Ile pasztet może stać w lodówce? Mało kto odpowiada dobrze

Przygotowanie domowego pasztetu wymaga niemałego nakładu pracy. Dlatego wiele osób przy okazji świąt wielkanocnych od razu wypieka więcej blaszek, aby dłużej cieszyć się smakiem pasztetu, który pozostawia daleko w tyle sklepowe wersje. Odpowiednio przechowywany starczy na długi czas.

Wielkanocny pasztet można jeść jeszcze długo po świętachWielkanocny pasztet można jeść jeszcze długo po świętach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Domowy pasztet, po upieczeniu i ostygnięciu, najlepiej przechowywać w lodówce. W ten sposób zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie. Jednak, żeby smak pasztetu pozostał niezmieniony, warto pamiętać o kilku zasadach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocny pasztet jajeczny. Pysznie zapieczony z zewnątrz i soczysty w środku

Jak przechowywać pasztet w lodówce?

Po ostudzeniu, należy owinąć pasztet papierem do pieczenia, co zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza i ochroni przed wysychaniem. Żeby papier się nie rozwijał, zabezpiecz go bawełnianym sznurkiem.

Niektórzy trzymają pasztet w foli aluminiowej lub spożywczej, co faktycznie zapobiega wysychaniu, ale może powodować rozwój pleśni. Pasztet owinięty folią należy spożyć w ciągu 3 dni, podczas gdy przechowywany w papierze pozostanie świeży nawet przez 2 tygodnie.

Czy można mrozić pasztet?

Mrożenie domowego pasztetu jest doskonałym sposobem na przedłużenie jego świeżości, pod warunkiem, że do mrożenia używasz odpowiednich i szczelnych pojemników. Sprawdzą się także woreczki strunowe.

Pasztet nadziany jajkiem
Pasztet nadziany jajkiem © Pyszności

Wystudzony pasztet podziel na mniejsze porcje. Dzięki temu szybciej się rozmrożą i będą łatwiejsze do zjedzenia, co zapobiegnie marnowaniu żywności. Mrożony pasztet spożyj w ciągu 3 miesięcy. Najlepszym sposobem na pilnowanie czasu jest umieszczenie daty na opakowaniu.

Jak prawidłowo rozmrażać pasztet?

Nie rozmrażaj pasztetu na ostatnią chwilę. Aby zachował swoją strukturę, po wyjęciu z zamrażalnika należy umieścić go w lodówce. Będzie odpowiedni do spożycia po 8-12 godzinach. Rozmrażanie wyrobów mięsnych w temperaturze pokojowej może prowadzić do zatrucia pokarmowego lub zmiany konsystencji pasztetu.

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Powtarzali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka