Latem dziadek zrywał je na kilogramy. Potem robił lekarstwo na żołądek
Dojrzałe orzechy włoskie są niezwykle popularne. Wszystko przez ich smak i cenne właściwości. Obecnie zapomina się jednak, że zielone orzechy włoskie również są niezwykle wartościowe. Latem dziadek zrywał je kilogramami i robił z nich magiczną miksturę, która była ratunkiem dla całej rodziny. Jak zrobić lekarstwo na żołądek z zielonych orzechów włoskich? Podpowiadamy.
23.06.2023 11:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zielone orzechy włoskie wykorzystywane są do robienia lekarstwa. Do celów leczniczych wykorzystuje się m.in. młode zielone orzechy, liście i naowocnię. Ci, którzy nie do końca wierzą w działanie medycyny naturalnej, powinni na własnej skórze przekonać się, jak doskonale nalewka z zielonych orzechów włoskich radzi sobie z problemami żołądkowymi.
Zielone orzechy włoskie — właściwości. Mają zaskakujące działanie
Zielone orzechy włoskie mają zaskakujące działanie prozdrowotne. Aby nie narazić się jednak na zatrucie, należy odpowiednio je przygotować. W celach leczniczych owoce orzechowca zbiera się od końca maja do lipca. Orzech musi być miękki. Stopień dojrzewania możemy sprawdzić w bardzo łatwy sposób. Wystarczy wbić dużą igłę lub wykałaczkę w owoc. Jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok, możemy zacząć działać.
Zielone orzechy włoskie mają w sobie dużo witaminy C. Są też niezwykle bogate w selen, fosfor, cynk, potas, wapń, żelazo. Zawierają też dużo witamin z grupy B, PP, A, E, garbniki, dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe, kwercetynę i szereg olejków eterycznych. Gdy dojrzeją, również zawierają wiele składników odżywczych.
Nalewka z zielonych orzechów — przepis dziadka. Świetnie radzi sobie z problemami żołądkowymi
Składniki:
- pół litra spirytusu,
- pół litra przegotowanej wody,
- 30 małych zielonych orzechów włoskich,
- niepełna szklanka brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
- Zielone orzechy wyjmujemy z łupin i siekamy. Nie warto zapominać o tym, by założyć rękawiczki, ponieważ orzechy włoskie mogą pobrudzić nam ręce, a osad będzie trudno domyć.
- Orzechy zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka dni. Gdy puszczą sok, zalewamy je alkoholem. Następnie należy odstawić je do maceracji w słoneczne miejsce na 40 dni.
- Przecedzamy i przelewamy do szklanych butelek.