Ile pasztet może stać w lodówce? Mało kto odpowiada dobrze

Przygotowanie domowego pasztetu wymaga niemałego nakładu pracy. Dlatego wiele osób przy okazji świąt wielkanocnych od razu wypieka więcej blaszek, aby dłużej cieszyć się smakiem pasztetu, który pozostawia daleko w tyle sklepowe wersje. Odpowiednio przechowywany starczy na długi czas.

Wielkanocny pasztet można jeść jeszcze długo po świętachWielkanocny pasztet można jeść jeszcze długo po świętach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Domowy pasztet, po upieczeniu i ostygnięciu, najlepiej przechowywać w lodówce. W ten sposób zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie. Jednak, żeby smak pasztetu pozostał niezmieniony, warto pamiętać o kilku zasadach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Jak przechowywać pasztet w lodówce?

Po ostudzeniu, należy owinąć pasztet papierem do pieczenia, co zapewni odpowiednią cyrkulację powietrza i ochroni przed wysychaniem. Żeby papier się nie rozwijał, zabezpiecz go bawełnianym sznurkiem.

Niektórzy trzymają pasztet w foli aluminiowej lub spożywczej, co faktycznie zapobiega wysychaniu, ale może powodować rozwój pleśni. Pasztet owinięty folią należy spożyć w ciągu 3 dni, podczas gdy przechowywany w papierze pozostanie świeży nawet przez 2 tygodnie.

Czy można mrozić pasztet?

Mrożenie domowego pasztetu jest doskonałym sposobem na przedłużenie jego świeżości, pod warunkiem, że do mrożenia używasz odpowiednich i szczelnych pojemników. Sprawdzą się także woreczki strunowe.

Pasztet nadziany jajkiem
Pasztet nadziany jajkiem © Pyszności

Wystudzony pasztet podziel na mniejsze porcje. Dzięki temu szybciej się rozmrożą i będą łatwiejsze do zjedzenia, co zapobiegnie marnowaniu żywności. Mrożony pasztet spożyj w ciągu 3 miesięcy. Najlepszym sposobem na pilnowanie czasu jest umieszczenie daty na opakowaniu.

Jak prawidłowo rozmrażać pasztet?

Nie rozmrażaj pasztetu na ostatnią chwilę. Aby zachował swoją strukturę, po wyjęciu z zamrażalnika należy umieścić go w lodówce. Będzie odpowiedni do spożycia po 8-12 godzinach. Rozmrażanie wyrobów mięsnych w temperaturze pokojowej może prowadzić do zatrucia pokarmowego lub zmiany konsystencji pasztetu.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych