Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jabłka są obecne w wielu przepisach – nie tylko tych deserowych, ale również wytrawnych. Jednak rzadko sięgamy po te suszone. Przypominamy sobie o nich dopiero przed Wigilią, kiedy trzeba przygotować kompot. Tymczasem warto je chrupać na przekąskę.
Suszone jabłka mogą być świetnym zamiennikiem do chipsów – pokrojone na plasterki mają nawet podobny kształt, a przy tym zawierają wiele wartościowych składników, które wspierają trawienie, odporność i dobrą kondycję organizmu. Jednak to nie znaczy, że można się nimi objadać. Trzeba pamiętać o tym, że suszone owoce mają korzystny wpływ na zdrowie, o ile są spożywane z umiarem.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Suszone jabłka a metabolizm
Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest wysoka zawartość błonnika, który wspomaga pracę jelit, reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Taka przekąska może przynieść bardzo dobre efekty u osób prowadzących siedzący tryb życia. Dodatkowo błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. To sprawia, że suszone jabłka są polecane osobom dbającym o linię oraz tym, którym zależy na lepszej przemianie materii.
Ale niestety, suszone jabłka zawierają też sporą ilość cukru, który w nadmiarze może obciążać trzustkę, prowadzić do otyłości lub cukrzycy typu 2. Zwłaszcza uważaj na chipsy jabłkowe z marketów. Oprócz owoców mogą zawierać dodatkowy cukier i konserwanty, których można uniknąć, samodzielnie susząc owoce, na przykład w domowym piekarniku.
Wzmocnienie odporności i wsparcie dla serca
Suszone jabłka to nie tylko błonnik, ale także antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawarta w nich kwercetyna wspiera odporność i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Dodatkowo potas pomaga regulować ciśnienie krwi, co również korzystnie wpływa na serce.
Ta niepozorna przekąska dostarcza do organizmu witaminę C i witaminy z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Suszone jabłka zawierają też bor, wspierający zdrowie kości, oraz polifenole, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej.
Jak zrobić suszone jabłka w domu?
Ich przygotowanie jest banalnie proste, ale wymaga czasu. Najłatwiej wrzucić jabłka do suszarki do owoców, ale smaczne plasterki można również wysuszyć w piekarniku.
Pokrój jabłka w cienkie plasterki (możesz zostawić nawet gniazda nasienne) i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz przez 3–5 godzin w temperaturze 60–80 stopni Celsjusza przy otwartych drzwiczkach do czasu, aż odparuje z nich prawie cała woda.
Jabłka powinny być suche po dotknięciu, ale nadal elastyczne. Po wystudzeniu przełóż je do szczelnego, zamykanego pojemnika.