Jedzenie, które obniża odporność. Jesienią i zimą na pewno pośle cię do łóżka

Unikaj tych produktów spożywczych, a twoja odporność ci podziękuje. Ta wiedza przyda ci się przede wszystkim podczas sezonu przeziębień. Przeczytaj raz i zapamiętaj na zawsze!

Istnieją produkty, które wywołują przeziębienie. Dowiedz się jakieIstnieją produkty, które wywołują przeziębienie. Dowiedz się jakie
Źródło zdjęć: © canva.com

Okres jesienno-zimowy to nie przelewki. Katar, kaszel, ból pleców, brak apetytu aż w końcu dreszcze i gorączka to objawy, które znamy niczym własną kieszeń. Warto jednak wiedzieć, że tak samo jak istnieją potrawy, które wspierają naszą odporność i pomagają przetrwać trudne chwile, tak samo niektóre produkty spożywcze zwiększają ryzyko zachorowania. Jakie? Niżej znajdziesz podsumowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z taką przekąską na pewno będzie udane

Czego nie jeść okresem jesienno-zimowym?

Lekarze powtarzają niczym mantrę to, że gdy wokół wszyscy chorują, od dołączenia do tej nieszczęsnej grupy dzieli nas jedynie dostarczanie sobie w pożywieniu odpowiednio wysokiej dawki selenu, cynku, witaminy C, kwasów tłuszczowych omega-3 i beta-karotenu. Tu sprawa wydaje się jasna. A czego nie jeść? Oto najważniejsze przykłady pokarmów, które niszczą odporność:

Słodycze

Batoniki, cukierki, czekoladki, ale również słodkie napoje gazowane nie tylko zwiększają ryzyko zachorowania na różnego rodzaju poważne choroby przewlekłe, ale także porządnie nadwyrężają kondycję naszego układu odpornościowego. Wysoki poziom cukru wykazuje negatywny wpływ na bakterie jelitowe, a co za tym idzie — odpowiedź immunologiczną.

Słodycze zaburzają pracę układu odpornościowego, co może prowadzić do częstych przeziębień
Słodycze zaburzają pracę układu odpornościowego, co może prowadzić do częstych przeziębień © canva.com

Produkty bogate w tłuszcze omega-6

W kontekście prawidłowego poziomu odporności dużo mówi się o tłuszczach omega-3. I słusznie. Jednak ich kuzyni, czyli kwasy omega-6, to już zupełnie inna para kaloszy. Tak naprawdę najważniejsza jest tu równowaga pomiędzy jednymi i drugimi, i to jej zaburzenie powoduje znaczny spadek odporności.

Przetworzone mięso

Obciąża żołądek, grozi rakiem, a także niweczy starania układu odpornościowego ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dotyczy to również popularnych fast foodów, które wywołują stany zapalne i brak równowagi bakteryjnej w jelitach.

Słone przekąski

W tym miejscu warto podkreślić, że pisząc o soli w diecie, nie powinniśmy przykładać aż tak dużej wagi do solniczki i użycia jej do jajecznicy, co do produktów, w których sól odgrywa główną rolę. Chipsy, wędliny, konserwy, a nawet pieczywo niejednokrotnie zawierają więcej soli, niż bylibyśmy w stanie uwierzyć. Popularna przyprawa ma natomiast w kwestii odporności fatalne działanie. Tłumi reakcje przeciwzapalne, a często prowadzi również do poważnych chorób autoimmunologicznych.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier