Popisowy mazurek. Mąkę wymieszaj z tym aromatycznym składnikiem

Mazurek warszawski ma charakterystyczny, wyrazisty aromat. Zawdzięcza to jednemu dodatkowi, który wspaniale będzie komponował się ze słodkim wypełnieniem ciasta. Przepis, który proponujemy, pochodzi z książki kucharskiej "Praktyczny kucharz warszawski", wydanej w 1889 roku. Zobacz, jak pieczono mazurki ponad 130 lat temu!

ObrazekMazurek warszawski ma charakterystyczny wyrazisty aromat - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Tradycja wypiekania mazurka sięga XVII w. (jak wykazują źródło historyczne). Nie ma jednak kanonicznego przepisu, który miałby określać składniki, jakich należy użyć do przygotowania ciasta. Co region i co książka kucharska, to inna receptura. Przykładowo, mazurek orzechowy od 2011 roku widnieje na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w województwie kujawsko-pomorskim. Jest to ciasto na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą orzechowego kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami.

Mazurek mazurkowi nierówny

Podstawą mazurka może być zarówno biszkopt, jak i ciasto z dodatkiem żółtek czy marcepanu. Do wypełnienia zaś używa się masy kajmakowej, czekoladowej, orzechowej, a także marmolady czy powideł. Są też nowoczesne wersje mazurków, które przygotowywane są na słono, np. z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli (przepis na wytrwany mazurek znajdziesz TUTAJ).

Dzisiaj mazurek jest bogato udekorowaną prawdziwą gwiazda wśród deserów na wielkanocnym stole. Niegdyś ciasto to było symbolem końca Wielkiego Postu i nagrodą dla tych, którzy pościli przez 40 dni. Przyrządzenie mazurka traktowano wówczas jak rytuał, a jego obecność na wielkanocnym stole świadczyła o dobrobycie i sutym świętowaniu. Mazurkiem niegdyś obdarowywano rodzinę i znajomych w czasie świąt.

Mazurek warszawski. Przepis sprzed 130 lat

To, co charakteryzuje mazurek warszawski, to niezwykle aromatyczne ciasto. Przygotowuje się je z mieszanki mąki i mielonych migdałów. Dodaje się również korzenne przyprawy, czyli cynamon i goździki. Jeżeli chcesz nieco urozmaicić recepturę, do ciasta dorzucić możesz skórkę otartą z pomarańczy. Mazurek udekoruj dowolnie, może to być - jak wskazano w przepisie - konfitura, lukier czy galaretka, lecz także masa kajmakowa, czekoladowa, orzechowa lub zapieczony kogel-mogel.

Obrazek
Przepis na mazurek warszawski z 1889 roku - Pyszności; Fot. "Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych", domena publiczna (screenshot)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • cynamon i utłuczone goździki
  • 200 g mielonych migdałów
  • wypełnienie: lukier, galaretka, konfitura
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, wybij do niej jajka i dodaj pokrojone zimne masło, a następnie cukier, łyżkę cynamonu i łyżkę utłuczonych goździków.
  2. Ugnieć z podanych składników ciasto.
  3. Ok. 1/3 ciasta pozostaw do zrobienia ozdobnych rantów, a pozostałym ciastem wyłóż blachę do pieczenia.
  4. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok. 30 minut.
  5. Kiedy mazurek ostygnie, możesz zająć się ozdabianiem go.

Poniżej znajdziesz przepis na ciekawe wypełnienie mazurka malinowym musem oraz kremem z pistacji i białą czekoladą:

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯