Lubisz kawę, ale nie możesz kofeiny? Ten napój cię nie rozczaruje

Ta kawa nie zawiera ani grama kofeiny, ale jej smak i zapach przypomina tradycyjną małą czarną. Po kawę z żołędzi mogą sięgać osoby, które mają nadciśnienie, choroby układu krążenia i nie mogą spożywać kofeiny. Wyjaśniamy, jak ją przygotować samodzielnie.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawę z żołędzi bez problemu kupimy w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Możemy też przygotować ją samodzielnie. Sztuka ta nie jest wcale trudna, a w celu zdobycia produktów musimy udać się do lasu lub parku. Tam zbierzemy żołędzie. To wiąże się z samymi plusami. Nie dość, że wypijemy zdrową kawę bez grama kofeiny, ale za to z licznymi właściwościami zdrowotnymi, to jeszcze zapewnimy sobie sporą dawkę aktywności fizycznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaków w takim wydaniu jeszcze u nas nie było. Od razu stały się hitem

Kawa z żołędzi smakuje jak zwykła. Jak ją zrobić?

Sprawa jest banalnie prosta. Jeśli zebrałeś już żołędzie, możesz przystąpić do dalszej pracy. Zacznij od umycia i oczyszczenia owoców dębu. Następnie zmiażdż je młotkiem lub rozłup w dziadku do orzechów. Od razu po tym obierz żołędzie ze skórki. Teraz czas na ługowanie. Polega ono na tym, że kilkukrotnie gotuje się i płucze ziarenka. Dzięki temu wypłuczesz z nich garbniki. Obserwuj w tym czasie wodę, jeśli ciągle zabarwia się na brązowo, kontynuuj proces. Jedno gotowanie żołędzi powinno trwać 15 minut. Proces ługowania jest więc bardzo długi i musisz uzbroić się w cierpliwość.

Kawa
Kawa © Adobe Stock

Osusz żołędzie, a następnie rozdrobnij je i upraż na suchej patelni. Zmiażdżone nasiona zmiel w młynku do kawy i ponownie upraż. Teraz możesz zrobić z niej napar. Kawa z żołędzi jest łatwa w przygotowaniu. Robisz to samo, co ze zwykłą kawą. Wsyp łyżeczkę lub dwie do kubka, zalej wrzącą wodą, zakryj małym talerzykiem i odstaw na kilka minut. Podawaj ją z cynamonem, kleksem mleka lub napoju roślinnego i miodem. Możesz też skomponować swoją własną wersję tego napoju. Każda z nich przyniesie pozytywne skutki dla twojego organizmu, na przykład wzmocni żołądek i zapewni regulację układu pokarmowego.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans