Mięso w sosie lub gulaszu zmięknie w mig. Wystarczy dodać 3 łyżki, a będzie rozpływać się w ustach

Gotujesz gulasz, a mięso ciągle jest twarde jak podeszwa? Znamy na to receptę. Wyjaśniamy, jak zmiękczyć mięso w najprostszy możliwy sposób. Ten patent kosztuje grosze, a jest naprawdę skuteczny.

Gulasz mięsnyGulasz mięsny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maria

Wystarczą trzy łyżki, żeby mięso stało się bajecznie miękkie. Ten patent sprawdzi się zarówno w trakcie gotowania mięsa wieprzowego, jak i drobiowego czy wołowego. Przygotowanie tego ostatniego jest szczególnie trudne.

Jeśli jesteś fanem gulaszu i marzy ci się rozpływające w ustach mięso, doczytaj artykuł do końca.  Podziel się również tym trikiem z innymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Gulasz — król dań jednogarnkowych

Gulasz jest jednym z naszych ulubionych dań jednogarnkowych. Kochamy go gotować, jeść i podawać naszym domownikom. Aby jednak to danie smakowało tak, jak powinno, musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przygotować. Najważniejszym składnikiem jest mięso. To właśnie ono odpowiada za wyjątkowy smak sosu.

Danie można przygotować na kilka różnych sposobów, jednak większość z nas robi je na mięsie wieprzowym. Najczęściej jest to łopatka lub szynka, czyli klasyka gatunku. Na Węgrzech przyrządza się je jednak z mięsa wołowego (Marhapörköl), drobiowego (Csirkepörkölt), a nawet... z ryby (Halpörkölt).

Jakie mięso do gulaszu będzie najlepsze?

Jeżeli decydujesz się na przygotowanie gulaszu wołowego, sięgnij po udziec, pręgę lub łopatkę. Bez względu na to, którą część wołowiny wybierzesz, musisz pamiętać, że krojenie mięsa powinno zawsze odbywać się wzdłuż włókien. To jedna z niezbędnych czynności, które sprawiają, że duszona kostka będzie miękka i soczysta. Ale istnieje jeszcze jeden trik, który warto znać.

Jak zmiękczyć mięso w gulaszu?

Chcesz, żeby mięso w gulaszu rozpływało się w ustach? Zaopatrz się w ocet jabłkowy. Butelka octu kosztuje ok. 5 złotych i wystarczy na długi czas. Ten produkt fantastycznie zmiękcza mięso. Jak go użyć? Zacznij od tradycyjnego obsmażenia mięsa. Pamiętaj, że zanim zaczniemy mieszać potrawę, mięso musi się ściąć — inaczej puści za dużo wody. Następnie dodaj do mięsa 2 - 3 łyżki octu i zmniejsz ogień. Będzie miękkie i soczyste.

Pamiętaj jednak, że pozostałe składniki należy dodać dopiero wtedy, kiedy ocet wyparuje. Wypróbuj ten trik i ciesz się idealnie miękkim mięsemgulaszu, niezależnie od tego, czy przygotowujesz jego wołową, wieprzową czy drobiową wersję.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba