Jak rozpoznać, czy chleb został nafaszerowany chemią? Prosty trik

Pół biedy, kiedy chleb wyschnie. Dalej możemy go użyć na mnóstwo różnych sposobów. Prawdziwy problem pojawia się, gdy pieczywo spleśnieje. Wtedy już umarł w butach; nie ma wyjścia, trzeba wyrzucić. I pozostają pytania: czemu tak się stało? Jak tego uniknąć? I czy taki proces oznacza, że chleb był nafaszerowany chemią? Odpowiadamy i rozwiewamy wątpliwości. 

ObrazekPyszności - Adobe Stock

Chleb jest produktem wyjątkowo mocno narażonym na działanie pleśni. Czemu? Czy dlatego, że do jego produkcji została użyta chemia i spulchniacze? A może wręcz przeciwnie i pleśń na pieczywie to oznaka jego naturalności, natomiast wyschnięcie to rezultat konserwantów? Dużo tu odpowiedzi "nie", dlatego rozprawimy się z tymi zagadnieniami po kolei.

Dlaczego chleb pleśnieje?

Obrazek
dlaczego chleb pleśnieje? - Pyszności; foto: Canva

Pieczywo to idealna pożywka dla grzybów. Musisz bowiem wiedzieć, że pleśń chętnie porasta produkty bogate w składniki odżywcze i wodę. A tych w chlebie nie brakuje. 30-50 proc. zawartości wody, sole mineralne, witaminy.

Ale czemu chleb pleśnieje nawet wtedy, gdy trzymamy go w relatywnie sterylnych warunkach? Niestety, zarodników pleśni nie brakuje nawet w powietrzu. Za duża wilgoć w chlebaku czy szafce jeszcze przyspieszy ten proces. I coś jeszcze — brudne ręce. Nagminny problem pracowników supermarketów: "macanki" pieczywa dokonywane przez klientów. 

Pieczywo nie zawsze musi pleśnieć

Z powyższych akapitów mógłbyś uznać, że pleśń na chlebie to niczym robaczek w jabłku — nieodzowna oznaka naturalności produktu. Czy to prawda? I tak, i nie. Jeśli pieczywo uschło, zamiast spleśnieć, nie musi to być następstwo użycia konserwantów. Porządne piekarnie (ale również, wbrew obiegowej opinii, niektóre supermarkety) stosują zabieg pasteryzacji chleba. Schładzanie pieczywa odbywa się natomiast w tzw. cleanroomie, pomieszczeniu o maksymalnym standardzie czystości.

Po tych procesach chleb nie powinien spleśnieć. Ale nie tylko po nich. Rozmnożenie się grzybów na pieczywie jest też hamowanie przez jego zakwaszanie. Naturalne zakwasy powstrzymują ten proces — oczywiście tylko do pewnego momentu, a trzymanie chleba w wilgotnym otoczeniu i tak ostatecznie zniweczy te wysiłki.

Obrazek
Dlaczego chleb robi się czerstwy? - Pyszności; foto: Canva

Chemiczne dodatki do pieczywa

Niektóre rodzaje pieczywa cukierniczego są nagminnie oskarżane o dodawanie do nich chemii — bo nie pleśnieją, nieważne jak długo by leżały. Dotyczy to często herbatników, sucharków czy słomki ptysiowej. Przyczyna tej sytuacji leży jednak zupełnie gdzie indziej. Pieczywo cukiernicze zawiera bardzo małe ilości wody, nawet 4 proc. Pleśń, jak już wspominaliśmy, jest fanem prawidłowego nawodnienia i takie produkty jej nie interesują.

Substancje konserwujące w pieczywie są dopuszczone przez prawo, ale tylko w przypadku chleba paczkowanego i dietetycznego. Są to: kwas sorbowy i jego sole oraz kwas propionowy i jego sole. Obie substancje są pochodzenia naturalnego (kolejno z zakwasu żytniego i jarzębiny) i nie są uznane za szkodliwe.

Ostatecznie każde pieczywo przechowywane w złych warunkach spleśnieje. Ten proces może być zahamowany przez pasteryzację, cleanroom i mrożenie. Wtedy chleb prędzej zrobi się czerstwy. Nie wyrzucaj go wtedy, tylko przyrządź z niego coś pysznego. Pomysł na jego wykorzystanie znajdziesz w tym artykule.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟