Ile pasztet może stać w lodówce? Mało kto odpowiada dobrze
Przygotowanie domowego pasztetu wymaga niemałego nakładu pracy. Dlatego wiele osób przy okazji świąt wielkanocnych od razu wypieka więcej blaszek, aby dłużej cieszyć się smakiem pasztetu, który pozostawia daleko w tyle sklepowe wersje. Odpowiednio przechowywany starczy na długi czas.
Domowy pasztet, po upieczeniu i ostygnięciu, najlepiej przechowywać w lodówce. W ten sposób zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie. Jednak, żeby smak pasztetu pozostał niezmieniony, warto pamiętać o kilku zasadach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jak przechowywać pasztet w lodówce?
Po ostudzeniu, należy owinąć pasztet papierem do pieczenia, co zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza i ochroni przed wysychaniem. Żeby papier się nie rozwijał, zabezpiecz go bawełnianym sznurkiem.
Niektórzy trzymają pasztet w foli aluminiowej lub spożywczej, co faktycznie zapobiega wysychaniu, ale może powodować rozwój pleśni. Pasztet owinięty folią należy spożyć w ciągu 3 dni, podczas gdy przechowywany w papierze pozostanie świeży nawet przez 2 tygodnie.
Czy można mrozić pasztet?
Mrożenie domowego pasztetu jest doskonałym sposobem na przedłużenie jego świeżości, pod warunkiem, że do mrożenia używasz odpowiednich i szczelnych pojemników. Sprawdzą się także woreczki strunowe.
Wystudzony pasztet podziel na mniejsze porcje. Dzięki temu szybciej się rozmrożą i będą łatwiejsze do zjedzenia, co zapobiegnie marnowaniu żywności. Mrożony pasztet spożyj w ciągu 3 miesięcy. Najlepszym sposobem na pilnowanie czasu jest umieszczenie daty na opakowaniu.
Jak prawidłowo rozmrażać pasztet?
Nie rozmrażaj pasztetu na ostatnią chwilę. Aby zachował swoją strukturę, po wyjęciu z zamrażalnika należy umieścić go w lodówce. Będzie odpowiedni do spożycia po 8-12 godzinach. Rozmrażanie wyrobów mięsnych w temperaturze pokojowej może prowadzić do zatrucia pokarmowego lub zmiany konsystencji pasztetu.