PrzepisPopisowy mazurek. Mąkę wymieszaj z tym aromatycznym składnikiem

Popisowy mazurek. Mąkę wymieszaj z tym aromatycznym składnikiem

Mazurek warszawski ma charakterystyczny, wyrazisty aromat. Zawdzięcza to jednemu dodatkowi, który wspaniale będzie komponował się ze słodkim wypełnieniem ciasta. Przepis, który proponujemy, pochodzi z książki kucharskiej "Praktyczny kucharz warszawski", wydanej w 1889 roku. Zobacz, jak pieczono mazurki ponad 130 lat temu!

Mazurek warszawski ma charakterystyczny wyrazisty aromat - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Mazurek warszawski ma charakterystyczny wyrazisty aromat - Pyszności; Fot. Adobe Stock

07.04.2023 07:35

Tradycja wypiekania mazurka sięga XVII w. (jak wykazują źródło historyczne). Nie ma jednak kanonicznego przepisu, który miałby określać składniki, jakich należy użyć do przygotowania ciasta. Co region i co książka kucharska, to inna receptura. Przykładowo, mazurek orzechowy od 2011 roku widnieje na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w województwie kujawsko-pomorskim. Jest to ciasto na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą orzechowego kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami.

Mazurek mazurkowi nierówny

Podstawą mazurka może być zarówno biszkopt, jak i ciasto z dodatkiem żółtek czy marcepanu. Do wypełnienia zaś używa się masy kajmakowej, czekoladowej, orzechowej, a także marmolady czy powideł. Są też nowoczesne wersje mazurków, które przygotowywane są na słono, np. z białą kiełbasą i konfiturą z czerwonej cebuli (przepis na wytrwany mazurek znajdziesz TUTAJ).

Dzisiaj mazurek jest bogato udekorowaną prawdziwą gwiazda wśród deserów na wielkanocnym stole. Niegdyś ciasto to było symbolem końca Wielkiego Postu i nagrodą dla tych, którzy pościli przez 40 dni. Przyrządzenie mazurka traktowano wówczas jak rytuał, a jego obecność na wielkanocnym stole świadczyła o dobrobycie i sutym świętowaniu. Mazurkiem niegdyś obdarowywano rodzinę i znajomych w czasie świąt.

Mazurek warszawski. Przepis sprzed 130 lat

To, co charakteryzuje mazurek warszawski, to niezwykle aromatyczne ciasto. Przygotowuje się je z mieszanki mąki i mielonych migdałów. Dodaje się również korzenne przyprawy, czyli cynamon i goździki. Jeżeli chcesz nieco urozmaicić recepturę, do ciasta dorzucić możesz skórkę otartą z pomarańczy. Mazurek udekoruj dowolnie, może to być - jak wskazano w przepisie - konfitura, lukier czy galaretka, lecz także masa kajmakowa, czekoladowa, orzechowa lub zapieczony kogel-mogel.

Przepis na mazurek warszawski z 1889 roku - Pyszności; Fot. "Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych", domena publiczna (screenshot)
Przepis na mazurek warszawski z 1889 roku - Pyszności; Fot. "Praktyczny kucharz warszawski zawierający 1503 przepisy różnych potraw oraz pieczenia ciast i przygotowywania zapasów spiżarnianych", domena publiczna (screenshot)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 200 g masła
  • cynamon i utłuczone goździki
  • 200 g mielonych migdałów
  • wypełnienie: lukier, galaretka, konfitura
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, wybij do niej jajka i dodaj pokrojone zimne masło, a następnie cukier, łyżkę cynamonu i łyżkę utłuczonych goździków.
  2. Ugnieć z podanych składników ciasto.
  3. Ok. 1/3 ciasta pozostaw do zrobienia ozdobnych rantów, a pozostałym ciastem wyłóż blachę do pieczenia.
  4. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz ok. 30 minut.
  5. Kiedy mazurek ostygnie, możesz zająć się ozdabianiem go.

Poniżej znajdziesz przepis na ciekawe wypełnienie mazurka malinowym musem oraz kremem z pistacji i białą czekoladą:

Wybrane dla Ciebie