Kosztują 1000 euro za kg. Sezon się zaczyna, a Polacy po nich depczą, zamiast zbierać

Wiosna to czas, kiedy budzi się do życia nie tylko przyroda, ale i nasze kulinarne fantazje. Na straganach pojawiają się pierwsze świeże warzywa, a wśród nich prawdziwy rarytas - pędy chmielu. Te delikatne, chrupiące łodygi znane są ze swojego wykwintnego smaku i… astronomicznej ceny!

Kosztują 1000 euro za kg. Sezon się zaczyna, a Polacy po nich depczą, zamiast zbieraćKosztują 1000 euro za kg. Sezon się zaczyna, a Polacy po nich depczą, zamiast zbierać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lolostock
Marcin Michałowski

Pędy chmielu, stanowiące część rośliny z rodziny konopiowatych, cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością na rynku. Co ciekawe, w krajach takich jak Holandia czy Indie, za kilogram tych delikatnych pędów trzeba zapłacić blisko 1000 euro, co czyni je jednymi z najdroższych warzyw na świecie. Niemniej, w Polsce, gdzie te rośliny rosną dziko, są one niedoceniane i często traktowane jako chwast. Jak wykorzystać ich potencjał kulinarny i zdrowotny?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem zrobisz genialny deser, który wyglądem przypomina kultowe eklerki

Pędy chmielu: Zielone złoto z polskich lasów

W Polsce pędy chmielu rosną dziko, najczęściej w zagajnikach i na skrajach lasów. Mimo łatwej dostępności, rzadko trafiają na nasze stoły. W przeciwieństwie do Holandii czy Indii, gdzie za kilogram tego przysmaku trzeba zapłacić blisko 1000 euro, Polacy po nich depczą, nie dostrzegając ich wartości.

Sekret tkwi w smaku i zdrowiu

Młode pędy chmielu są soczyste i chrupiące, idealne do sałatek. Te nieco bardziej dojrzałe, przypominają w smaku szparagi i stanowią wyśmienity dodatek do wielu dań. Oprócz walorów smakowych, pędy chmielu to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają olejki eteryczne, flawonoidy, witaminy i minerały, które działają uspokajająco, przeciwzapalnie i wspomagają trawienie.

Krótki sezon, wysoka cena

Sezon na pędy chmielu jest krótki i trwa zaledwie kilka tygodni. To jeden z czynników, który wpływa na ich wysoką cenę. Do tego dochodzi specyfika uprawy chmielu, która wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności.

Co zrobić z pędami chmielu?

Możliwości jest mnóstwo! Pędy chmielu można jeść na surowo, dodawać do sałatek, smażyć, grillować, marynować, a nawet… zrobić z nich piwo! Stanowią idealny dodatek do jajek, ryb, mięsa i warzyw.

Może zamiast deptać po pędach chmielu, spróbujemy wykorzystać je w kuchni? Odkryjmy na nowo smak tego polskiego "zielonego złota" i docenijmy jego wartości. Kto wie, może za jakiś czas Polacy staną się największymi miłośnikami pędów chmielu na świecie?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek