Leniwe kluski będą bardzo miękkie, ale nie rozpadną się. Tylko nie popełnij jednego błędu

Twarde kluski leniwe zepsuły już niejeden posiłek. Zwykle to jedna czynność powoduje ten przykry i niezadowalający efekt. Unikaj jej jak ognia, a kluski zawsze będą mięciutkie i smakowite. Dzieciaki zakochają się w nich i nigdy nie odmówią dokładki!

Kluski leniwe nie będą twarde. Zapamiętaj tę jedną rzeczKluski leniwe nie będą twarde. Zapamiętaj tę jedną rzecz
Źródło zdjęć: © Canva | arfo

Większość z nas podaje kluski leniwe na słodko. Przygotowane z bułką tartą, śmietaną, cynamonem, masłem czy serem to już klasyka gatunku, zwłaszcza tego babcinego. My uważamy, że ten produkt równie dobrze łączy się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak sosy grzybowe, skwarki czy zeszklona, aromatyczna cebulka. Wolnoć Tomku w swoim domku — jak to się mówi. Wszystko będzie dobrze, dopóki kluski leniwe będą mięciutkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Najczęstszym i jednocześnie najpoważniejszym błędem podczas przygotowywania klusek leniwych jest dodawanie do nich za dużej ilości mąki. To z kolei zwykle następstwo albo tego, że poprzednio przygotowane leniwe rozpadały się podczas gotowania, albo omylnego wrażenia sypkości przy wyrabianiu ciasta. "Leczenie" tego efektu mąką to zły pomysł, przez który potrawa stanie się twarda i niesmaczna. O wiele lepiej zadbać o odpowiednie rozdrobnienie i połączenie twarogu z resztą składników — nawet blenderem albo robotem planetarnym. To ważne, szczególnie wtedy, gdy używasz chudego — czyli sypkiego — twarogu albo jego zamienników.

Idealnie miękkie kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
Kluski leniwe? Nie dodawaj za dużo mąki!
Kluski leniwe? Nie dodawaj za dużo mąki! © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmiel i dodaj do niego mąkę. Następnie wbij do mieszanki jajka, wsyp cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. Teraz wyrób ciasto (podsyp blat lub stolnicę mąką) i uformuj z niego wałek. Podziel go na kilka mniejszych części.
  3. Ostrym nożem wykrój (rób to pod skosem) kluski leniwe. W garnku zagotuj wodę. Niektórzy do gotującej się wody wlewają jeszcze odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Dzięki temu kluski nie zlepiają się ze sobą. Ten sam efekt osiągniesz, gotując je w dużym garnku i nie za dużo naraz.
  4. Kiedy woda zacznie wrzeć, możesz ostrożnie wrzucić przygotowane kluski. Gdy wypłyną, odczekaj jeszcze 2 minuty i odcedź. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby