NewsyWiele osób trzyma miód w złym miejscu. Zamieni się w bezwartościowy słodzik

Wiele osób trzyma miód w złym miejscu. Zamieni się w bezwartościowy słodzik

Miody w domowej spiżarce - Pyszności - fot. Adobe Stock
Miody w domowej spiżarce - Pyszności - fot. Adobe Stock

23.05.2023 21:36, aktual.: 24.05.2023 07:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Miód to produkt, bez którego większość osób nie jest w stanie wyobrazić sobie kuchennej rzeczywistości. Nie tylko jest świetną alternatywą dla cukru, ale także stanowi bogate źródło witamin, minerałów i jest dobrą opcją na wszelkie dolegliwości. Warto jest zadbać w takim przypadku o jego odpowiednie przechowywanie. Gdzie należy trzymać miód? Poznaj najważniejsze zasady i porady.

Jeśli jesteś miłośnikiem miodu, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, że jest to przysmak, który jest niezastąpiony w każdej kuchni. Nadaje się nie tylko do smarowania chleba, ale również jest bardzo dobrym dodatkiem do herbaty, śniadań, owsianki, musli czy tostów francuskich. Większość osób wykorzystuje go również do przygotowania rozmaitych sosów oraz marynat do mięsa z grilla. Ceni się go ze względu na słodki i wyrazisty smak, ale przede wszystkim ze względu na skarbnicę witamin i mikroelementów.

Dlaczego warto jeść miód?

Skoro zostały wspomniane właściwości miodu, to dobrze jest przyjrzeć się im nieco bliżej. Spożywanie miodu to wiele ważnych korzyści dla organizmu. Miód jest naturalnym produktem pszczelim, bogatym w różnorodne składniki odżywcze. Zawiera witaminy, minerały i enzymy, które są korzystne dla organizmu. Warto zaznaczyć, że zawiera m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor, a także jest skoncentrowanym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, takich jak glukoza i fruktoza.

Miód - Pyszności; foto: Canva
Miód - Pyszności; foto: Canva

Miód ma naturalne właściwości przeciwbakteryjne, antyseptyczne i przeciwzapalne. Zawiera enzymy i związki, takie jak nadtlenek wodoru i fitoncydy, które pomagają w zwalczaniu infekcji oraz wspierają zdrowie układu odpornościowego. Jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy i fenolowe kwasy cynamonowe, które pomagają w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. Korzystnie wpływa również na dolegliwości układu oddechowego i łagodzenie dolegliwości żołądkowych.

Miód a temperatura - jakie to ma znaczenie?

Niejednokrotnie można było usłyszeć taką opinię, że dodając miód do gorącej herbaty, traci on niemal wszystkie swoje właściwości. I tak jest w rzeczywistości, bo temperatura przechowywania miodu ma kluczowe znaczenie w kontekście jego właściwości.

Najlepiej jest przechowywać go w temperaturze od 8 do 18 stopni Celsjusza. Takie warunki pozwolą zachować mu pełne wartości, a także właściwą konsystencję. W przypadku zbyt niskiej temperatury, miód staje się twardy, a w przypadku wysokiej temperatury - traci swoje lecznicze właściwości.

Przechowywanie miodu - gdzie go trzymać?

Zastanawiasz się nad tym, gdzie najlepiej przechowywać miód? Niemal każda kuchnia narażona jest na oddziaływanie promieni słonecznych, jak i ciepła gotujących się potraw. W takiej sytuacji, warto zadbać o odpowiednie warunki przechowywania miodu.

Nie należy go trzymać zarówno w lodówce, jak i na blacie, w pobliżu gotujących się dań. Najlepiej sprawdzą się suche, zacienione i chłodne miejsca, takie jak ciemna szafka lub domowa spiżarnia. Pamiętaj, że miód najlepiej jest trzymać w szczelnie zamkniętych słoikach.

Miody w domowej spiżarce - Pyszności - fot. Adobe Stock
Miody w domowej spiżarce - Pyszności - fot. Adobe Stock

Jak długo można przechowywać miód?

Miód, zebrany w odpowiednim czasie i przechowywany w szczelnie zamkniętych słoikach oraz w optymalnych warunkach, może zachować swoją jakość przez bardzo długi czas. Naturalny miód nie ma określonego terminu przydatności. Przywołuje to na myśl starożytny Egipt, gdzie odkrywano skrystalizowane miody w grobowcach, które nie tylko zachowały swoje smaki i aromaty, ale były wciąż nadające się do spożycia.

Ta niezwykła trwałość miodu wynika z kilku czynników. Po pierwsze, miód jest produktem o niskim poziomie wilgoci, co utrudnia rozwój mikroorganizmów. Ponadto, zawiera naturalne enzymy i ma właściwości antybakteryjne, które hamują wzrost drobnoustrojów. Kluczowe jest też odpowiednie przechowywanie, zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Pamiętaj, że naturalny miód może skrystalizować w wyniku zmiany temperatury lub zawartości cukrów. Jest to naturalny proces i nie oznacza, że miód jest zepsuty. Skrystalizowany miód można łatwo przywrócić do płynnej postaci poprzez delikatne podgrzewanie w kąpieli wodnej.