Leniwe kluski będą bardzo miękkie, ale nie rozpadną się. Tylko nie popełnij jednego błędu

Twarde kluski leniwe zepsuły już niejeden posiłek. Zwykle to jedna czynność powoduje ten przykry i niezadowalający efekt. Unikaj jej jak ognia, a kluski zawsze będą mięciutkie i smakowite. Dzieciaki zakochają się w nich i nigdy nie odmówią dokładki!

Kluski leniwe nie będą twarde. Zapamiętaj tę jedną rzeczKluski leniwe nie będą twarde. Zapamiętaj tę jedną rzecz
Źródło zdjęć: © Canva | arfo

Większość z nas podaje kluski leniwe na słodko. Przygotowane z bułką tartą, śmietaną, cynamonem, masłem czy serem to już klasyka gatunku, zwłaszcza tego babcinego. My uważamy, że ten produkt równie dobrze łączy się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak sosy grzybowe, skwarki czy zeszklona, aromatyczna cebulka. Wolnoć Tomku w swoim domku — jak to się mówi. Wszystko będzie dobrze, dopóki kluski leniwe będą mięciutkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Najczęstszym i jednocześnie najpoważniejszym błędem podczas przygotowywania klusek leniwych jest dodawanie do nich za dużej ilości mąki. To z kolei zwykle następstwo albo tego, że poprzednio przygotowane leniwe rozpadały się podczas gotowania, albo omylnego wrażenia sypkości przy wyrabianiu ciasta. "Leczenie" tego efektu mąką to zły pomysł, przez który potrawa stanie się twarda i niesmaczna. O wiele lepiej zadbać o odpowiednie rozdrobnienie i połączenie twarogu z resztą składników — nawet blenderem albo robotem planetarnym. To ważne, szczególnie wtedy, gdy używasz chudego — czyli sypkiego — twarogu albo jego zamienników.

Idealnie miękkie kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
Kluski leniwe? Nie dodawaj za dużo mąki!
Kluski leniwe? Nie dodawaj za dużo mąki! © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmiel i dodaj do niego mąkę. Następnie wbij do mieszanki jajka, wsyp cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. Teraz wyrób ciasto (podsyp blat lub stolnicę mąką) i uformuj z niego wałek. Podziel go na kilka mniejszych części.
  3. Ostrym nożem wykrój (rób to pod skosem) kluski leniwe. W garnku zagotuj wodę. Niektórzy do gotującej się wody wlewają jeszcze odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Dzięki temu kluski nie zlepiają się ze sobą. Ten sam efekt osiągniesz, gotując je w dużym garnku i nie za dużo naraz.
  4. Kiedy woda zacznie wrzeć, możesz ostrożnie wrzucić przygotowane kluski. Gdy wypłyną, odczekaj jeszcze 2 minuty i odcedź. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej