PoradyJak przechowywać paprykę? Dzięki temu trikowi nie zwiędnie i nie spleśnieje

Jak przechowywać paprykę? Dzięki temu trikowi nie zwiędnie i nie spleśnieje

Prawidłowo przechowywana papryka wytrzyma nawet dwa tygodnie - Pyszności; Fot. Pixabay
Prawidłowo przechowywana papryka wytrzyma nawet dwa tygodnie - Pyszności; Fot. Pixabay

24.07.2023 12:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Papryka może spędzić w lodówce nawet dwa tygodnie. Po tym czasie nadal będzie można ją zużyć do sosu czy gulaszu lub wykorzystać  na surowo. Warto jednak wcześniej odpowiednio zadbać o odpowiednie warunki przechowywania tego warzywa, by zbyt szybko nie stało się pomarszczono i oślizgłe. 

Papryka i jej łagodny, ale delikatnie słodki smak są cenione w wielu kuchniach na całym świecie. W kreolskiej tradycji kulinarnej warzywo to należy do "świętej trójcy" i tuż obok cebuli oraz selera stanowi podstawę smaku. Natomiast w kuchni hiszpańskiej jest składnikiem sofrito, czyli mieszanki warzyw, stanowiącej bazę większości potraw tej kultury. Niezależnie od tego, czy robisz zakupy na zapas, czy przypadkowo w twojej lodówce znalazło się dużo papryk, zobacz, jak zachować świeżość tych warzyw tak długo, jak to możliwe.

Jak przechowywać paprykę?

Papryka ląduje najczęściej w dolnej szufladzie lodówki, czyli w miejscu na warzywa i owoce. To jest bardzo dobre rozwiązanie. Najpierw jednak wymyj warzywa, a następnie wytrzyj je do sucha. Papryka w całości, gdy jest ładna, jędrna i pozbawiona skaz, może stać w lodówce do dwóch tygodni. Ta pokrojona natomiast wytrzyma do 7 dni.

Jeśli przechowujesz pokrojoną paprykę, pamiętaj, by włożyć ją do torebki do zamrażania lub do hermetycznego pojemnika. W tym drugim przypadku wyłóż dno pudełka papierowym ręcznikiem, który pomoże wchłonąć nadmiar wilgoci. Suche środowisko dla warzyw, które zawierają dużą ilość wody, ma kluczowe znaczenie - w przeciwnym razie szybko rozwinie się pleśń. Pokrojona papryka pozostawiona we własnej wilgoci to najszybsza droga do tego, by warzywo stało się oślizgłe.

Jeśli planujesz wykorzystać świeżą paprykę do 5 dni, możesz trzymać ją na blacie w temperaturze pokojowej. Najlepszą praktyką w przypadku przechowywania papryki na półce w kuchni jest wybranie miejsca chłodnego i suchego. Natomiast resztki już ugotowanego warzywa należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Tak przygotowane wytrzymają 3-4 dni w lodówce.

Papryka - Pyszności; foto: Canva
Papryka - Pyszności; foto: Canva

Jak mrozić paprykę?

Paprykę z powodzeniem można też mrozić. Pokrój ja na mniejsze kawałki i ułóż w jednej warstwie na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i umieść w zamrażarce. Następnie, po zamrożeniu, włóż kawałki papryki do woreczka strunowego, usuwając jak najwięcej powietrza. Jeśli zależy ci na zachowaniu kształtu warzywa, delikatnie wytnij górę z ogonkiem, wyczyść środek z gniazda i błon, a następnie przykryj z powrotem paprykę odciętą główką. Całość zawiń dokładnie folią spożywczą i włóż do woreczka strunowego.

Po czym widać, że papryka się zepsuła?

Świeże papryki są jędrne, gładkie i błyszczące. Zmarszczki są pierwszą oznaką psucia się warzywa - oznaczają, że papryka zaczęła tracić wilgoć, ale nadal nadaje się do jedzenia (może być tylko trochę mniej chrupiąca). To jednak ostatni dzwonek, ponieważ zaraz po tym warzywa zaczną robić się miękkie, oślizgłe, pojawią się brzydkie plamy, dziury i pleśń. Żółta, pomarańczowa i czerwona papryka mają tendencję do psucia się szybciej niż zielona ze względu na ich słodszą i bardziej dojrzałą naturę.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także