Jedz codziennie. Będziesz mieć serce jak dzwon i zdrowe jelita

Jeśli orzechy włoskie nie są twoją ulubioną przekąską, po przeczytaniu tych kilku informacji zmienisz zdanie i oszalejesz na ich punkcie. Mają mnóstwo właściwości odżywczych, a do tego są bardzo smaczne.

Orzechy włoskieOrzechy włoskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Orzechy włoskie zostały bardziej docenione po licznych badaniach, które nad nimi przeprowadzono. Poznaliśmy dzięki nim najróżniejsze korzyści zdrowotne związane z jedzeniem przekąsek tego typu. Orzechy wpływają niemalże na każdy organ, na serce, jelita i mózg. Nie ulega wątpliwości, że powinny znaleźć się w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jedz orzechy włoskie codziennie. Zobaczysz, co się stanie

Orzechy bogate są w nienasycone tłuszcze, na szczególną uwagę zasługują kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stan zapalny, wspierają pracę serca, funkcje poznawcze i zdrowie psychiczne. 29 gramów orzechów włoskich dostarcza:

  • 185 kcal,
  • 18,25 g tłuszczu (w tym 2,5 g nasyconego),
  • O mg cholesterolu,
  • 1 mg sodu,
  • 4 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika,
  • 1 g cukru,
  • 4 g białka,
  • 28 mg wapnia,
  • 125 mg potasu,
  • 1 mg żelaza.

Jedzenie orzechów przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych

Badania pokazały, że orzechy włoskie pozytywnie wpływają na narządy w organizmie. Przede wszystkim wspierają pracę serca. Ba, uzanane są nawet za żywność dobrą dla tego organu przez American Heart Association. Dlaczego? Mają niską zawartość sodu, tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Do tego dochodzą witaminy i minerały, które zaspokajają co najmniej 10 procent dziennego zapotrzebowania. Przekąska obniża także poziom cukru we krwi.

Orzechy włoskie
Orzechy włoskie © Adobe Stock

Orzechy pomagają również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co korzystnie wpływa na profil lipidowy. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zapadnięcia na miażdżycę i inne choroby układu krążenia. Dużo roboty mają też polifenole, które zmniejszają stres oksydacyjny.

Przekąska wpływa też na funkcjonowanie jelit. Mogą nawet działać jako prebiotyk, który wspiera pracę mikroorganizmów żyjących w jelitach. Odkrycia naukowe pokazują, że jedzenie orzechów włoskich może zmniejszyć stan zapalny i wesprzeć zdrowie jelit. Ponadto poprawia metabolizm.

To nie są wszystkie zalety przekąski. Orzechy włoskie opóźniają także pogorszenie się funkcji poznawczych. Regularne ich spożywanie ma bardzo dobry wpływ na pamięć i koncentrację. Antyoksydanty uszkadzają wolne rodniki, które prowadzą nawet do choroby Alzheimera. Mało tego, związki zawarte w orzechach wspierają układ nerwowy i są korzystne dla zdrowia psychicznego. Mogą obniżyć poziom stresu, lęku i poprawić jakość snu.

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem