Lubisz kawę, ale nie możesz kofeiny? Ten napój cię nie rozczaruje

Ta kawa nie zawiera ani grama kofeiny, ale jej smak i zapach przypomina tradycyjną małą czarną. Po kawę z żołędzi mogą sięgać osoby, które mają nadciśnienie, choroby układu krążenia i nie mogą spożywać kofeiny. Wyjaśniamy, jak ją przygotować samodzielnie.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawę z żołędzi bez problemu kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Możemy też przygotować ją samodzielnie. Sztuka ta nie jest wcale trudna, a w celu zdobycia produktów musimy udać się do lasu lub parku. Tam zbierzemy żołędzie. To wiąże się z samymi plusami. Nie dość, że wypijemy zdrową kawę bez grama kofeiny, ale za to z licznymi właściwościami zdrowotnymi, to jeszcze zapewnimy sobie sporą dawkę aktywności fizycznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Kawa z żołędzi smakuje jak zwykła. Jak ją zrobić?

Sprawa jest banalnie prosta. Jeśli zebrałeś już żołędzie, możesz przystąpić do dalszej pracy. Zacznij od umycia i oczyszczenia owoców dębu. Następnie zmiażdż je młotkiem lub rozłup w dziadku do orzechów. Od razu po tym obierz żołędzie ze skórki. Teraz czas na ługowanie. Polega ono na tym, że kilkukrotnie gotuje się i płucze ziarenka. Dzięki temu wypłuczesz z nich garbniki. Obserwuj w tym czasie wodę, jeśli ciągle zabarwia się na brązowo, kontynuuj proces. Jedno gotowanie żołędzi powinno trwać 15 minut. Proces ługowania jest więc bardzo długi i musisz uzbroić się w cierpliwość.

Kawa
Kawa © Adobe Stock

Osusz żołędzie, a następnie rozdrobnij je i upraż na suchej patelni. Zmiażdżone nasiona zmiel w młynku do kawy i ponownie upraż. Teraz możesz zrobić z niej napar. Kawa z żołędzi jest łatwa w przygotowaniu. Robisz to samo, co ze zwykłą kawą. Wsyp łyżeczkę lub dwie do kubka, zalej wrzącą wodą, zakryj małym talerzykiem i odstaw na kilka minut. Podawaj ją z cynamonem, kleksem mleka lub napoju roślinnego i miodem. Możesz też skomponować swoją własną wersję tego napoju. Każda z nich przyniesie pozytywne skutki dla twojego organizmu, na przykład wzmocni żołądek i zapewni regulację układu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników