PrzepisSiostra Anastazja wrzuca do tych kotletów niezwykły składnik. Dlatego smakują niczym mielone i gołąbki w jednym

Siostra Anastazja wrzuca do tych kotletów niezwykły składnik. Dlatego smakują niczym mielone i gołąbki w jednym

Kotlety siostry Anastazji - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Smaki Katriny i kadr z materiału na kanale Salve TV
Kotlety siostry Anastazji - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Smaki Katriny i kadr z materiału na kanale Salve TV
27.12.2022 13:00

Brakuje Ci pomysłów na smaczny, rodzinny obiad? Co powiesz na danie, które łączy w sobie smak tradycyjnych kotletów i gołąbków? Poznaj przepis na kotlety siostry Anastazji z dodatkiem białej kapusty. Takie kotlety na pewno zachwycą Cię smakiem!

Kotlety siostry Anastazji - świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kotlety mielone oraz gołąbki należą do kategorii jednych z ulubionych dań Polaków. A gdyby tak stworzyć z nich jedno konkretne danie? To naprawdę możliwe. Kotlety a'la gołąbki to pomysł na smaczne danie. Swoją recepturą podzieliła się z nami siostra Anastazja. Nie ma lepszego dania na obiad, a kotlety podane w takiej formie, w towarzystwie sosu pomidorowego błyskawicznie znikną z talerzy. Poznaj przepis na wyjątkowe kotlety siostry Anastazji i wyczaruj kulinarne arcydzieło na swoim talerzu.

Kotlety mielone z kapustą - Pyszności; Foto: kadr z mteriału na kanale YouTube Smaki Katriny
Kotlety mielone z kapustą - Pyszności; Foto: kadr z mteriału na kanale YouTube Smaki Katriny

Jak przygotować kotlety siostry Anastazji?

To połączenie gołąbków i kotletów mielonych, dlatego znajdziemy tu pewne elementy, charakterystyczne dla tych dwóch dań. Kapustę dodajemy się bezpośrednio do mięsa mielonego, a kotlety dusi się w rosole i domowym sosie pomidorowym. Tak przygotowanie danie, błyskawicznie zniknie z talerzy.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • około 500 g kapusty białej
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
  • suszony majeranek
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody lub wywaru
  • pół szklanki śmietany 18%.

Sposób przygotowania:

Kotlety siostry Anastazji to danie, które zachwyca pod każdym względem. Rozpoczynamy od poszatkowania białej kapusty na dość drobno. Cebulę ścieramy na tarce. Kapustę przekładamy do miski, solimy i odstawiamy do momentu aż puści sok. Następnie należy ją odcisnąć i wymieszać z mięsem mielonym. Dodajemy startą cebulę, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kolejny krok to dodanie jajek, mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy i z masy formujemy kotlety. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy.

Kotlety od siostry Anastazji - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Smaki Katriny
Kotlety od siostry Anastazji - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Smaki Katriny

Kotlety najlepiej jest smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po ich usmażeniu, na patelnię wlewamy rosół i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. W tym czasie możemy śmiało przygotować sos. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy przecier pomidorowy. Gotujemy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Sos zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Gdy kotlety staną się odpowiednio miękkie, to wlewamy sos i dusimy jeszcze przez chwilę. Kotlety siostry Anastazji są już gotowe. Smacznego!

Lubisz tradycyjny smak polskich dań? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na tradycyjny bigos z kiszonej kapusty:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także