PoradyGdy zobaczysz na powierzchni zakwasu, lepiej go nie używaj. Od razu wyrzuć do kosza

Gdy zobaczysz na powierzchni zakwasu, lepiej go nie używaj. Od razu wyrzuć do kosza

Zakwas na barszcz biały
Zakwas na barszcz biały
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | EOStudio
20.03.2024 13:30

Chociaż może się wydawać, że kiszonki nie mogą się zepsuć, to tak naprawdę jest to jak najbardziej możliwe. Przygotowując zakwas na świąteczny żurek, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. To najważniejsze symptomy zepsucia.

Zakwas na żurek to esencja tej zupy, nadająca jej charakterystyczny kwaśny smak i bogaty aromat. Przygotowanie go w domowych warunkach nie jest skomplikowane, ale wymaga cierpliwości - fermentacja trwa około 5 dni. Warto zadbać zatem o to, aby nie zepsuć efektu końcowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobry zakwas na żurek?

Do przygotowania zakwasu możesz użyć pełnoziarnistej mąki pszennej, żytniej lub gryczanej. Każda z nich nada mu nieco inny smak i aromat. Zakwas potrzebuje około 5 dni na fermentację w temperaturze pokojowej (około 20-25 st. Celsjusza). W tym czasie należy go codziennie mieszać drewnianą łyżką i obserwować zachodzące zmiany.

Jak zrobić zakwas na żurek
Jak zrobić zakwas na żurek © Pixabay

Przygotowując zakwas w szklanym, przezroczystym naczyniu, możesz obserwować zachodzące w nim zmiany, dlatego najlepiej jest wybrać duży słoik. Dobry zakwas powinien mieć gęstą konsystencję, lekko musujący wygląd i przyjemny, kwaśny zapach.

Zepsuty zakwas - jak rozpoznać?

Jeśli zakwas ma nieprzyjemny zapach, pleśń lub jest zbyt rzadki, należy go wyrzucić i zacząć proces od nowa. Na powierzchni tworzy się jasnobrązowa lub niemal biała warstwa pianki, przypominająca lekko spieniony kożuch. W miarę postępu fermentacji pianka ta staje się jednolita z pojedynczymi bąbelkami wydobywającego się gazu. To jak najbardziej pożądane zjawisko.

zakwas
zakwas© Getty Images | Stefania Pelfini, La Waziya Phot

Zepsuty zakwas charakteryzuje się brunatną barwą kożucha na wierzchu płynu. W skrajnych przypadkach mogą być widoczne ślady pleśni i grzybów. Zapach jest bardzo silny i nieprzyjemny, dominuje w nim woń alkoholu, a czasem nawet stęchlizny. Używanie takiego zakwasu jest niedopuszczalne i należy go jak najszybciej wyrzucić.

Zakwas na żurek to najważniejszy składnik tej tradycyjnej zupy
Zakwas na żurek to najważniejszy składnik tej tradycyjnej zupy© Canva | senatorek

Pamiętaj, że obserwacja wyglądu i zapachu to kluczowe elementy oceny jakości domowego zakwasu. Stosując się do tych wskazówek, z łatwością rozpoznasz, czy Twój zakwas jest gotowy do użycia i zachwyci Cię swoim pysznym smakiem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także