Leniwe kluski będą bardzo miękkie, ale nie rozpadną się. Tylko nie popełnij jednego błędu

Twarde kluski leniwe zepsuły już niejeden posiłek. Zwykle to jedna czynność powoduje ten przykry i niezadowalający efekt. Unikaj jej jak ognia, a kluski zawsze będą mięciutkie i smakowite. Dzieciaki zakochają się w nich i nigdy nie odmówią dokładki!

Kluski leniwe nie będą twarde. Zapamiętaj tę jedną rzeczKluski leniwe nie będą twarde. Zapamiętaj tę jedną rzecz
Źródło zdjęć: © Canva | arfo

Większość z nas podaje kluski leniwe na słodko. Przygotowane z bułką tartą, śmietaną, cynamonem, masłem czy serem to już klasyka gatunku, zwłaszcza tego babcinego. My uważamy, że ten produkt równie dobrze łączy się z wytrawnymi dodatkami, takimi jak sosy grzybowe, skwarki czy zeszklona, aromatyczna cebulka. Wolnoć Tomku w swoim domku — jak to się mówi. Wszystko będzie dobrze, dopóki kluski leniwe będą mięciutkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Porowe kieszonki nadziewane mięsem. Niebo w gębie

Najczęstszym i jednocześnie najpoważniejszym błędem podczas przygotowywania klusek leniwych jest dodawanie do nich za dużej ilości mąki. To z kolei zwykle następstwo albo tego, że poprzednio przygotowane leniwe rozpadały się podczas gotowania, albo omylnego wrażenia sypkości przy wyrabianiu ciasta. "Leczenie" tego efektu mąką to zły pomysł, przez który potrawa stanie się twarda i niesmaczna. O wiele lepiej zadbać o odpowiednie rozdrobnienie i połączenie twarogu z resztą składników — nawet blenderem albo robotem planetarnym. To ważne, szczególnie wtedy, gdy używasz chudego — czyli sypkiego — twarogu albo jego zamienników.

Idealnie miękkie kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.
Kluski leniwe? Nie dodawaj za dużo mąki!
Kluski leniwe? Nie dodawaj za dużo mąki! © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg zmiel i dodaj do niego mąkę. Następnie wbij do mieszanki jajka, wsyp cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. Teraz wyrób ciasto (podsyp blat lub stolnicę mąką) i uformuj z niego wałek. Podziel go na kilka mniejszych części.
  3. Ostrym nożem wykrój (rób to pod skosem) kluski leniwe. W garnku zagotuj wodę. Niektórzy do gotującej się wody wlewają jeszcze odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Dzięki temu kluski nie zlepiają się ze sobą. Ten sam efekt osiągniesz, gotując je w dużym garnku i nie za dużo naraz.
  4. Kiedy woda zacznie wrzeć, możesz ostrożnie wrzucić przygotowane kluski. Gdy wypłyną, odczekaj jeszcze 2 minuty i odcedź. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥