Najgorszy błąd przy pasztecie. Na pewno będzie rozpadał się w czasie krojenia

Domowy pasztet to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole – aromatyczny, z chrupiącą skórką, pachnący ziołami i przyprawami. Może być mięsny, warzywny lub drobiowy, pieczony w keksówce lub w formie rolady. Ale nawet najlepiej doprawiony pasztet wielkanocny nie zrobi wrażenia, jeśli po pokrojeniu... zamieni się w kruszący się bałagan na talerzu.

Rozpadający się pasztet to niepożądany problemRozpadający się pasztet to niepożądany problem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Pasztet to klasyka polskich świąt – zwłaszcza Wielkanocy. Aromatyczny, gładki, idealnie doprawiony i pięknie prezentujący się w przekroju to marzenie każdego domowego kucharza. Niestety, nawet najlepszy przepis nie zawsze gwarantuje sukces. Wiele osób popełnia przy jego przygotowaniu błędy, które skutkują tym, że pasztet zamiast dać się pokroić w zgrabne plasterki, rozpada się i kruszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Dlaczego pasztet się rozpada? Najczęstsze błędy:

Aby pasztet wielkanocny był idealny – jednolity, wilgotny i dobrze się kroił – trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach. To niewielki wysiłek, który przynosi ogromny efekt na świątecznym stole. A jeśli raz się uda – domownicy będą prosić o dokładkę, zanim wystygnie!

  1. Zbyt mało jajek lub innych "sklejających" składników: jajka działają jak naturalne spoiwo – bez nich masa nie będzie się trzymać. W pasztetach warzywnych sprawdzi się też siemię lniane lub bułka tarta.
  2. Niewłaściwe proporcje mięsa i dodatków: pasztet powinien zawierać odpowiednią ilość tłuszczu i wątróbki – zbyt dużo chudego mięsa (np. samego kurczaka) sprawi, że masa będzie sucha i sypka.
  3. Niedokładne zmielenie składników: zbyt grube lub nierówno zmielone mięso nie pozwala składnikom dobrze się połączyć. Najlepiej zmielić wszystko przynajmniej dwa razy.
  4. Brak dokładnego wymieszania masy: po zmieleniu trzeba wszystko dobrze wyrobić – ręką lub mikserem. Im lepiej połączysz składniki, tym lepsza struktura.
  5. Za krótki czas pieczenia lub zbyt niska temperatura: pasztet niedopieczony będzie się rozpadał. Powinien piec się powoli, nawet 1,5 godziny w 170–180 stopni Celsjusza aż się zwiąże i lekko przyrumieni.

Dlaczego warto zrobić pasztet samodzielnie?

Domowy pasztet wielkanocny to nie tylko kwestia smaku, ale też jakości. W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników, które często zawierają wzmacniacze smaku, konserwanty i nieznanego pochodzenia tłuszcze, pasztet przygotowany w domu daje pełną kontrolę nad składem. Możesz wybrać dobrej jakości mięso, naturalne przyprawy i dodatki, które odpowiadają Twoim preferencjom. Dodatkowo domowy pasztet można łatwo modyfikować – dodać warzywa, orzechy, żurawinę czy zioła – tworząc unikalną wersję na każdą okazję. To również doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia – idealnie sprawdza się jako danie z wykorzystaniem resztek pieczeni, gotowanego mięsa czy warzyw z rosołu.

Wybrane dla Ciebie

Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane