Jesz podczas Wigilii barszcz czerwony? Oto jak wpływa na twój organizm

Barszcz czerwony to obowiązkowy element kolacji wigilijnej w wielu polskich domach. Jest to danie o bogatej historii i tradycji, ale także o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Sprawdź, jak barszcz czerwony wpływa na twój organizm.

Czy barszcz czerwony jest zdrowy?Czy barszcz czerwony jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Podczas świąt Bożego Narodzenia, barszcz czerwony króluje na polskich stołach, urozmaicając tradycyjne dania. Charakteryzuje go nie tylko intensywny kolor, ale także proste składniki, które czynią go źródłem zdrowia. Przyjrzyjmy się bliżej tej kulinarno-historycznej perełce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta w wytrawnym wydaniu zachwyca smakiem i pięknie się prezentuję! Czego chcieć więcej?

Barszcz czerwony – kulinarne dziedzictwo

Początki barszczu czerwonego sięgają średniowiecza, a buraki, będące głównym składnikiem, traktowano jako naturalne lekarstwo. To danie znane jest w różnych wersjach – czyste, zabielane, z grzybami, kaszą, jajkami, a nawet rybą. Warto odkrywać różnorodność jego przyrządzania, bogactwo smaków i aromatów, które kryją się w każdej odmianie tego klasycznego dania.

Zdrowotne walory barszczu czerwonego

Podstawą barszczu jest wywar z czerwonych buraków, które są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i mangan. Kluczowym składnikiem buraków jest betaina, silny antyoksydant nadający barszczowi intensywny kolor. Betaina wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, chroniąc organizm przed nowotworami i opóźniając proces starzenia. Ponadto wspiera funkcje wątroby, nerek oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Zakwas otrzymany z buraków dostarcza organizmowi potas i posiada właściwości zasadotwórcze. Dzięki nim barszcz czerwony zobojętnia nadmiar kwasu żołądkowego, przeciwdziała zgadze i nadkwasocie.

Czy barszcz czerwony jest zdrowy? Jak wpływa na organizm?

Przy regularnym spożywaniu barszczu czerwonego możemy cieszyć się wieloma korzyściami dla zdrowia, takimi jak:

  1. Obniżenie ciśnienia krwi – zawarte w barszczu naturalne związki, takie jak nitraty i polifenole, mogą wspomagać regulację ciśnienia krwi i poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.
  2. Poprawa trawienia – obecność błonnika w barszczu czerwonym może pomóc w regulacji trawienia i utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit.
  3. Wspomaganie odporności – barszcz czerwony jest źródłem witaminy C, istotnej dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  4. Poprawa nastroju – obecność związków, takich jak betaina i foliany może przyczynić się do poprawy nastroju i zmniejszenia objawów depresji.

Barszcz czerwony to nie tylko tradycja wigilijna, ale także klucz do zdrowego stylu życia. Jego proste składniki kryją w sobie bogactwo substancji odżywczych, wspierających nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Warto sięgnąć po tę kulinarną ucztę nie tylko podczas świąt, ale również w trakcie codziennych posiłków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"