PrzepisZupyMoja babcia nie namacza grochu na grochówkę. Prosty trik sprawi, że ugotuje się szybciej

Moja babcia nie namacza grochu na grochówkę. Prosty trik sprawi, że ugotuje się szybciej

Zupa grochowa
Zupa grochowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bart

25.02.2024 13:24

Ekspresowa grochówka, czyli jaka? Pomijając etap moczenia grochu, czas przyrządzenia dania skraca się o dobrych kilkanaście godzin. Moja babcia od dawna szykuje grochówkę w ten sposób. Odgapiłam od niej ten patent i teraz nie wyobrażam sobie skorzystać z innego przepisu.

Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje żółtego grochu: zwykły groch niełuskany w postaci zasuszonych kulek oraz groch łuskany, który ma postać połówek groszku. Groch niełuskany wymaga 10-12 godzin moczenia przed gotowaniem, a pominięcie tego kroku wydłuża przyrządzanie zupy do kilku godzin. Dlatego też warto przychylnym okiem spojrzeć na groch łuskany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna grochówka bez moczenia grochu

Grochówkę zwykle gotujemy w większej porcji - tak, by wystarczyło jej na kilka dni. Zanim jednak zabierzesz się do pracy, sprawdź, jak ułatwić sobie jej przygotowanie. Zwykle jest tak, że groch (niełuskany) należy moczyć przez ok. 12 godzin, a po namoczeniu powinno się go opłukać, po czym gotować przez około 1-1,5 godziny bez przykrycia na małym ogniu. Cały proces przyrządzania grochówki możesz skrócić o etap moczenia grochu.

Wystarczy sięgnąć po groch łuskany w połówkach. Produkt ten jest o tyle prosty w przygotowaniu, że nie trzeba go moczyć. Wystarczy opłukać go dokładnie pod bieżącą wodą, po czym gotować przez około 40-45 minut bez przykrycia. Należy pamiętać, że połówki łatwo przylegają do dna naczynia, więc niezbędne jest częste mieszanie.

Grochówka
Grochówka© Pixabay

Szybka grochówka z grochu łuskanego. Przepis

Składniki:

  • 3 litry wody,
  • 700 g łuskanego grochu,
  • 1 kg kiełbasy śląskiej,
  • 500 g wędzonego boczku,
  • 500 g ziemniaków,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • niewielki kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 płaskie łyżki majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj wędzony boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut.
  2. Po tym czasie do wywaru dodaj opłukany na sicie groch i gotuj ok. 30 minut bez przykrycia. W międzyczasie zdejmij szumowiny.
  3. Kiełbasę pokrój w półplastry i podsmaż. Dodaj do wywaru.
  4. W międzyczasie przygotuj warzywa. Cebulę pokrój drobno i podsmaż z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pietruszkę, selera i marchew obierz i zetrzyj na tarce. Przed wrzuceniem do zupy warzywa również możesz lekko podsmażyć. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  5. Po 30 minutach gotowania grochu do zupy dodaj warzywa i gotuj całość, aż ziemniaki i groch będą miękkie.
  6. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.
  7. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem i świeżą natką pietruszki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także