Masz wysoki cholesterol? Koniecznie sięgnij po ten produkt
"Gdybyśmy byli zmuszeni spośród wszelkich bogactw medycyny naturalnej wybrać tylko jedno z nich, najlepszym wyborem byłyby nasiona lnu" – twierdziła znana amerykańska lekarka Christina Horner. Oparta na nich dieta ma nie tylko wspomagać walkę ze zbędnymi kilogramami, ale również zapobiegać wielu chorobom cywilizacyjnym.
24.07.2023 | aktual.: 11.08.2023 12:52
Historia lnu sięga 8 tysięcy lat przed naszą erą, gdy lniane włókna służyły jako nici do zszywania skór. Z czasem nauczono się tkać z nich materiały, z których wytwarzano odzież, żagle czy okrycia mebli.
Już przed wieloma wiekami odkryto również prozdrowotne właściwości nasion lnu, zwanych powszechnie siemieniem. Były chętnie dodawane do wielu produktów spożywczych, a także przetwarzane na olej, przez "ojca medycyny", czyli Hipokratesa, zalecany osobom mającym problemy z układem pokarmowym.
Produkt cenili też nasi przodkowie. Przez wieki był to najpopularniejszy tłuszcz w polskiej kuchni, z czasem wyparty jednak przez olej rzepakowy i słonecznikowy. Także w innych zakątkach Europy sięgano po niego coraz rzadziej. Świat zainteresował się ponownie olejem lnianym na początku lat 50. XX wieku, dzięki Johannie Budwig, niemieckiej biochemiczce oraz pionierce badań nad kwasami tłuszczowymi i ich wpływem na zdrowie człowieka. To ona zwróciła uwagę na szczególne właściwości kwasy linolenowego, którego jednym z najbogatszych naturalnych źródeł jest nierafinowany olej lniany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stał się on podstawą opracowanej przez Budwig diety, pozwalającej na skuteczną walkę z nadwagą oraz licznymi chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami, schorzeniami układu krążenia czy tzw. zespołem metabolicznym, objawiającym się otyłością brzuszną, nadciśnieniem, nieprawidłowym poziomem lipidów i cukru we krwi.
Moc lnu
Podstawowymi produktami w tej diecie są olej lniany i siemię lniane. To niezwykle bogate źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, które regulują pracę układu krążenia, zmniejszając ryzyko zawału i udaru, wzmacniając system odpornościowy oraz zapewniając właściwą gospodarkę tłuszczową.
Dieta bogata w omega-3 jest ważna w profilaktyce chorób nowotworowych, wspomaga pracę mózgu i zapobiega przewlekłym stanom zapalnym, w tym zapaleniu stawów czy jelita grubego. Sprawdza się przy problemach trawiennych oraz dermatologicznych (np. egzemie, łuszczycy, trądziku różowatym), a także cukrzycy. Utrudnia rozwój kamieni żółciowych.
Olej lniany charakteryzuje się optymalną proporcją kwasów omega-3 i omega-6. Jest to bardzo ważne, ponieważ – jak wynika z badań naukowych – nadmierne spożywanie kwasów omega-6, przy jednoczesnym niedostatku kwasów omega-3, sprzyja m.in. rozwojowi raka piersi u kobiet po menopauzie, a także może zaburzać pracę układu krążenia i systemu odpornościowego, rozregulowywać gospodarkę hormonalną czy zaostrzać stany zapalne.
Olej lniany to również skarbnica witaminy E, nieprzypadkowo zwanej "witaminą młodości", ponieważ jest silnym antyoksydantem wpływającym na opóźnienie procesów starzenia organizmu oraz neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników.
Nie mniej wartości ma siemię lniane, skarbnica lignanów – fitoestrogenów wykazujących właściwości przeciwnowotworowe oraz zmniejszających poziom "złego" cholesterolu LDL oraz łagodzących dolegliwości związane z menopauzą.
Ziarenka lnu dostarczają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza usuwanie szkodliwych toksyn i zapewnia szybsze uczucie sytości, a w połączeniu z innymi składnikami siemienia (przede wszystkim nienasyconymi kwasami tłuszczowymi), daje "mieszankę" znakomicie spalającą tkankę tłuszczową.
Dieta lniana – na czym polega?
Zasady diety lnianej nie są specjalnie skomplikowane. Przez 2-3 tygodnie należy codziennie spożywać 4-8 łyżek oleju lnianego, najlepiej pod postacią zalecanej przez Budwig pasty przyrządzanej z oleju, chudego twarogu i jogurtu naturalnego, które należy zmiksować na gładką masę. Możemy ją dowolnie wzbogacić, np. rzodkiewką, szczypiorkiem czy rodzynkami.
Olej powinien być stosowany wyłącznie na zimno, np. jako dodatek do sałatek czy kanapek. Świetnie sprawdzi się w pożywnych koktajlach – wystarczy zblendować dowolne owoce, szklankę zimnego mleka lub maślanki oraz 2 łyżki oleju lnianego, ewentualnie dosłodzić miodem.
Każdego dnia musimy też wypijać napar z siemienia lnianego (łyżeczka), które mielimy, zalewamy gorącą wodą i wzbogacamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Nasion lnu należy spożywać 4-6 łyżek dziennie, dlatego warto dodawać je do innych potraw z dopuszczanych przez Budwig produktów: owoców (jedna porcja dziennie), warzyw (bez ograniczeń, zwłaszcza brokułów, kapusty, brukselki, marchewki, pietruszki), nabiału (jogurt naturalny, maślanka, kefir, chudy twaróg), tłustych ryb morskich, pieczywa pełnoziarnistego, kasz (jaglana, gryczana), płatków owsianych czy miodu.
Trzeba wypijać 2 litry płynów, przede wszystkim wody źródlanej, świeżych soków owocowych lub soku z kiszonej kapusty. Warto też spożywać koktajle z mielonych ziaren lnu (łyżeczka), zmiksowanych np. z jabłkiem, bananem, szpinakiem oraz mlekiem roślinnym.
Co jest zakazane w diecie lnianej? Przede wszystkim cukier i wszelkie słodziki, większość tłuszczów, zwierzęcych i roślinnych: oleje, masło, margaryna (oprócz oleju lnianego dopuszczalny jest kokosowy, z kiełków pszenicy oraz sporadycznie oliwa), a także słodkie jogurty czy produkty wysoko przetworzone.