Latem dziadek zrywał je na kilogramy. Potem robił lekarstwo na żołądek

Dojrzałe orzechy włoskie są niezwykle popularne. Wszystko przez ich smak i cenne właściwości. Obecnie zapomina się jednak, że zielone orzechy włoskie również są niezwykle wartościowe. Latem dziadek zrywał je kilogramami i robił z nich magiczną miksturę, która była ratunkiem dla całej rodziny. Jak zrobić lekarstwo na żołądek z zielonych orzechów włoskich? Podpowiadamy. 

Dziadek robił nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Fot. AdobeStockDziadek robił nalewkę z zielonych orzechów włoskich. Fot. AdobeStock

Zielone orzechy włoskie wykorzystywane są do robienia lekarstwa. Do celów leczniczych wykorzystuje się m.in. młode zielone orzechy, liście i naowocnię. Ci, którzy nie do końca wierzą w działanie medycyny naturalnej, powinni na własnej skórze przekonać się, jak doskonale nalewka z zielonych orzechów włoskich radzi sobie z problemami żołądkowymi.

Zielone orzechy włoskie — właściwości. Mają zaskakujące działanie

Zielone orzechy włoskie mają zaskakujące działanie prozdrowotne. Aby nie narazić się jednak na zatrucie, należy odpowiednio je przygotować. W celach leczniczych owoce orzechowca zbiera się  od końca maja do lipca. Orzech musi być miękki. Stopień dojrzewania możemy sprawdzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy wbić dużą igłę lub wykałaczkę w owoc.  Jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok, możemy zacząć działać.

Zielone orzechy włoskie mają w sobie dużo witaminy C. Są też niezwykle bogate w selen, fosfor, cynk, potas, wapń, żelazo. Zawierają też dużo witamin z grupy B, PP, A, E, garbniki, dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe, kwercetynę i szereg olejków eterycznych. Gdy dojrzeją, również zawierają wiele składników odżywczych.

Zielone orzechy włoskie na nalewkę. Fot. Pixabay
Zielone orzechy włoskie na nalewkę. Fot. Pixabay

Nalewka z zielonych orzechów — przepis dziadka. Świetnie radzi sobie z problemami żołądkowymi

Składniki: 

  • pół litra spirytusu,
  • pół litra przegotowanej wody,
  • 30 małych zielonych orzechów włoskich,
  • niepełna szklanka brązowego cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zielone orzechy wyjmujemy z łupin i siekamy. Nie warto zapominać o tym, by założyć rękawiczki, ponieważ orzechy włoskie mogą pobrudzić nam ręce, a osad będzie trudno domyć.
  2. Orzechy zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni. Gdy puszczą sok, zalewamy je alkoholem. Następnie należy odstawić je do maceracji w słoneczne miejsce na 40 dni.
  3. Przecedzamy i przelewamy do szklanych butelek.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę