Mają fatalny skład. Takich parówek nie kupuj pod żadnym pozorem
Co zjeść na śniadanie na ciepło? Może parówki? To nie zawsze jest zły pomysł. Wystarczy wybrać takie, które mają dobry skład i zawierają około 100 proc. mięsa. Katarzyna Bosacka ma kilka porad, jak takie znaleźć.
Parówki nie mają dobrej opinii. Rzeczywiście ich skład często budzi wątpliwości. Jednak Katarzyna Bosacka, która od lat zajmuje się edukacją żywieniową i uczula na słabe produkty, stwierdziła, że jednak można znaleźć w sklepach dobre parówki. Mają na tyle dobry skład, że można jeść je bez większych wyrzutów sumienia. Ekspertka podpowiada, jak je znaleźć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Keto gniazdka z cukinii to pyszny przepis na śniadanie. Pyszna odmiana od zwykłych kanapek
Na to zwracaj uwagę
Mięso oddzielone mechanicznie, które zawiera po produkcyjne odpady, glutaminian sodu, konserwanty i inne "ulepszacze" - tak wygląda skład wielu parówek dostępnych na rynku. Dlatego często po prostu z nich rezygnujemy. Jednak takie restrykcyjne działanie nie zawsze jest potrzebne, bo można znaleźć dobre parówki. Wystarczy dokładnie wczytać się w ich skład.
Test ekspertki
Katarzyna Bosacka od lat chętnie dzieli się swoją wiedzą żywieniową i doradza, jak dokonać świadomych wyborów podczas zakupów. W jednym z jej postów porównała dwa rodzaje parówek i pokazała, jakie duże mogą być różnicę między nimi. Jedne zawierały 95 proc. mięsa, co sprawia, że można je czasami przygotować sobie na śniadanie i podawać dzieciom. Bosacka zwróciła też uwagę, że dobra parówka powinna być lekko miękka. Drugi rodzaj parówek, który opisała, to takie, które są pozbawione faktycznego mięsa - zawierające jedynie skórki, wióry, kupry i pazury. Ekspertka podkreślała, że nie podałaby ich nawet psu. Podpowiedziała też, jak czytać etykiety, kiedy szukamy dobrych parówek.
Podczas zakupów warto zwracać uwagę na:
- Wysoką zawartość mięsa - najlepiej blisko 100 proc.
- Unikanie parówek z mięsem oddzielonym mechanicznie - to odpady, a nie prawdziwe mięso.
- Krótką listę składników, bez zbędnych wypełniaczy, fosforanów, konserwantów.
- Cena jako wskaźnik jakości - tanie parówki zazwyczaj nie są najlepsze.
- Jędrność po ugotowaniu - zbyt miękkie i rozpadające się parówki mogą być pełne sztucznych dodatków.
Parówki to produkt wysoko przetworzony, dlatego powinny stanowić jedynie dodatek do diety, a nie jej podstawę. Nawet na te wysokiej jakości lepiej pozwalać sobie od czasu do czasu.