Koszmarne wieści obiegły media. Czy grozi nam brak mięsa? Eksperci biją na alarm, sytuacja jest poważna

Niedawno pisaliśmy o problemach dotykających producentów napojów i piwa. Aktualnie mierzą się oni z brakiem dwutlenku węgla. Okazuje się, że sytuacja ta ma również negatywny wpływ na branżę mięsną. Czy w związku z tym grozi nam brak mięsa? Poniżej podajemy więcej szczegółów.

ObrazekGrozi nam brak mięsa Wypowiedzi ekspertów przerażają - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wstrzymanie dostaw dwutlenku węgla

Obrazek
Sklep - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niedawno Grupa Azoty S.A. oraz firma ANWIL S.A. postanowiły ograniczyć produkcję nawozów azotowych. Należy zaznaczyć, że głównym powodem tej decyzji był nagły wzrost cen gazu ziemnego. W związku z tym zostanie również wstrzymana dostawa dwutlenku węgla. W konsekwencji odbije się to negatywnie na wielu producentach z sektora spożywczego.

Czy grozi nam brak mięsa?

Obrazek
Mięso- Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że odcięcie dwutlenku węgla wpłynie negatywnie nie tylko na produkcję napojów, ale również mięsa. W konsekwencji niedługo możemy mierzyć się z brakiem tych produktów w sklepach. Na portalu portalspozywczy.pl możemy przeczytać wypowiedź Dariusza Goszczyńskiego - dyrektora generalnego KRD - IG. Zwraca on uwagę na rolę dwutlenku węgla w branży mięsnej.

Dwutlenek węgla ma kluczowe znaczenie w produkcji mięsnej. Wykorzystywany jest on przez zakłady ubojowe do oszałamiania drobiu i świń, będąc jednocześnie ważnym elementem w chłodniczym łańcuchu dostaw. - powiedział dla portalspozywczy.pl Dariusz Goszczyński

Wstrzymanie dostawy dwutlenku węgla doprowadzi również do braku takich produktów jak ciekły dwutlenek węgla, czy suchy lód. W konsekwencji problem ten dotknie wiele branż spożywczych (m.in. mięsną, mleczarską), które będą zmuszone wstrzymać produkcję.

Producenci napojów, czy mięsa mają obecnie niewielkie zapasy dwutlenku węgla. Jednak starczą one jedynie na kilka dni. Organizacje zrzeszające producentów z sektora spożywczego domagają się reakcji Rządu. Należy znaleźć odpowiednie rozwiązanie dla tego poważnego problemu. W przeciwnym razie niedługo będziemy mierzyć się z brakiem mięsa, czy napojów w supermarketach.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wyjątkowe kotlety mielone krok po kroku. Zapomnij o namoczonej bułce do mielonych, teraz dodajemy chałkę! Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem surówki i ziemniaków.

 
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze