Grecki sposób na fasolę. Fasolka po bretońsku może się schować
Pieczona fasola w aromatycznym sosie pomidorowym to idealne rozwiązanie na syty i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Greckie gigantes plaki to świetna alternatywa dla klasycznej grochówki - jest dużo lżejsza i pełna warzyw. Przygotuj więcej, bo szybko zniknie z talerzy.
Gigantes plaki to popularne danie kuchni greckiej. Potrawę tę podaje się zwykle jako danie główne z serem feta, oliwkami i pieczywem. Głównymi składnikami gigantes plaki jest specjalna odmiana fasoli o dużych ziarnach (stąd "gigantes" w nazwie). Słowo "plaki" odnosi się zaś do starej greckiej metody przygotowania dań, polegającej na zapiekaniu ich w sosie pomidorowym.
Gigantes plaki. Grecki sposób na fasolę
Historia tego dania sięga czasów starożytnych. Gigantes plaki stały się integralną częścią greckiej kuchni, odzwierciedlając bogactwo i prostotę tradycyjnych potraw tego regionu. Zwyczaj podawania tego specjału różni się w zależności od regionu i okazji. W wielu greckich rodzinach serwuje się go na obiad lub kolację, czasami jako dodatek do mięsa lub ryby. Danie występuje też w towarzystwie chleba, oliwy i fety.
Danie składa się z suchej białej fasoli, pomidorów, cebuli, oliwy z oliwek i pietruszki. Potrawa ta bazuje na lokalnej odmianie w fasoli - fasolia gigantes. Niestety, produkt ten jest trudno dostępny w Polsce. To jednak żadna przeszkoda - w przepisie tym można użyć fasoli "Piękny Jaś". Dla urozmaicenia do gigantes plaki dodać można czosnek, marchew i cukinię, a niektóre przepisy uwzględniają dodatek mięsny.
Pieczona fasola po grecku. Przepis
Składniki:
- 500 g suszonej dużej fasoli,
- 1 cebula,
- 6 dużych pomidorów,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 duża marchewka,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie),
- liście laurowe.
Przygotowanie:
- Suchą fasolę zalej zimną osoloną wodą i pozostaw do namoczenia najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie odsącz fasolę z wody, opłucz i przełóż do garnka, a następnie ponownie zalej wodą - zimną i osoloną.
- Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu przez ok. 10 minut.
- Po tym powtórz czynności, zalewając ponownie odsączoną fasolę dużą ilością zimnej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj ponownie przez 30 minut.
- Marchewkę pokrój w cienkie półplasterki, łodygi selera w cienkie plasterki, a cebulę posiekaj.
- Następnie wymieszaj warzywa z oliwą, solą i pieprzem.
- Gotową fasolę przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
- Do fasoli dodaj warzywa z oliwą, całość zalej pomidorami startymi na tarce o grubych oczkach bez skórki.
- Dodaj dwa liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki i miód.
- Na koniec całość dopełnij maksymalną ilością wody.
- Gigantes plaki piecz bez przykrycia w 180 st. C przez przynajmniej godzinę.
- Po tym czasie sprawdź, czy składniki są dobrze upieczone.