Zdarza się najlepszym kucharkom. Przez ten błąd ogórki miękną, a mizeria podchodzi wodą
Rozwodniona i nieestetycznie wyglądająca mizeria znów zagościła na twoim stole? Najpewniej popełniasz bardzo powszechny błąd. Wystarczy, że pozbędziesz się jednego nawyku, a ogórkowa sałatka więcej cię nie zawiedzie. Koniecznie sprawdź patenty na idealną mizerię.
03.07.2023 10:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Skromna i łatwa w wykonaniu, a jakże popularna i uwielbiana mizeria nie schodzi ze stołów. To klasyczny dodatek serwowany do ugotowanych młodych ziemniaczków. Do tego jajko sadzone i idealny obiad na lato gotowy. Ale żeby był idealny, ogórki w mizerii powinny być chrupiące. Dobrze też, by nie podchodziły wodą. Rozwiązania są dwa.
Mizeria podchodzi wodą? Poznaj te patenty
Za fatalną kondycją mizerii stoi nieodpowiedni moment dodania soli do sałatki. Jak wiadomo, przyprawa ta sprawia, że ogórki zaczynają puszczać wodę. Według jednej ze szkół ogórki, przed dodaniem śmietany, należy posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wystarczy je delikatnie odcedzić z soków i wymieszać z przygotowanym do sałatki sosem. Dzięki temu mizeria nie będzie pływać w wodzie wymieszanej ze śmietaną czy jogurtem.
Natomiast jeśli chcesz zachować chrupkość ogórków, nie możesz pozbawić ich wody. Tutaj sprawdzi się kolejna metoda. Ta polega na pokrojeniu warzyw w nieco grubsze niż zazwyczaj plastry i przełożeniu ich do miski (bez doprawiania). W oddzielnej zaś należy przygotować sos do mizerii. Składniki mieszamy ze sobą tuż przed podaniem obiadu. Tym samym ogórki nie zdążą podejść wodą i zachowają naturalną jędrność i chrupkość.
Jak zrobić smaczną mizerię? Czym ją doprawić?
Klasyczny smak mizerii warto wzbogacić ziołami i wzmacniającymi smak przyprawami i dodatkami. Poza solą i pieprzem, do mizerii warto dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i odrobinę cukru, by złagodzić kwasowość śmietany czy jogurtu. Poleca się również ocet (może być winny lub jabłkowy), który świetnie wyostrzy smak sałatki.
Niezbędne będą też zioła. Najbardziej klasycznym wyborem jest koperek, ale i szczypiorek świetnie sprawdzi się w roli dodatku do mizerii. W nieco lżejszej wersji znanej sałatki, zamiast śmietany warto dodać czarnuszkę, kolendrę i odrobinę octu wymieszanego z oliwą i miodem. Tak przygotowanym sosem polej pokrojone ogórki i wymieszaj tuż przed podaniem, by nie straciły chrupkości.