PoradyKatarzyna Bosacka pokazała mięso mielone i zaapelowała. "Zobaczcie, co producent zapakował"

Katarzyna Bosacka pokazała mięso mielone i zaapelowała. "Zobaczcie, co producent zapakował"

Chociaż powtarza się, że podstawą zakupów jest czytanie składów, to nie każdy wpadłby na to, by sprawdzić etykietę mięsa w sklepowej lodówce. Wszak mięso mielone to mięso mielone, różni się tylko rodzajem. Okazuje się jednak, że producenci przygotowali dla nas niemiłą niespodziankę.

Bosacka zwraca uwagę na mięso
Bosacka zwraca uwagę na mięso
Źródło zdjęć: © Instagram

14.11.2024 | aktual.: 14.11.2024 15:29

Katarzyna Bosacka od lat zajmuje się edukacją żywieniową Polaków, uczulając na słabe produkty, ukryty cukier i inne składniki, które nie wpływają dobrze na organizm. Tym razem przyjrzała się etykiecie mięsa mielonego, które kupić można w sieci sklepów Lidl. Na pierwszy rzut oka wygląda zwyczajnie, mięso jak mięso. Po odwróceniu opakowania ukazuje się jednak naszym oczom skład, który już od pierwszych składników powoduje mimowolne uniesienie brwi z zaskoczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słaby skład mięsa w Lidlu

Mięso mielone wieprzowo-wołowe garmażeryjne kusi ceną niższą niż inne rodzaje mięsa. Idzie za tym jednak słabsza jakość i nie mamy tu na myśli gorszej części wieprzowiny czy wołowiny, ale całą listę dodatków, wzmacniaczy i spulchniaczy. W czasach, gdy coraz większą uwagę przykłada się do jedzenia, wydaje się to być abstrakcją. To jednak rzeczywistość w wielu sklepach.

"Na samym początku mamy informację, że jest to "surowy wyrób mięsny", a nie po prostu mięso. Na pierwszym miejscu w składzie 68 proc. mięsa wieprzowego, potem jest woda, a na trzeciej pozycji mięso mielone - 12 proc. Mięsa jest tutaj łącznie 80 proc., a reszta to dodatki 🙈😡" — pisze Katarzyna Bosacka w swoim poście na Instagramie.

Na liście znaleźć można wodę, białko sojowe i wieprzowe, sól, regulator kwasowości, przeciwutleniacze i glukozę. Brzmi jak produkt już przerobiony, a to przecież "zwykłe" mięso mielone, które trafia potem do kotletów, zapiekanek czy makaronów.

Czym jest mięso garmażaryjne?

Internauci w komentarzach zwrócili uwagę, że to żadna nowość, bo mięso garmażeryjne w sklepach znane jest od dawna. Nie każdy zdaje sobie jednak z tego sprawę.

"A ja kupowałem to mięso zachęcony ekologicznym opakowaniem, które myślałem, że wpływa na to, że to mięso jest tańsze. Przyznam, nie czytałem etykiety. Dziękuję za ten post" - przyznał jeden z internautów pod postem dziennikarki.

W parze z niższą ceną idzie niższa jakość i wypełniacze, które mają nadrobić straty producenta.

Mięso mielone - czy na pewno wiemy, co zawiera?
Mięso mielone - czy na pewno wiemy, co zawiera?© Canva | Leeser

Mięso garmażeryjne to rodzaj mięsa mielonego, który przeszedł dodatkowe przetworzenie. W przeciwieństwie do zwykłego mięsa mielonego, które jest praktycznie czystym mięsem bez kości, mielone garmażeryjne zawiera dodatkowe składniki. Woda i białka zwiększa objętość, konserwanty przedłużają świeżość. Mięso jest więc tańsze do wyprodukowania, a sklepy mają więcej czasu na jego sprzedanie.

Warto czytać etykiety i wybierać produkty z jak najmniejszą ilością dodatków. Jeśli zależy ci na wysokiej jakości mięsa i jego naturalnym smaku, lepiej postawić na zwykłe mięso mielone.

poradykatarzyna bosackamięso mielone
Zobacz także