsuty zakwas - jak rozpoznać?

Jeśli zakwas ma nieprzyjemny zapach, pleśń lub jest zbyt rzadki, należy go wyrzucić i zacząć proces od nowa. Na powierzchni tworzy się jasnobrązowa lub niemal biała warstwa pianki, przypominająca lekko spieniony kożuch. W miarę postępu fermentacji pianka ta staje się jednolita z pojedynczymi bąbelkami wydobywającego się gazu. To jak najbardziej pożądane zjawisko.

zakwas
zakwas © Getty Images | Stefania Pelfini, La Waziya Phot

Zepsuty zakwas charakteryzuje się brunatną barwą kożucha na wierzchu płynu. W skrajnych przypadkach mogą być widoczne ślady pleśni i grzybów. Zapach jest bardzo silny i nieprzyjemny, dominuje w nim woń alkoholu, a czasem nawet stęchlizny. Używanie takiego zakwasu jest niedopuszczalne i należy go jak najszybciej wyrzucić.

Zakwas na żurek to najważniejszy składnik tej tradycyjnej zupy
Zakwas na żurek to najważniejszy składnik tej tradycyjnej zupy © Canva | senatorek

Pamiętaj, że obserwacja wyglądu i zapachu to kluczowe elementy oceny jakości domowego zakwasu. Stosując się do tych wskazówek, z łatwością rozpoznasz, czy Twój zakwas jest gotowy do użycia i zachwyci Cię swoim pysznym smakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej