Jeszcze lepszy niż skyr. Jedz na śniadanie, a rozmiar spodni zmienisz na mniejszy
Kvarg to doskonałe uzupełnienie każdej diety, zwłaszcza osób, które pragną zrzucić kilka kilogramów. Ponadto ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Może stać się nie tylko składnikiem owsianek czy koktajlów, ale też wypieków, które dzięki kvargowi są delikatniejsze i wilgotniejsze.
07.08.2024 10:30
Kvarg może być wartościowym elementem zróżnicowanej diety. Zawiera dużo białka, wapnia i witamin, jednocześnie charakteryzując się znikomą lub nawet zerową zawartością tłuszczu. Dzięki temu jest polecany zarówno osobom uprawiającym sport, jak i tym dbającym o sylwetkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Skyr i kvarg – czym się różnią?
Skyr to jogurt pochodzenia islandzkiego. Ma gęstą konsystencję i wytwarzany jest z odtłuszczonego mleka przy użyciu bakterii fermentacji mlekowej.
Kvarg z kolei to skandynawski serek twarogowy, który, podobnie jak skyr, powstaje z odtłuszczonego mleka i bakterii fermentacyjnych. Jego kremowa i gęsta konsystencja przypomina jogurt grecki. Kvarg jest podobny do skyru, ale wytwarza się go z innej kultury bakterii, dlatego też smakuje nieco inaczej, jest mniej kwaśny. Ponadto kvarg jest bardziej jędrny dzięki wyższej zawartości suchej masy.
Dlaczego warto jeść kvarg?
Kvarg staje się coraz bardziej popularny dzięki swoim wartościom odżywczym. Jest bogaty w białko – w 100 gramach kvargu znajduje się około 12 gramów białka, co stanowi istotną część dziennego zapotrzebowania. Białko jest kluczowe dla regeneracji i budowy mięśni. Ponadto może sprzyjać utracie masy ciała w wyniku poprawy poposiłkowego uczucia sytości i kontroli apetytu. Chroni też przed utratą masy mięśniowej podczas długotrwałego procesu odchudzania.
Dodatkowo białko przyczynia się do procesu termogenezy, który generuje ciepło i pomaga spalać kalorie nawet w stanie spoczynku. Wysoka zawartość wapnia w kvargu jest niezbędna dla zdrowia kości i zębów oraz wspomaga funkcjonowanie mięśni i nerwów. Kvarg dostarcza również witaminę A, która jest ważna dla zdrowia wzroku, oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Co więcej, naturalny kvarg jest niskokaloryczny i beztłuszczowy, co czyni go idealnym dla osób na diecie niskotłuszczowej.
Jak jeść kvarg? Zastosowanie kvargu w kuchni
Kvarg jest wszechstronnym produktem kulinarnym. Można go dodawać do pieczywa, deserów, a także używać jako składnika ciast i bułek, np. szwedzkich bułeczek z szafranem – lussebullar. Dodając kvarg do ciasta, można uzyskać lżejsze, wilgotniejsze wypieki, które lepiej się trzymają. Chleb z kvargiem jest uznawany za zdrowszy i dłużej utrzymuje świeżość.
Kvarg może stanowić wartościowy dodatek śniadań na bazie płatków zbożowych czy kasz. Można stworzyć na jego bazie sycący i odżywczy koktajl. Kvarg warto jeść również jako przekąskę, np. z dodatkiem owoców i orzechów.