Zdarza się najlepszym kucharkom. Przez ten błąd ogórki miękną, a mizeria podchodzi wodą

Rozwodniona i nieestetycznie wyglądająca mizeria znów zagościła na twoim stole? Najpewniej popełniasz bardzo powszechny błąd. Wystarczy, że pozbędziesz się jednego nawyku, a ogórkowa sałatka więcej cię nie zawiedzie. Koniecznie sprawdź patenty na idealną mizerię. 

ObrazekMizeria - Pyszności - Fot. Adobe Stock

Skromna i łatwa w wykonaniu, a jakże popularna i uwielbiana mizeria nie schodzi ze stołów. To klasyczny dodatek serwowany do ugotowanych młodych ziemniaczków. Do tego jajko sadzone i idealny obiad na lato gotowy. Ale żeby był idealny, ogórki w mizerii powinny być chrupiące. Dobrze też, by nie podchodziły wodą. Rozwiązania są dwa.

Mizeria podchodzi wodą? Poznaj te patenty

Za fatalną kondycją mizerii stoi nieodpowiedni moment dodania soli do sałatki. Jak wiadomo, przyprawa ta sprawia, że ogórki zaczynają puszczać wodę. Według jednej ze szkół ogórki, przed dodaniem śmietany, należy posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wystarczy je delikatnie odcedzić z soków i wymieszać z przygotowanym do sałatki sosem. Dzięki temu mizeria nie będzie pływać w wodzie wymieszanej ze śmietaną czy jogurtem.

Natomiast jeśli chcesz zachować chrupkość ogórków, nie możesz pozbawić ich wody. Tutaj sprawdzi się kolejna metoda. Ta polega na pokrojeniu warzyw w nieco grubsze niż zazwyczaj plastry i przełożeniu ich do miski (bez doprawiania). W oddzielnej zaś należy przygotować sos do mizerii. Składniki mieszamy ze sobą tuż przed podaniem obiadu. Tym samym ogórki nie zdążą podejść wodą i zachowają naturalną jędrność i chrupkość.

mizeria w miseczce posypana szczypiorkiem
Mizeria - Pyszności

Jak zrobić smaczną mizerię? Czym ją doprawić?

Klasyczny smak mizerii warto wzbogacić ziołami i wzmacniającymi smak przyprawami i dodatkami. Poza solą i pieprzem, do mizerii warto dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę i odrobinę cukru, by złagodzić kwasowość śmietany czy jogurtu. Poleca się również ocet (może być winny lub jabłkowy), który świetnie wyostrzy smak sałatki.

Niezbędne będą też zioła. Najbardziej klasycznym wyborem jest koperek, ale i szczypiorek świetnie sprawdzi się w roli dodatku do mizerii. W nieco lżejszej wersji znanej sałatki, zamiast śmietany warto dodać czarnuszkę, kolendrę i odrobinę octu wymieszanego z oliwą i miodem. Tak przygotowanym sosem polej pokrojone ogórki i wymieszaj tuż przed podaniem, by nie straciły chrupkości.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom