Ma zbawienny wpływ na jelita. Smakuje jak kwaśne mleko, ale powstaje z niewielkich bulw

Horchata jest symbolem lokalnej kultury w Walencji, gdzie napój ten jest bardzo popularny i serwowany niemal wszędzie, zwłaszcza w upalne dni. Horchata nie tylko orzeźwia, ale stanowi również ważny element diety. Naukowcy twierdzą, że ten prosty napój, bazujący na roślinie dawniej uważanej za chwast, korzystnie wpływa na zdrowie jelit.

Horchata to bardzo zdrowy napój Horchata to bardzo zdrowy napój
Źródło zdjęć: © Canva | Val Ibarrola

Historia horchaty sięga czasów starożytnych, kiedy to znana była jako "hordeata", czyli napój z jęczmienia (łac. hordeum), bo pierwotnie horchata była wytwarzana z jęczmienia, a nie orzechów tygrysich. W Hiszpanii horchata z cibory jadalnej z czasem zyskała na popularności. Przepisy na napój rozpowszechniły się po Europie w średniowieczu, a do Hiszpanii trafiła prawdopodobnie dzięki Arabom. W Walencji, gdzie uprawia się chufę, horchata stała się symbolem lokalnej kultury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pita z kurczakiem, warzywami i domowym sosie tzatziki

Z czego zrobiona jest hiszpańska horchata? Jak smakuje?

Warto podkreślić, że horchaty de chufa, czyli napoju pochodzącego z Hiszpanii, nie można mylić z horchatą meksykańską, która przygotowywana jest z ryżu, mleka i cynamonu. Horchata de chufa popularnością cieszy się szczególnie w rejonie Walencji. Głównym składnikiem napoju są ziarna chufy (cibory jadalnej), zwane również ziemnymi migdałami lub orzechami tygrysimi. Mimo że cibora wygląda jak pospolity chwast, zalicza się ją do superfoods.

Proces przygotowania napoju polega na zblendowaniu bulw cibory z wodą. Najlepiej jest spożywać horchatę w wersji niesłodzonej, bez konserwantów i niepasteryzowaną. Sam smak horchaty nie każdemu przypadnie do gustu. Wiele osób porównuje ją do kwaśnego mleka, z kolei inni używają określenia "napój ziemniaczany".

Horchata to hiszpański specjał
Horchata to hiszpański specjał © Canva | Juan Moyano

Na co dobra jest horchata? Dlaczego warto ją pić?

Napój bogaty jest w witaminy C i E oraz minerały, takie jak fosfor, wapń, magnez i żelazo. Cynamon dodawany niekiedy do horchaty ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga trawienie oraz łagodzi problemy żołądkowe. Hiszpańscy naukowcy z Consejo Superior de Investigaciones Científicas wskazują, że horchata wspomaga namnażanie bakterii jelitowych, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Badania wykazały, że uczestnicy, którzy spożywali 300 ml horchaty przez trzy dni, doświadczyli pozytywnych zmian w mikrobiocie jelitowej. Profil bakteryjny przypominał ten obserwowany u osób stosujących dietę bogatą w produkty roślinne lub dietę śródziemnomorską. Naukowcy zauważyli, że w mikrobiocie pojawiła się znaczna ilość bakterii produkujących maślan, który ma korzystny wpływ na zdrowie.

Źródło: biocodexmicrobiotainstitute.com/pl

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie
Klejnot żydowskiej kuchni. Gęsie pipki w nowoczesnej odsłonie