Już nie potrzebuję wody i gotowania. Pasteryzuję słoiki innym sposobem
Wszyscy kochamy domowe przetwory, a te przygotowane przez nasze babcie zawsze smakują najlepiej. Okazuje się, że istnieje jeden, mało znany sposób pasteryzacji, dzięki któremu przetwory wychodzą równie pyszne i trwałe.
Domowe przetwory to nie tylko smak dzieciństwa, ale i sposób na zdrowe zapasy bez konserwantów. Jednak, aby mogły przetrwać jesień i zimę w idealnym stanie, konieczne jest ich odpowiednie zabezpieczenie.
W tym celu od lat stosuje się pasteryzację – prosty, ale niezwykle skuteczny sposób na przedłużenie trwałości przetworów. Zazwyczaj, aby je przygotować, gotuje się słoiki w garnku, ale istnieją równie dobre, a często wygodniejsze metody, jak na przykład pasteryzacja w piekarniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca kiszona kalarepa . Domowy sposób na nietypową przekąskę
Czym jest pasteryzacja?
Kluczem do pysznych przetworów, jest odpowiednia pasteryzacja. To sprawdzona metoda konserwacji żywności, która pozwala na przedłużenie trwałości domowych przetworów bez konieczności stosowania konserwantów, i to dzięki niej możemy cieszyć się kiszonymi ogórkami, konserwowaną papryką czy innymi smakołykami z piwnic naszych babć. Proces ten polega na podgrzewaniu żywności do odpowiedniej temperatury, co skutecznie niszczy bakterie, pleśnie i drożdże odpowiedzialne za psucie się produktów, tym samym, pozwala na zachowanie świeżości produktów.
Pasteryzacja w piekarniku
Jednym z prostszych i czystszych sposobów pasteryzacji jest metoda "na sucho", czyli w piekarniku. Świetnie sprawdza się szczególnie przy większej ilości słoików. Wystarczy ustawić zakręcone słoiki na blasze wyłożonej papierem lub ściereczką tak, by się nie stykały, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika – najlepiej do temperatury 120–130 stopni Celsjusza.
Po 30 minutach pasteryzacji można wyłączyć piekarnik i zostawić słoiki do ostygnięcia w jego wnętrzu. Tak zabezpieczone przetwory możesz spokojnie i bezpiecznie przechowywać w zimnym i ciemnym miejscu.
Dlaczego warto wybrać pasteryzację na sucho?
Pasteryzacja w piekarniku ma wiele zalet – jest wygodna, szybka i nie wymaga dużego garnka ani pilnowania poziomu wody. Co więcej, pozwala uniknąć bałaganu, jaki często towarzyszy pasteryzowaniu w wodzie. Świetnie sprawdza się przy konfiturach, dżemach, przecierach pomidorowych, kompotach czy sosach, które zawierają dużo cukru lub kwasu – składników naturalnie konserwujących.
Z kolei tradycyjna metoda gotowania słoików nadal ma swoich zwolenników i jest zalecana szczególnie przy warzywach w zalewie (przykładowo ogórkach kiszonych, fasolce, buraczkach), daniach obiadowych czy mięsnych przetworach, które są bardziej podatne na zepsucie. Obie metody są skuteczne – wybór zależy od rodzaju przetworu, preferencji oraz ilości przygotowywanych zapasów.