Koperek na zimę robię tylko w ten sposób. Sprawdza się lepiej niż mrożenie
Zapach świeżego koperku to aromat lata i obiadów jedzonych u babci. Możesz zachować go na dłużej i delektować się nim również wtedy, gdy warzywne ogródki opustoszeją.
Koperek to nieodzowny składnik wielu zup i sosów oraz najlepsza letnia okrasa do młodych ziemniaków. Rośnie niemal jak chwast, więc z przydomowych ogródków zebrać można niemałe zapasy. Najczęściej trafiały one do pudełka po lodach, budząc późniejsze rozczarowanie wśród poszukiwaczy deserów. Z czasem pudełka zostały wygryzione przez woreczki strunowe czy specjalne torebki. Okazuje się jednak, że mrożenie wcale nie jest najlepszym sposobem na to, by zachować smak koperku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia
Jak przechowywać koperek?
Mrożenie jest proste, ale potrafi pozbawić zioła tego, co najcenniejsze. Smak koperku z zamrażarki jest mniej intensywny, ciężko wybrać odpowiednią porcję z zamrożonej bryły, a i miejsce na półkach jest ograniczone. Z pomocą przychodzi wtedy inny sposób. Sól, czosnek oraz oliwa to trzy składniki, które pozwolą zachować smak koperku na dłużej.
Sól jest naturalnym konserwantem, znanym od wieków. Obecność czosnku nie tylko podkręca smak, ale również pomaga w odpowiednim przechowywaniu. Zawiera on naturalne związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i przeciwgrzybiczym, takie jak allicyna. Hamują wzrost i rozwój wielu bakterii i grzybów, dodatkowo zabezpieczając koperek przed psuciem. Całość zwieńcza oliwa, która zamienia się w barierę, która odcina dostęp powietrza do koperku. Tlen jest niezbędny dla wielu mikroorganizmów do wzrostu i rozwoju, a także uczestniczy w procesach utleniania, które prowadzą do zmiany smaku i utraty jakości ziół. Poza tym oliwa chroni również przed wysychaniem koperku i pomaga zachować jego aromat.
Koperek w oliwie
To najlepszy sposób na konserwowanie koperku, ale również innych ziół. Zamknięcie ich w tłuszczu i wzmocnienie dodatkowo przez czosnek pozwala zachować cały bogaty aromat i smak.
Ilość czosnku można dopasować do własnych preferencji. Jeśli chcesz używać koperku głównie do ziemniaków, postaw na mniejszą ilość. Jeśli chodzi o sól, to należy pamiętać o jednej proporcji. Na każde 100 gramów ziół przypada 1 łyżka niejodowanej soli.
Składniki:
- koperek,
- czosnek,
- oliwa,
- sól niejodowana.
Sposób przygotowania:
- Koperek drobno posiekaj i przełóż do garnka lub dużej miski.
- Czosnek drobno zmiel w robocie kuchennym wraz z odrobiną oliwy oraz solą. Powinno mieć konsystencję zbliżoną do purée.
- Dodaj do koperku, wsyp pozostałą sól i dokładnie wymieszaj.
- Wlej oliwę. Nie oszczędzaj jej, masa powinna być mokra.
- Przełóż koperkową masę do słoiczka i dolej odrobinę oliwy na wierzch.
Taki słoiczek przechowuj w lodówce. Smacznego!
Konserwowanie ze spirytusem
Jeśli chcesz, by słoiki postały długo, a zakrętka dobrze zassała, sięgnij po spirytus. Nie wlewaj wtedy dodatkowej warstwy oliwy na wierzch. Na łyżce podpal spirytus, odczekaj kilka sekund i ostrożnie wlej do słoika. Gdy się wypali (ale jeszcze będzie widać płomień), zakręć słoik. Zakrętka się zaciągnie i słoik zapasteryzuje.