Kotlety po morawsku to mój nowy hit na obiad. O zwykłe mielone już nikt nie pyta

Podobno przepis na te kotlety sięga średniowiecza, a ich nazwa pochodzi od Państwa Wielkomorawskiego, które swoim zasięgiem obejmowało południową Polskę, Czechy, Austrię i część Węgier. Wówczas w bogatszych domach nieraz pojawiało się mięso, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa żywiła się warzywami i kaszą. Kotlety morawskie łączą w sobie obydwie tradycje.

Podobne kotlety przygotowywano już w średniowieczuPodobne kotlety przygotowywano już w średniowieczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na terenach, które w średniowieczu obejmowało Księstwo Wielkomorawskie, przenikały się różne tradycje kulinarne. Jednak z dużą dozą prawdopodobieństwa można uznać, że podstawą diety były warzywa i produkty zbożowe, a od czasu do czasu, w bogatszych domach pojawiało się także mięso. W średniowieczu trudno było je zmielić, raczej siekano je nożami lub rozbijano na pastę przy pomocy moździerzy lub tłuczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Do czego używano mięsa mielonego w średniowieczu?

Morawskie kotlety z kapustą to jedna z kilku propozycji na danie nawiązujące do tradycji średniowiecza. Rozdrobnione mięso wykorzystywano także do produkcji kiełbas, w farszach na pierogi lub paszteciki oraz do zagęszczania zup. Posiekanymi lub przerobionymi na pastę kawałkami tuszy można było zaspokoić głód całej wielopokoleniowej rodziny. Mięso w takiej formie było również łatwiejsze do strawienia dla dzieci i osób starszych.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że mięso na średniowiecznym stole nie było codziennością. W większości domów gotowano potrawy jarskie z warzyw i zbóż rosnących w obrębie gospodarstwa. Często korzystano z darów lasów – grzybów, jagód i dzikorosnących ziół, które wykorzystywano jako przyprawy, a także w celach leczniczych

Przepis na kotlety morawskie

Kotlety z młodą kapustą możesz usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Jeśli wolisz smażoną wersję, zamiast oleju użyj smalcu wieprzowego, aby zachować spójność historyczną. Smalec wykazuje też wyższy punkt dymienia niż olej rzepakowy, więc jest po prostym lepszym i zdrowszym wyborem do smażenia. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety morawskie z piekarnika.

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowina i indyk,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj nożem lub w malakserze i przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę i zalej wrzątkiem, aby zmiękły. Pozostaw na kilka minut, po czym odcedź na sitku. Gdy wystygnie, dokładnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Do tak przygotowanych warzyw dodaj mięso mielone, surowe jajka, mąkę, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj ręką do uzyskania spójnej masy.
  3. W zwilżonych dłoniach formuj lekko spłaszczone kotlety i układaj na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20-30 minut do zarumienienia.

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów