Mało kto pamięta o tej zasadzie. Konsekwencje mogą być opłakane
"Piękne święta to zdrowe święta" przekazuje GIS, publikując wytyczne dotyczące tego, jak bezpiecznie przygotować, a następnie przechowywać żywność. Sanepid wskazuje też, jak długo jedzenie może leżeć na stole.
25.12.2023 16:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że bezpieczeństwo żywności zależy m.in. od temperatury, w jakiej jest przechowywana. W okresie świątecznym zapominamy, że towarzyszące długiemu biesiadowaniu salaterki pełne sałatek czy półmiski z wędlinami na stole mogą spędzić zdecydowanie mniej czasu, niż nam się wydaje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak długo jedzenie może stać na stole?
Jak przekazuje GIS, nie powinno się pozostawiać ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny. Ponadto wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty należy przechowywać w lodówce, najlepiej w temperaturze poniżej 5 st. C. Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od 4 st. C do 8 st. CP to mleko, przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.), wędliny, masło i wszystkie produkty, na których producent podał informację "po otwarciu przechowywać w lodówce". Natomiast artykuły spożywcze wymagające niższych temperatur (ok. 2 st. C) to surowe mięso, ryby, owoce morza.
Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur, czyli od 9 st. C do 10 st. C. Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od 10 st. C do 15 st. C). Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18 st. C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania. Natomiast potrawy ciepłe przed podaniem powinny zostać podgrzane do temperatury wyższej niż 60 st. C.
"Mikroorganizmy mogą namnażać się bardzo szybko, jeśli żywność przetrzymywana jest w temperaturze pokojowej" - ostrzega Sanepid. "Podczas przechowywania żywności w temperaturze poniżej 5 st. C lub powyżej 60 st.C wzrost mikroorganizmów jest wolniejszy lub nawet powstrzymany. Pamiętaj jednak, że niektóre niebezpieczne mikroorganizmy namnażają się w temperaturze poniżej 5 st. C" - dodaje GIS.
Bezpieczeństwo żywności. Zasady GIS
Mimo że żywność przechowywana w lodówce na dłużej zachowa świeżość, nie należy trzymać jej w chłodziarce zbyt długo. GIS poleca również, by nie rozmrażać zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej, a zanurzyć produkt w ciepłej wodzie lub użyć urządzeń grzewczych.
Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze jest jednym z "5 kroków do bezpiecznej żywności". Wśród nich GIS wymienia jeszcze: utrzymywanie czystości, oddzielanie żywności surowej od gotowanej, dokładne gotowanie oraz używanie bezpiecznej wody i żywności.
Źródło: gov.pl/web/gis