Grecki sposób na fasolę. Fasolka po bretońsku może się schować

Pieczona fasola w aromatycznym sosie pomidorowym to idealne rozwiązanie na syty i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Greckie gigantes plaki to świetna alternatywa dla klasycznej grochówki - jest dużo lżejsza i pełna warzyw. Przygotuj więcej, bo szybko zniknie z talerzy.

ObrazekPieczona fasola jest jeszcze lepsza od klasycznej grochówki - Pyszności; Fot. Dobe Stock

Gigantes plaki to popularne danie kuchni greckiej. Potrawę tę podaje się zwykle jako danie główne z serem feta, oliwkami i pieczywem. Głównymi składnikami gigantes plaki jest specjalna odmiana fasoli o dużych ziarnach (stąd "gigantes" w nazwie). Słowo "plaki" odnosi się zaś do starej greckiej metody przygotowania dań, polegającej na zapiekaniu ich w sosie pomidorowym.

Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę

Historia tego dania sięga czasów starożytnych. Gigantes plaki stały się integralną częścią greckiej kuchni, odzwierciedlając bogactwo i prostotę tradycyjnych potraw tego regionu. Zwyczaj podawania tego specjału różni się w zależności od regionu i okazji. W wielu greckich rodzinach serwuje się go na obiad lub kolację, czasami jako dodatek do mięsa lub ryby. Danie występuje też w towarzystwie chleba, oliwy i fety.

Danie składa się z suchej białej fasoli, pomidorów, cebuli, oliwy z oliwek i pietruszki. Potrawa ta bazuje na lokalnej odmianie w fasoli - fasolia gigantes. Niestety, produkt ten jest trudno dostępny w Polsce. To jednak żadna przeszkoda - w przepisie tym można użyć fasoli "Piękny Jaś". Dla urozmaicenia do gigantes plaki dodać można czosnek, marchew i cukinię, a niektóre przepisy uwzględniają dodatek mięsny.

Obrazek
Pieczona fasola to danie kuchni greckiej. Możesz je przyrządzić z fasoli "Piękny Jaś" - Pyszności; Fot. Canva

Pieczona fasola po grecku. Przepis

Składniki:

            
  • 500 g suszonej dużej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 6 dużych pomidorów,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża marchewka,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
  • liście laurowe.

Przygotowanie:

              
  1. Suchą fasolę zalej zimną osoloną wodą i pozostaw do namoczenia najlepiej na całą noc.
  2. Po tym czasie odsącz fasolę z wody, opłucz i przełóż do garnka, a następnie ponownie zalej wodą - zimną i osoloną.
  3. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 minut.
  4. Po tym powtórz czynności, zalewając ponownie odsączoną fasolę dużą ilością zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj ponownie przez 30 minut.
  5. Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki, łodygi selera w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj.
  6. Następnie wymieszaj warzywa z oliwą, solą i pieprzem.
  7. Gotową fasolę przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
  8. Do fasoli dodaj warzywa z oliwą, całość zalej pomidorami startymi na tarce o grubych oczkach bez skórki.
  9. Dodaj dwa liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki i miód.
  10. Na koniec całość dopełnij maksymalną ilością wody.
  11. Gigantes plaki piecz bez przykrycia w 180 st. C przez przynajmniej godzinę.
  12. Po tym czasie sprawdź, czy składniki są dobrze upieczone.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba