Jeszcze lepszy niż skyr. Jedz na śniadanie, a rozmiar spodni zmienisz na mniejszy

Kvarg to doskonałe uzupełnienie każdej diety, zwłaszcza osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Ponadto ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Może stać się nie tylko składnikiem owsianek czy koktajlów, ale też wypieków, które dzięki kvargowi są delikatniejsze i wilgotniejsze.

Czy kvarg jest lepszy od skyru?Czy kvarg jest lepszy od skyru?
Źródło zdjęć: © Canva | Image Professionals GmbH

Kvarg może być wartościowym elementem zróżnicowanej diety. Zawiera dużo białka, wapnia i witamin, jednocześnie charakteryzując się znikomą lub nawet zerową zawartością tłuszczu. Dzięki temu jest polecany zarówno osobom uprawiającym sport, jak i tym dbającym o sylwetkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Skyr i kvarg – czym się różnią?

Skyr to jogurt pochodzenia islandzkiego. Ma gęstą konsystencję i wytwarzany jest z odtłuszczonego mleka przy użyciu bakterii fermentacji mlekowej.

Kvarg z kolei to skandynawski serek twarogowy, który, podobnie jak skyr, powstaje z odtłuszczonego mleka i bakterii fermentacyjnych. Jego kremowa i gęsta konsystencja przypomina jogurt grecki. Kvarg jest podobny do skyru, ale wytwarza się go z innej kultury bakterii, dlatego też smakuje nieco inaczej, jest mniej kwaśny. Ponadto kvarg jest bardziej jędrny dzięki wyższej zawartości suchej masy.

Dlaczego warto jeść kvarg?

Kvarg staje się coraz bardziej popularny dzięki swoim wartościom odżywczym. Jest bogaty w białko – w 100 gramach kvargu znajduje się około 12 gramów białka, co stanowi istotną część dziennego zapotrzebowania. Białko jest kluczowe dla regeneracji i budowy mięśni. Ponadto może sprzyjać utracie masy ciała w wyniku poprawy poposiłkowego uczucia sytości i kontroli apetytu. Chroni też przed utratą masy mięśniowej podczas długotrwałego procesu odchudzania.

Dodatkowo białko przyczynia się do procesu termogenezy, który generuje ciepło i pomaga spalać kalorie nawet w stanie spoczynku. Wysoka zawartość wapnia w kvargu jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów oraz wspomaga funkcjonowanie mięśni i nerwów. Kvarg dostarcza również witaminę A, która jest ważna dla zdrowia wzroku, oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Co więcej, naturalny kvarg jest niskokaloryczny i beztłuszczowy, co czyni go idealnym dla osób na diecie niskotłuszczowej.

Dlaczego warto jeść kvarg?
Dlaczego warto jeść kvarg? © Adobe Stock

Jak jeść kvarg? Zastosowanie kvargu w kuchni

Kvarg jest wszechstronnym produktem kulinarnym. Można go dodawać do pieczywa, deserów, a także używać jako składnika ciast i bułek, np. szwedzkich bułeczek z szafranem – lussebullar. Dodając kvarg do ciasta, można uzyskać lżejsze, wilgotniejsze wypieki, które lepiej się trzymają. Chleb z kvargiem jest uznawany za zdrowszy i dłużej utrzymuje świeżość.

Kvarg może stanowić wartościowy dodatek śniadań na bazie płatków zbożowych czy kasz. Można stworzyć na jego bazie sycący i odżywczy koktajl. Kvarg warto jeść również jako przekąskę, np. z dodatkiem owoców i orzechów.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni