PoradyJesienią i zimą wrzucaj do rosołu. Naturalnie poprawisz odporność

Jesienią i zimą wrzucaj do rosołu. Naturalnie poprawisz odporność

Rosół od pokoleń kojarzy się ze zdrowiem i odpornością. Zaserwowanie go domownikom dotkniętym pierwszymi objawami przeziębienia to naturalna reakcja każdej gospodyni. Te z nich natomiast, które wyróżnia największy spryt, dorzucają do popularnej zupy coś jeszcze. To dzięki tym składnikom rosół zyskuje jeszcze lepsze prozdrowotne właściwości!

Rosół na odporność? Nic prostszego. Dodaj do niego dwa składniki
Rosół na odporność? Nic prostszego. Dodaj do niego dwa składniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2023 18:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ma to jak miska gorącego rosołu! Jesienią i zimą te doznania są jeszcze lepsze. Gdy za oknem chłód i szaruga, ulubiona zupa Polaków staje się wręcz remedium i pierwszym środkiem na odporność. Czy takie właściwości rosołu to zwykłe placebo? Taka hipoteza nie pokrywa się nie tylko z latami doświadczenia każdej polskiej gospodyni, ale również wynikami badań naukowców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rosół w laboratorium

To nie pierwszy raz, kiedy piszemy o rosole w roli królika doświadczalnego. Nie tak dawna temu zachwycaliśmy się wynikami badań naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center, którzy odkryli, że odpowiednio przygotowany rosół pomaga schudnąć. W tamtym przypadku miało to związek z glutaminianem sodu i umami. A co mają do powiedzenia naukowcy w kwestii wpływu rosołu na objawy choroby?

Do zaskakujących wniosków w tej sprawie doszli badacze z University of Nebraska Medical Center. Odkryli oni, że podanie rosołu przeziębionemu pacjentowi sprawia, że aktywność neutrofili, czyli komórek układu odpornościowego, wyraźnie spada. Dolegliwości ustępują najefektywniej w momencie, w którym rosół powstał na bazie chudego mięsa. Nie jest to jednak jedyny prozdrowotny składnik, który możemy umieścić w garnku z zupą.

Rosół na zdrowie. Dorzuć do niego dwa składniki

Dwoma sekretnymi produktami, które zimą i jesienią warto dodać do rosołu, są imbir i cynamon. Oba wykazują niezwykłe właściwości, które w kontekście tak bardzo potrzebnej nam w tym okresie odporności, powinny zrobić wrażenie na każdym. A co konkretnie nam dadzą

Cynamon i imbir sprawią, że rosół zyska jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości
Cynamon i imbir sprawią, że rosół zyska jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości© canva.com

Imbir to już niemal symbol zdrowia i zintensyfikowanej odporności. Zawarte w nim substancje czynne efektywnie oddziałują na układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Jego walory są tak duże, że niektórzy decydują się nawet na codzienne żucie jego plasterków. Użyty jako przyprawa nadaje potrawom sympatycznej ostrości.

Cynamon z kolei to intensywny aromat, smak i... wpływ na organizm. W tym przypadku główną rolę odgrywają tu właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Co ciekawe, cynamon to też potężny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, a co za tym idzie — hamuje procesy starzenia. Sam chyba przyznasz, że brzmi to wszystko zachęcająco!