Jesienią i zimą wrzucaj do rosołu. Naturalnie poprawisz odporność
Rosół od pokoleń kojarzy się ze zdrowiem i odpornością. Zaserwowanie go domownikom dotkniętym pierwszymi objawami przeziębienia to naturalna reakcja każdej gospodyni. Te z nich natomiast, które wyróżnia największy spryt, dorzucają do popularnej zupy coś jeszcze. To dzięki tym składnikom rosół zyskuje jeszcze lepsze prozdrowotne właściwości!
26.10.2023 18:17
Nie ma to jak miska gorącego rosołu! Jesienią i zimą te doznania są jeszcze lepsze. Gdy za oknem chłód i szaruga, ulubiona zupa Polaków staje się wręcz remedium i pierwszym środkiem na odporność. Czy takie właściwości rosołu to zwykłe placebo? Taka hipoteza nie pokrywa się nie tylko z latami doświadczenia każdej polskiej gospodyni, ale również wynikami badań naukowców.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rosół w laboratorium
To nie pierwszy raz, kiedy piszemy o rosole w roli królika doświadczalnego. Nie tak dawna temu zachwycaliśmy się wynikami badań naukowców z Beth Israel Deaconess Medical Center, którzy odkryli, że odpowiednio przygotowany rosół pomaga schudnąć. W tamtym przypadku miało to związek z glutaminianem sodu i umami. A co mają do powiedzenia naukowcy w kwestii wpływu rosołu na objawy choroby?
Do zaskakujących wniosków w tej sprawie doszli badacze z University of Nebraska Medical Center. Odkryli oni, że podanie rosołu przeziębionemu pacjentowi sprawia, że aktywność neutrofili, czyli komórek układu odpornościowego, wyraźnie spada. Dolegliwości ustępują najefektywniej w momencie, w którym rosół powstał na bazie chudego mięsa. Nie jest to jednak jedyny prozdrowotny składnik, który możemy umieścić w garnku z zupą.
Rosół na zdrowie. Dorzuć do niego dwa składniki
Dwoma sekretnymi produktami, które zimą i jesienią warto dodać do rosołu, są imbir i cynamon. Oba wykazują niezwykłe właściwości, które w kontekście tak bardzo potrzebnej nam w tym okresie odporności, powinny zrobić wrażenie na każdym. A co konkretnie nam dadzą
Imbir to już niemal symbol zdrowia i zintensyfikowanej odporności. Zawarte w nim substancje czynne efektywnie oddziałują na układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Jego walory są tak duże, że niektórzy decydują się nawet na codzienne żucie jego plasterków. Użyty jako przyprawa nadaje potrawom sympatycznej ostrości.
Cynamon z kolei to intensywny aromat, smak i... wpływ na organizm. W tym przypadku główną rolę odgrywają tu właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Co ciekawe, cynamon to też potężny przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki, a co za tym idzie — hamuje procesy starzenia. Sam chyba przyznasz, że brzmi to wszystko zachęcająco!