Japońska rzodkiew znalazła swoje miejsce także w polskich sklepach. Sprawdziliśmy, czy warto ją jeść

To warzywo na pewno widziałeś w sklepie już wiele razy, ale być może nigdy nie zastanowiłeś się, czym tak naprawdę jest. Warto to nadrobić, bo daikon — rzodkiew japońska, to nie tylko jałowa ciekawostka z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale także rewelacyjne źródło właściwości prozdrowotnych, które warto poznać.

Daikon - samo zdrowie prosto z JaponiiDaikon - samo zdrowie prosto z Japonii
Źródło zdjęć: © Canva | Arndt Vladimir

Kuchnia japońska jest uważana — obok śródziemnomorskiej, z którą ma zresztą sporo wspólnego — za najzdrowszą na świecie. Japończycy zdrowo jedzą, długo żyją i pozostają w formie do późnych lat. Ryby morskie, do których potomkowie samurajów mają zarówno sentyment, jak i dobry dostęp, to zaledwie jeden ze składników tego sukcesu. Drugim jest często używany w tamtejszej kuchni proces fermentacyjny, a trzecim — warzywa, wśród których znajdziemy między innymi rzodkiew daikon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Japońska rzodkiew — krótka charakterystyka

Mówi się, że w kuchni japońskiej nie ma przypadkowych składników. Tamtejsi mistrzowie gotowania dobierają produkty uważnie, z umiłowaniem tradycji i kultury. Rzodkiew daikon jest w Japonii spożywana od wieków, a jej smak i charakterystyczna ostrość ma być objawem posiadania czegoś w rodzaju duszy. Cóż, tak mówiono kiedyś. My to nazywamy inaczej: wartości odżywcze. I jest ich rzeczywiście sporo.

Zanim jednak wyjaśnimy, co zyskujemy na regularnym spożywaniu japońskiej rzodkwi, porozmawiajmy chwilę o podstawach. Daikon to warzywo, które rośnie do długości 1 metra, za to jego waga jest bardzo różnorodna. W księdze rekordów Guinnessa istnieje zapis mówiący o rzodkwi, która osiągnęła... ponad 31 kilogramów. Sporo, prawda?

Uprawa rzodkwi japońskiej nie jest trudna i można tego z łatwością dokonać także w Polsce. Daikon rewelacyjnie przyjął się w europejskim klimacie, co można poznać po liczbach dotyczących jego produkcji. Aktualnie, według portalu tridge.com, największym eksporterem rzodkwi jest... Holandia. Co ciekawe, Polska jest trzecim największym importerem tego warzywa. W tym rankingu wyprzedzają nas tylko Niemcy i Stany Zjednoczone.

Daikon to warzywo, które charakteryzuje niezwykły wpływ na ludzkie zdrowie
Daikon to warzywo, które charakteryzuje niezwykły wpływ na ludzkie zdrowie © Canva | Profeta

Daikon dla zdrowia

Rzodkiew japońska, z której kucharze Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowują sałatki, kiszonki oraz tzw. tsumę, czyli ozdobę do sushi, to nie tylko ciekawy smak, ale także wiele wartości odżywczych. Daikon charakteryzuje się dużą zawartością witamin z grupy B oraz kwasem askorbinowym. Nie brakuje w niej także minerałów: między innymi wapnia, sodu, magnezu, potasu i żelaza.

Japońska rzodkiew wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Związki fenolowe pomagają zachować młodą skórę i redukują ryzyko nowotworu, a unikalne enzymy przyspieszają trawienie tłuszczów i węglowodanów. Biorąc to pod uwagę — a także sporą zawartość błonnika — można wysnuć bardzo prosty wniosek. Daikon to idealnie warzywo na odchudzanie!

Wybrane dla Ciebie
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯