Mało kto pamięta o tej zasadzie. Konsekwencje mogą być opłakane
"Piękne święta to zdrowe święta" przekazuje GIS, publikując wytyczne dotyczące tego, jak bezpiecznie przygotować, a następnie przechowywać żywność. Sanepid wskazuje też, jak długo jedzenie może leżeć na stole.
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że bezpieczeństwo żywności zależy m.in. od temperatury, w jakiej jest przechowywana. W okresie świątecznym zapominamy, że towarzyszące długiemu biesiadowaniu salaterki pełne sałatek czy półmiski z wędlinami na stole mogą spędzić zdecydowanie mniej czasu, niż nam się wydaje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę
Jak długo jedzenie może stać na stole?
Jak przekazuje GIS, nie powinno się pozostawiać ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny. Ponadto wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty należy przechowywać w lodówce, najlepiej w temperaturze poniżej 5 st. C. Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od 4 st. C do 8 st. CP to mleko, przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.), wędliny, masło i wszystkie produkty, na których producent podał informację "po otwarciu przechowywać w lodówce". Natomiast artykuły spożywcze wymagające niższych temperatur (ok. 2 st. C) to surowe mięso, ryby, owoce morza.
Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur, czyli od 9 st. C do 10 st. C. Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od 10 st. C do 15 st. C). Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18 st. C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania. Natomiast potrawy ciepłe przed podaniem powinny zostać podgrzane do temperatury wyższej niż 60 st. C.
"Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko, jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej" - ostrzega Sanepid. "Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5 st. C lub powyżej 60 st.C wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5 st. C" - dodaje GIS.
Bezpieczeństwo żywności. Zasady GIS
Mimo że żywność przechowywana w lodówce na dłużej zachowa świeżość, nie należy trzymać jej w chłodziarce zbyt długo. GIS poleca również, by nie rozmrażać zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej, a zanurzyć produkt w ciepłej wodzie lub użyć urządzeń grzewczych.
Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest jednym z "5 kroków do bezpiecznej żywności". Wśród nich GIS wymienia jeszcze: utrzymywanie czystości, oddzielanie żywności surowej od gotowanej, dokładne gotowanie oraz używanie bezpiecznej wody i żywności.
Źródło: gov.pl/web/gis