Kiedyś jesienią raz w tygodniu w każdym polskim domu. Dziś się na nią krzywimy, a pomaga schudnąć

Tradycyjny kapuśniak to potrawa, która niegdyś regularnie gościła na naszych stołach, ale w ostatnich latach jej popularność zdecydowanie spadła. Warto jednak przypomnieć sobie o tej zupie. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne korzyści zdrowotne.

Kapuśniak w garnkuKapuśniak w garnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele dań, jakie jedli nasi przodkowie, cieszy się uznaniem do dziś. Kotlety schabowe, mielone, gołąbki czy żur świąteczny są wciąż niezwykle popularne. Niestety, nie można tego powiedzieć o kapuśniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Dlaczego jesteśmy na "nie"

Kapuśniak zdecydowanie nie jest tak często gotowaną zupą jak jeszcze 20 lat temu. Zaobserwowano, że młodsze pokolenie częściej reaguje na kapuśniak zdziwieniem, nie wiedząc, jaka to zupa. Tymczasem warto ją docenić nie tylko ze względu na smak, ale i korzyści zdrowotne. Kapuśniak wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie i perystaltykę jelit, a przy odpowiednim przygotowaniu wspomaga proces odchudzania. Jak więc przyrządzić kapuśniak, aby smakował wybornie? Mamy niezawodny przepis.

Sprawdzony przepis na kapuśniak

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w półplastry, a cebulę i czosnek posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej i zszklij cebulę. Dodaj czosnek, a następnie marchewkę i pietruszkę, i duś na niewielkim ogniu.
  3. Dodaj do garnka liście laurowe, kminek i majeranek, a także odciśniętą (ale nie mytą) kapustę. Wlej około 100 ml bulionu i gotuj przez kilkanaście minut.
  4. Po tym czasie dodaj ziemniaki i resztę bulionu. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża