Kotlety po morawsku to mój nowy hit na obiad. O zwykłe mielone już nikt nie pyta

Podobno przepis na te kotlety sięga średniowiecza, a ich nazwa pochodzi od Państwa Wielkomorawskiego, które swoim zasięgiem obejmowało południową Polskę, Czechy, Austrię i część Węgier. Wówczas w bogatszych domach nieraz pojawiało się mięso, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa żywiła się warzywami i kaszą. Kotlety morawskie łączą w sobie obydwie tradycje.

Podobne kotlety przygotowywano już w średniowieczuPodobne kotlety przygotowywano już w średniowieczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Na terenach, które w średniowieczu obejmowało Księstwo Wielkomorawskie, przenikały się różne tradycje kulinarne. Jednak z dużą dozą prawdopodobieństwa można uznać, że podstawą diety były warzywa i produkty zbożowe, a od czasu do czasu, w bogatszych domach pojawiało się także mięso. W średniowieczu trudno było je zmielić, raczej siekano je nożami lub rozbijano na pastę przy pomocy moździerzy lub tłuczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Do czego używano mięsa mielonego w średniowieczu?

Morawskie kotlety z kapustą to jedna z kilku propozycji na danie nawiązujące do tradycji średniowiecza. Rozdrobnione mięso wykorzystywano także do produkcji kiełbas, w farszach na pierogi lub paszteciki oraz do zagęszczania zup. Posiekanymi lub przerobionymi na pastę kawałkami tuszy można było zaspokoić głód całej wielopokoleniowej rodziny. Mięso w takiej formie było również łatwiejsze do strawienia dla dzieci i osób starszych.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że mięso na średniowiecznym stole nie było codziennością. W większości domów gotowano potrawy jarskie z warzyw i zbóż rosnących w obrębie gospodarstwa. Często korzystano z darów lasów – grzybów, jagód i dzikorosnących ziół, które wykorzystywano jako przyprawy, a także w celach leczniczych

Przepis na kotlety morawskie

Kotlety z młodą kapustą możesz usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Jeśli wolisz smażoną wersję, zamiast oleju użyj smalcu wieprzowego, aby zachować spójność historyczną. Smalec wykazuje też wyższy punkt dymienia niż olej rzepakowy, więc jest po prostym lepszym i zdrowszym wyborem do smażenia. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety morawskie z piekarnika.

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowina i indyk,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj nożem lub w malakserze i przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę i zalej wrzątkiem, aby zmiękły. Pozostaw na kilka minut, po czym odcedź na sitku. Gdy wystygnie, dokładnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Do tak przygotowanych warzyw dodaj mięso mielone, surowe jajka, mąkę, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj ręką do uzyskania spójnej masy.
  3. W zwilżonych dłoniach formuj lekko spłaszczone kotlety i układaj na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20-30 minut do zarumienienia.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟