Kotlety po morawsku to mój nowy hit na obiad. O zwykłe mielone już nikt nie pyta

Podobno przepis na te kotlety sięga średniowiecza, a ich nazwa pochodzi od Państwa Wielkomorawskiego, które swoim zasięgiem obejmowało południową Polskę, Czechy, Austrię i część Węgier. Wówczas w bogatszych domach nieraz pojawiało się mięso, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa żywiła się warzywami i kaszą. Kotlety morawskie łączą w sobie obydwie tradycje.

Podobne kotlety przygotowywano już w średniowieczuPodobne kotlety przygotowywano już w średniowieczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn
1

Na terenach, które w średniowieczu obejmowało Księstwo Wielkomorawskie, przenikały się różne tradycje kulinarne. Jednak z dużą dozą prawdopodobieństwa można uznać, że podstawą diety były warzywa i produkty zbożowe, a od czasu do czasu, w bogatszych domach pojawiało się także mięso. W średniowieczu trudno było je zmielić, raczej siekano je nożami lub rozbijano na pastę przy pomocy moździerzy lub tłuczków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Do czego używano mięsa mielonego w średniowieczu?

Morawskie kotlety z kapustą to jedna z kilku propozycji na danie nawiązujące do tradycji średniowiecza. Rozdrobnione mięso wykorzystywano także do produkcji kiełbas, w farszach na pierogi lub paszteciki oraz do zagęszczania zup. Posiekanymi lub przerobionymi na pastę kawałkami tuszy można było zaspokoić głód całej wielopokoleniowej rodziny. Mięso w takiej formie było również łatwiejsze do strawienia dla dzieci i osób starszych.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że mięso na średniowiecznym stole nie było codziennością. W większości domów gotowano potrawy jarskie z warzyw i zbóż rosnących w obrębie gospodarstwa. Często korzystano z darów lasów – grzybów, jagód i dzikorosnących ziół, które wykorzystywano jako przyprawy, a także w celach leczniczych

Przepis na kotlety morawskie

Kotlety z młodą kapustą możesz usmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Jeśli wolisz smażoną wersję, zamiast oleju użyj smalcu wieprzowego, aby zachować spójność historyczną. Smalec wykazuje też wyższy punkt dymienia niż olej rzepakowy, więc jest po prostym lepszym i zdrowszym wyborem do smażenia. Poniżej znajdziesz przepis na kotlety morawskie z piekarnika.

Składniki:

  • 1 kg młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowina i indyk,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę posiekaj nożem lub w malakserze i przełóż do miski, dodaj drobno posiekaną cebulę i zalej wrzątkiem, aby zmiękły. Pozostaw na kilka minut, po czym odcedź na sitku. Gdy wystygnie, dokładnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Do tak przygotowanych warzyw dodaj mięso mielone, surowe jajka, mąkę, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj ręką do uzyskania spójnej masy.
  3. W zwilżonych dłoniach formuj lekko spłaszczone kotlety i układaj na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20-30 minut do zarumienienia.

Wybrane dla Ciebie

Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Filet z kurczaka piekę tylko w takiej temperaturze. Jest delikatny, miękki i nigdy suchy
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku