Mięso w sosie lub gulaszu zmięknie w mig. Wystarczy dodać 3 łyżki, a będzie rozpływać się w ustach

Gotujesz gulasz, a mięso ciągle jest twarde jak podeszwa? Znamy na to receptę. Wyjaśniamy, jak zmiękczyć mięso w najprostszy możliwy sposób. Ten patent kosztuje grosze, a jest naprawdę skuteczny.

Gulasz mięsnyGulasz mięsny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria

Wystarczą trzy łyżki, żeby mięso stało się bajecznie miękkie. Ten patent sprawdzi się zarówno w trakcie gotowania mięsa wieprzowego, jak i drobiowego czy wołowego. Przygotowanie tego ostatniego jest szczególnie trudne.

Jeśli jesteś fanem gulaszu i marzy ci się rozpływające w ustach mięso, doczytaj artykuł do końca.  Podziel się również tym trikiem z innymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Gulasz — król dań jednogarnkowych

Gulasz jest jednym z naszych ulubionych dań jednogarnkowych. Kochamy go gotować, jeść i podawać naszym domownikom. Aby jednak to danie smakowało tak, jak powinno, musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przygotować. Najważniejszym składnikiem jest mięso. To właśnie ono odpowiada za wyjątkowy smak sosu.

Danie można przygotować na kilka różnych sposobów, jednak większość z nas robi je na mięsie wieprzowym. Najczęściej jest to łopatka lub szynka, czyli klasyka gatunku. Na Węgrzech przyrządza się je jednak z mięsa wołowego (Marhapörköl), drobiowego (Csirkepörkölt), a nawet... z ryby (Halpörkölt).

Jakie mięso do gulaszu będzie najlepsze?

Jeżeli decydujesz się na przygotowanie gulaszu wołowego, sięgnij po udziec, pręgę lub łopatkę. Bez względu na to, którą część wołowiny wybierzesz, musisz pamiętać, że krojenie mięsa powinno zawsze odbywać się wzdłuż włókien. To jedna z niezbędnych czynności, które sprawiają, że duszona kostka będzie miękka i soczysta. Ale istnieje jeszcze jeden trik, który warto znać.

Jak zmiękczyć mięso w gulaszu?

Chcesz, żeby mięso w gulaszu rozpływało się w ustach? Zaopatrz się w ocet jabłkowy. Butelka octu kosztuje ok. 5 złotych i wystarczy na długi czas. Ten produkt fantastycznie zmiękcza mięso. Jak go użyć? Zacznij od tradycyjnego obsmażenia mięsa. Pamiętaj, że zanim zaczniemy mieszać potrawę, mięso musi się ściąć — inaczej puści za dużo wody. Następnie dodaj do mięsa 2 - 3 łyżki octu i zmniejsz ogień. Będzie miękkie i soczyste.

Pamiętaj jednak, że pozostałe składniki należy dodać dopiero wtedy, kiedy ocet wyparuje. Wypróbuj ten trik i ciesz się idealnie miękkim mięsemgulaszu, niezależnie od tego, czy przygotowujesz jego wołową, wieprzową czy drobiową wersję.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki