PrzepisSałatkiJesienna kapustka do obiadu. Nie podaję już nudnej sałatki

Jesienna kapustka do obiadu. Nie podaję już nudnej sałatki

Kto powiedział, że kapusta na ciepło do obiadu musi być kiszona? Cóż, przez długi czas sam tak uważałem. To się zmieniło w momencie, w którym poznałem przepis na niewiarygodnie pyszną i pożywną modrą kapustę po śląsku.

Czerwona kapusta na ciepło do obiadu
Czerwona kapusta na ciepło do obiadu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | bvbflo1

01.11.2024 17:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To schemat, który znamy najprawdopodobniej wszyscy. Kapusta na ciepło do obiadu jest kiszona, zasmażana, z dodatkiem boczku i cebuli. Rzeczywiście tak się ją przyrządza najczęściej, ale od tej reguły istnieje pewien… naprawdę smaczny wyjątek. Chodzi o modrą kapustę – przepis prosto ze Śląska, który jakiś czas temu wpadł mi w ręce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego przyrządza się modrą kapustę?

To zdradziło ci już zdjęcie. Oczywiście mowa tu o czerwonej odmianie tego zdrowego warzywa. Ślązacy często serwują modrą kapustę ze słodkimi dodatkami – rodzynkami, jabłkami i cukrem. Zdarza się jednak dostać także wersję bardziej wytrawną, którą osobiście preferuję. Pomyśl tylko o tych wszystkich niesamowitych właściwościach prozdrowotnych kapusty. I o jej smaku. Czyż te cechy to nie duet idealny?

Najlepsza kapusta na ciepło do obiadu. Modra kapusta

Składniki:

  • 1 czerwona kapusta,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Opcjonalnie: 100 g boczku wędzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przyrządzam wszystko poza kapustą. Cebulę szatkuję, czosnek przeciskam przez praskę. Podsmażam je na oleju, a gdy się zeszklą, dodaję wszystkie przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, sól, pieprz i cukier.
  2. Chwilę podsmażam i całość zalewam bulionem. Zagotowuję i zdejmuję z palnika. Z kapusty wykrajam głąb, a resztę szatkuję. Umieszczam w garnku i zalewam przygotowaną mieszanką (gdyby wyszło ci jej za mało, po prostu dolej wody i dodaj trochę przypraw).
  3. Gotuję kapustę przez mniej więcej półtorej godziny.
  4. Na koniec raz jeszcze doprawiam. Jest to też moment, w którym do potrawy można dorzucić pokrojony i usmażony oddzielnie boczek. To już wszystko – twoja najlepsza kapusta na ciepło do obiadu jest już gotowa. Smacznego!
kapustaczerwona kapustadodatek do obiadu