Królowała w PRL-u. Polacy jedli, chociaż nie wiedzieli, że opóźnia starzenie

Chociaż dzisiaj znaleźć ją można niemal w każdym sklepie, to daleko jej do dawnej sławy. W czasach PRL była uwielbianym przysmakiem dzieci i dorosłych. Poza walorami smakowymi dostarczała również cennych składników odżywczych.

Przed laty była uwielbianym przysmakiemPrzed laty była uwielbianym przysmakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dla jednych chałwa to smak dzieciństwa, inni twierdzą, że smakuje jak cukier wymieszany z kurzem. Znaleźć ją można w różnych odsłonach: klasyczna, z wanilią, kakao, bakaliami, pistacjami i innymi składnikami, które dawniej tylko nam się śniły.

Jeśli tęsknisz za smakiem z dzieciństwa, sięgnij śmiało po porcję. To nie tylko słodka przekąska, ale również sposób na opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Zalety zdrowotne chałwy mogą być cennym dodatkiem do codziennej diety pod warunkiem, że nie przesadzimy z jej ilością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Palce Lizać to pewniak na wszystkie okazje. Z blaszki znika do ostatniego okruszka

W wielu innych krajach można natknąć się na różne wariacje dotyczące składników chałwy. Doskonałym przykładem jest chałwa ukraińska, która produkowana jest na bazie nasion słonecznika, maku lub orzechów. Każda z wersji może okazać się całkiem zdrową opcją deserową.

Chałwa — zdrowy przysmak z PRL

Choć chałwa jest kaloryczna, jej wartość odżywcza jest trudna do przecenienia. Jest bogata w białko (12 g na 100 g produktu), które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek. Zawarte w niej kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9 obniżają poziom szkodliwego cholesterolu, poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i regulują ciśnienie krwi. Dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążeniowego.

Chałwa przed laty cieszyła się ogromną popularnością
Chałwa przed laty cieszyła się ogromną popularnością © Adobe Stock

Chałwa dostarcza organizmowi wielu cennych minerałów, takich jak magnez, fosfor czy żelazo, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

W chałwie znaleźć można także witaminę E. Nie bez powodu nazywana jest ona witaminą młodości — działa jak naturalny antyoksydant. Chroni nasze komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, które są odpowiedzialne za proces starzenia. Okazuje się więc, że sięganie raz na jakiś czas po porcję chałwy może pomóc zachować młodość i zdrowie na dłużej.

Co za dużo, to niezdrowo

Chociaż chałwa nie jest byle jaką przekąską, to wciąż powinniśmy zachować umiar. Ma dużo cukru oraz kalorii, przez co nie warto się nią przejadać. Chałwa to słodycz, która może być elementem zdrowej diety, jeśli spożywana jest świadomie i w umiarkowanych ilościach. Jej właściwości opóźniające starzenie oraz liczne wartości odżywcze sprawiają, że warto od czasu do czasu sięgać po ten zapomniany przysmak.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem