Jak ugotować jajka do sałatki? Polacy często popełniają 1 błąd
Pasują zarówno do tradycyjnej jarzynowej, jak i do śledzi pod pierzynką. Jajka gotowane są w większych ilościach na święta oraz sylwestra. W ferworze przygotowań łatwo o popełnienie błędu, który sprawia, że popularny dodatek do sałatki wygląda nieapetycznie. Jak ugotować jajka na twardo, aby uniknąć zielonej obwódki?
Gotowane jajka nie tylko świetnie smakują, ale także wspierają organizm w prawidłowej pracy. Aż w ⅓ składają się z tłuszczu, który w tym przypadku przynosi wiele dobrego. W jajku są zawarte kwasy omega-3, które pomagają utrzymać w dobrej kondycji serce i mózg. To także jedno z najlepszych źródeł choliny, dbającej o sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Niestety, nieodpowiednie gotowanie jajek powoduje, że tracą część wartości odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej
Jajka do sałatki z zieloną obwódką – czy są szkodliwe?
Najczęstszym błędem jest zbyt długie gotowanie jajek. W jego wyniku żółtko staje się twarde lub gumowate, a wokół niego pojawia się brzydka zielona obwódka. Ten efekt jest wynikiem reakcji chemicznej, która zachodzi między siarką a żelazem. Bez obaw, takie jajko nie jest szkodliwe, ale na pewno nie wygląda apetycznie.
W wyniku zbyt długiego gotowania jajek niektóre witaminy w nim zawarte ulegają rozkładowi. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są witaminy z grupy B, w tym biotyna i witamina C, która przy długim gotowaniu może ulec utlenieniu.
Jak najlepiej gotować jajka na twardo?
Aby jajka były odpowiednie do sałatki jarzynowej, muszą być gotowane we wrzątku przez ok. 6-8 minut. Czas jest uzależniony od wielkości jajka. Małe będą gotowe po 6 minutach, duże – dopiero po 8. Jednak zasada ta obowiązuje tylko w przypadku włożenia jajek do zimnej wody – tak są gotowane najczęściej.
Ten sposób ma jedną kluczową wadę. Trudno jest dokładnie zauważyć, w którym momencie woda zaczyna wrzeć. W efekcie timer jest nastawiany albo za wcześnie, albo za późno. Jajko z płynnym żółtkiem nie sprawdzi się do sałatki jarzynowej, a to z zieloną obwódką wstyd podać na stół.
Najlepszym sposobem jest włożenie jajek do gotującej się wody. W tym przypadku czas ich gotowania należy wydłużyć do 10-12 minut. Jednak i tutaj warto zachować ostrożność. Duża różnica temperatur może sprawić, że skorupka popęka, a białko wypłynie na zewnątrz.
Jak dodać jajka do wrzątku, żeby uniknąć pęknięcia skorupki?
Najbezpieczniejszym sposobem jest po prostu uprzednie wyjęcie jajek z lodówki i ogrzanie ich do temperatury pokojowej. Do gotującej się wody włóż jajka ostrożnie, wsuwając je na kuchennej łyżce. Zadbaj, żeby i ona była ciepła. w tym celu zanurz ją na chwilę w gorącej wodzie – oczywiście może być ta, którą wstawiłeś na jajka.
Innym sposobem jest delikatne nakłucie szpilką tępej końcówki jajka. Taki zabieg pozwoli uwolnić znajdujący się wewnątrz pęcherzyk powietrza, co z kolei zmniejszy ciśnienie pod skorupą. Niższe ciśnienie równa się większa szansa na zachowanie skorupek w całości.
Do wody na jajka na twardo warto dodać szczyptę soli, która pomaga ustabilizować białko. Nawet jeśli skorupka pęknie, białko nie wypłynie na zewnątrz. Dodatkowo sól sprawia, że łatwiej jest oskubać ugotowane jajko.