Koszmarne wieści obiegły media. Czy grozi nam brak mięsa? Eksperci biją na alarm, sytuacja jest poważna
Niedawno pisaliśmy o problemach dotykających producentów napojów i piwa. Aktualnie mierzą się oni z brakiem dwutlenku węgla. Okazuje się, że sytuacja ta ma również negatywny wpływ na branżę mięsną. Czy w związku z tym grozi nam brak mięsa? Poniżej podajemy więcej szczegółów.
29.08.2022 11:35
Wstrzymanie dostaw dwutlenku węgla
Niedawno Grupa Azoty S.A. oraz firma ANWIL S.A. postanowiły ograniczyć produkcję nawozów azotowych. Należy zaznaczyć, że głównym powodem tej decyzji był nagły wzrost cen gazu ziemnego. W związku z tym zostanie również wstrzymana dostawa dwutlenku węgla. W konsekwencji odbije się to negatywnie na wielu producentach z sektora spożywczego.
Czy grozi nam brak mięsa?
Okazuje się, że odcięcie dwutlenku węgla wpłynie negatywnie nie tylko na produkcję napojów, ale również mięsa. W konsekwencji niedługo możemy mierzyć się z brakiem tych produktów w sklepach. Na portalu portalspozywczy.pl możemy przeczytać wypowiedź Dariusza Goszczyńskiego - dyrektora generalnego KRD - IG. Zwraca on uwagę na rolę dwutlenku węgla w branży mięsnej.
Wstrzymanie dostawy dwutlenku węgla doprowadzi również do braku takich produktów jak ciekły dwutlenek węgla, czy suchy lód. W konsekwencji problem ten dotknie wiele branż spożywczych (m.in. mięsną, mleczarską), które będą zmuszone wstrzymać produkcję.
Producenci napojów, czy mięsa mają obecnie niewielkie zapasy dwutlenku węgla. Jednak starczą one jedynie na kilka dni. Organizacje zrzeszające producentów z sektora spożywczego domagają się reakcji Rządu. Należy znaleźć odpowiednie rozwiązanie dla tego poważnego problemu. W przeciwnym razie niedługo będziemy mierzyć się z brakiem mięsa, czy napojów w supermarketach.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować wyjątkowe kotlety mielone krok po kroku. Zapomnij o namoczonej bułce do mielonych, teraz dodajemy chałkę! Potrawa wspaniale smakuje z dodatkiem surówki i ziemniaków.