Kwitnie w prawie każdym ogródku. Herbatka z niego odmładza i niesamowicie odpręża

Jaśminowiec to nie tylko piękny, dekoracyjny krzew o zniewalającym zapachu. Jego kwiaty świetnie sprawdzą się jako zdrowa, pyszna herbata.

Kwiaty jaśminowca- Pyszności, źródło CanvaKwiaty jaśminowca- Pyszności, źródło Canva
Ewa

Piękne, biały kwiaty pojawiają się w naszych ogrodach od maja do lipca, więc to ostatni dzwonek, aby skorzystać z ich dobrodziejstw. Świetnie prezentują się nie tylko w naturze, ale również w naszej kuchni. Na bazie białych płatków możesz przygotować niesamowicie pyszny napar, który ma drogocenny wpływ na nasze zdrowie.

Jaśminowiec w ogrodzie

Jaśminowiec, należący do rodziny hortensjowatych, jest pięknym krzewem ozdobnym. Uwielbiany jest nie tylko za zniewalający zapach kwiatów, ale również za to, że przez cały rok utrzymuje zielone liście, pięknie dekorując tym samym nasze ogródki. Ma niezbyt duże wymagania i wyrośnie praktycznie na każdej glebie, więc sprawdzi się również u osób, które nie czują się mocno w ogrodnictwie. Rośnie nie tylko przy domach, ale również w parkach, na polanach czy nawet przy drogach. Błędnie nazywamy go czasem jaśminem, jednak to dwie zupełnie inne rośliny.

Jaśminowiec- Pyszności, źródło: Pixabay
Jaśminowiec- Pyszności, źródło: Pixabay

Herbata z jaśminowcem

Picie herbaty, a właściwie to naparu, przygotowanego z białych kwiatów niesie szereg korzyści dla naszego organizmu. W kwiatach znaleźć można liczne flawonoidy, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, opóźniającym tym samem proces starzenia się m.in. naszej skóry. Mają również liczne olejki eteryczne oraz wiele soli mineralnych takich jak żelazo, magnez, a nawet wapń. Napar z kwiatów działa odprężająco, poprawi kondycję cery, poprawi samopoczucie oraz obniży ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki suszonych kwiatów jaśminowca,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

     
  1. Suszone kwiatki wrzucam do kubka i zalewam gorącą wodą.
  2. Przykrywam kubek talerzykiem i odstawiam na 15 minut, aby herbatka dobrze się zaparzyła.
  3. Napar opcjonalnie dosładzam miodem, syropem z agawy lub po prostu cukrem.

Suszone kwiatki mogą stanowić bazę lub składnik mieszanki z zieloną lub czarną herbatą w roli głównej.

Herbata z jaśminowca- Pyszności, źródło Canva
Herbata z jaśminowca- Pyszności, źródło Canva

Jak suszyć kwiaty jaśminowca?

Kwiaty lub pączki zbieraj ostrożnie, aby stracić jak najmniej drogocennego pyłku z ich wnętrza. Na zbiory najlepiej udać się w słoneczny, suchy dzień, z samego rana. Zebrane kwiaty ułóż na pergaminie do pieczenia lub gazetach i zostaw na kilka godzin w ciepłym, przewiewny miejscu. Lepiej nie posiłkować się piekarnikiem czy suszarką, bo kwiaty są baprawdę delikatne.

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć