Grecki sposób na fasolę. Fasolka po bretońsku może się schować
Pieczona fasola w aromatycznym sosie pomidorowym to idealne rozwiązanie na syty i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Greckie gigantes plaki to świetna alternatywa dla klasycznej grochówki - jest dużo lżejsza i pełna warzyw. Przygotuj więcej, bo szybko zniknie z talerzy.
31.07.2023 | aktual.: 10.10.2023 20:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gigantes plaki to popularne danie kuchni greckiej. Potrawę tę podaje się zwykle jako danie główne z serem feta, oliwkami i pieczywem. Głównymi składnikami gigantes plaki jest specjalna odmiana fasoli o dużych ziarnach (stąd "gigantes" w nazwie). Słowo "plaki" odnosi się zaś do starej greckiej metody przygotowania dań, polegającej na zapiekaniu ich w sosie pomidorowym.
Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę
Historia tego dania sięga czasów starożytnych. Gigantes plaki stały się integralną częścią greckiej kuchni, odzwierciedlając bogactwo i prostotę tradycyjnych potraw tego regionu. Zwyczaj podawania tego specjału różni się w zależności od regionu i okazji. W wielu greckich rodzinach serwuje się go na obiad lub kolację, czasami jako dodatek do mięsa lub ryby. Danie występuje też w towarzystwie chleba, oliwy i fety.
Danie składa się z suchej białej fasoli, pomidorów, cebuli, oliwy z oliwek i pietruszki. Potrawa ta bazuje na lokalnej odmianie w fasoli - fasolia gigantes. Niestety, produkt ten jest trudno dostępny w Polsce. To jednak żadna przeszkoda - w przepisie tym można użyć fasoli "Piękny Jaś". Dla urozmaicenia do gigantes plaki dodać można czosnek, marchew i cukinię, a niektóre przepisy uwzględniają dodatek mięsny.
Pieczona fasola po grecku. Przepis
Składniki:
- 500 g suszonej dużej fasoli,
- 1 cebula,
- 6 dużych pomidorów,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 duża marchewka,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
- liście laurowe.
Przygotowanie:
- Suchą fasolę zalej zimną osoloną wodą i pozostaw do namoczenia najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie odsącz fasolę z wody, opłucz i przełóż do garnka, a następnie ponownie zalej wodą - zimną i osoloną.
- Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 minut.
- Po tym powtórz czynności, zalewając ponownie odsączoną fasolę dużą ilością zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj ponownie przez 30 minut.
- Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki, łodygi selera w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj.
- Następnie wymieszaj warzywa z oliwą, solą i pieprzem.
- Gotową fasolę przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
- Do fasoli dodaj warzywa z oliwą, całość zalej pomidorami startymi na tarce o grubych oczkach bez skórki.
- Dodaj dwa liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki i miód.
- Na koniec całość dopełnij maksymalną ilością wody.
- Gigantes plaki piecz bez przykrycia w 180 st. C przez przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie sprawdź, czy składniki są dobrze upieczone.