Kapusta i jej właściwości, korzystne dla naszego zdrowia

Kapusta przez wiele osób jest bardzo niedoceniania i to duży błąd, biorąc pod uwagę, pozytywny wpływ jej właściwości na nasze zdrowie. Nie wierzysz? Przeczytaj ten tekst do końca, a wszystko stanie się jasne!

Okazuje się bowiem, że kapusta skrywa 6 ważnych korzyści dla naszego organizmu. Oto one:


#1 Obniża poziom cholesterolu
Jeśli masz podwyższony poziom cholesterolu, powinnaś wprowadzić do swojej diety kapustę. Warzywo to skutecznie obniży jego poziom, a co za tym idzie, może zapobiec wielu chorobom, które wiążą się z pracą serca.


#2 Wzmacnia naszą odporność

Kapusta jest również bogata w takie witaminy jak K i C. Znaleźć w niej można także wiele minerałów, dzięki czemu wspomaga nasz układ odpornościowy.
#3 Wspomaga pracę mózgu


Substancje obecne w kapuście wpływają także pozytywnie na pracę naszego mózgu. Chronią go przed udarami oraz Alzheimerem.
#4 Pomaga w trawieniu



Przeprowadzone badania pokazują, że kapusta wspomaga również trawienie w naszym organizmie i leczy wrzody żołądka. Co więcej, dzięki dużej zawartości błonnika, skutecznie radzi sobie z zaparciami.
#5 Pogromca cukrzycy


Zarówno czerwona, jak i i zielona kapusta, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Tym samym jest to idealny składnik diety dla cukrzyków.
#6 Bonus dla kobiet w ciąży



I na koniec bardzo ważna informacja dla przyszłych mam. W kapuście można znaleźć również kwas foliowy.
Komentarze