PrzepisZupyKiedyś jesienią raz w tygodniu w każdym polskim domu. Dziś się na nią krzywimy, a pomaga schudnąć

Kiedyś jesienią raz w tygodniu w każdym polskim domu. Dziś się na nią krzywimy, a pomaga schudnąć

Kapuśniak w garnku
Kapuśniak w garnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.08.2024 16:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tradycyjny kapuśniak to potrawa, która niegdyś regularnie gościła na naszych stołach, ale w ostatnich latach jej popularność zdecydowanie spadła. Warto jednak przypomnieć sobie o tej zupie. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne korzyści zdrowotne.

Wiele dań, jakie jedli nasi przodkowie, cieszy się uznaniem do dziś. Kotlety schabowe, mielone, gołąbki czy żur świąteczny są wciąż niezwykle popularne. Niestety, nie można tego powiedzieć o kapuśniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego jesteśmy na "nie"

Kapuśniak zdecydowanie nie jest tak często gotowaną zupą jak jeszcze 20 lat temu. Zaobserwowano, że młodsze pokolenie częściej reaguje na kapuśniak zdziwieniem, nie wiedząc, jaka to zupa. Tymczasem warto ją docenić nie tylko ze względu na smak, ale i korzyści zdrowotne. Kapuśniak wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie i perystaltykę jelit, a przy odpowiednim przygotowaniu wspomaga proces odchudzania. Jak więc przyrządzić kapuśniak, aby smakował wybornie? Mamy niezawodny przepis.

Sprawdzony przepis na kapuśniak

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w półplastry, a cebulę i czosnek posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej i zszklij cebulę. Dodaj czosnek, a następnie marchewkę i pietruszkę, i duś na niewielkim ogniu.
  3. Dodaj do garnka liście laurowe, kminek i majeranek, a także odciśniętą (ale nie mytą) kapustę. Wlej około 100 ml bulionu i gotuj przez kilkanaście minut.
  4. Po tym czasie dodaj ziemniaki i resztę bulionu. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także