Kiedyś jesienią raz w tygodniu w każdym polskim domu. Dziś się na nią krzywimy, a pomaga schudnąć

Tradycyjny kapuśniak to potrawa, która niegdyś regularnie gościła na naszych stołach, ale w ostatnich latach jej popularność zdecydowanie spadła. Warto jednak przypomnieć sobie o tej zupie. Ma nie tylko wyjątkowy smak, ale także liczne korzyści zdrowotne.

Kapuśniak w garnkuKapuśniak w garnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wiele dań, jakie jedli nasi przodkowie, cieszy się uznaniem do dziś. Kotlety schabowe, mielone, gołąbki czy żur świąteczny są wciąż niezwykle popularne. Niestety, nie można tego powiedzieć o kapuśniaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Dlaczego jesteśmy na "nie"

Kapuśniak zdecydowanie nie jest tak często gotowaną zupą jak jeszcze 20 lat temu. Zaobserwowano, że młodsze pokolenie częściej reaguje na kapuśniak zdziwieniem, nie wiedząc, jaka to zupa. Tymczasem warto ją docenić nie tylko ze względu na smak, ale i korzyści zdrowotne. Kapuśniak wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie i perystaltykę jelit, a przy odpowiednim przygotowaniu wspomaga proces odchudzania. Jak więc przyrządzić kapuśniak, aby smakował wybornie? Mamy niezawodny przepis.

Sprawdzony przepis na kapuśniak

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 350 g kapusty kiszonej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta kminku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por pokrój w półplastry, a cebulę i czosnek posiekaj.
  2. W garnku rozgrzej olej i zszklij cebulę. Dodaj czosnek, a następnie marchewkę i pietruszkę, i duś na niewielkim ogniu.
  3. Dodaj do garnka liście laurowe, kminek i majeranek, a także odciśniętą (ale nie mytą) kapustę. Wlej około 100 ml bulionu i gotuj przez kilkanaście minut.
  4. Po tym czasie dodaj ziemniaki i resztę bulionu. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem według uznania.

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni