Moja babcia nie namacza grochu na grochówkę. Prosty trik sprawi, że ugotuje się szybciej
Ekspresowa grochówka, czyli jaka? Pomijając etap moczenia grochu, czas przyrządzenia dania skraca się o dobrych kilkanaście godzin. Moja babcia od dawna szykuje grochówkę w ten sposób. Odgapiłam od niej ten patent i teraz nie wyobrażam sobie skorzystać z innego przepisu.
Na sklepowych półkach znajdziemy dwa rodzaje żółtego grochu: zwykły groch niełuskany w postaci zasuszonych kulek oraz groch łuskany, który ma postać połówek groszku. Groch niełuskany wymaga 10-12 godzin moczenia przed gotowaniem, a pominięcie tego kroku wydłuża przyrządzanie zupy do kilku godzin. Dlatego też warto przychylnym okiem spojrzeć na groch łuskany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika
Błyskawiczna grochówka bez moczenia grochu
Grochówkę zwykle gotujemy w większej porcji - tak, by wystarczyło jej na kilka dni. Zanim jednak zabierzesz się do pracy, sprawdź, jak ułatwić sobie jej przygotowanie. Zwykle jest tak, że groch (niełuskany) należy moczyć przez ok. 12 godzin, a po namoczeniu powinno się go opłukać, po czym gotować przez około 1-1,5 godziny bez przykrycia na małym ogniu. Cały proces przyrządzania grochówki możesz skrócić o etap moczenia grochu.
Wystarczy sięgnąć po groch łuskany w połówkach. Produkt ten jest o tyle prosty w przygotowaniu, że nie trzeba go moczyć. Wystarczy opłukać go dokładnie pod bieżącą wodą, po czym gotować przez około 40-45 minut bez przykrycia. Należy pamiętać, że połówki łatwo przylegają do dna naczynia, więc niezbędne jest częste mieszanie.
Szybka grochówka z grochu łuskanego. Przepis
Składniki:
- 3 litry wody,
- 700 g łuskanego grochu,
- 1 kg kiełbasy śląskiej,
- 500 g wędzonego boczku,
- 500 g ziemniaków,
- 3 średnie marchewki,
- 1 pietruszka,
- niewielki kawałek selera,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 płaskie łyżki majeranku,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wodę, dodaj wędzony boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź całość do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut.
- Po tym czasie do wywaru dodaj opłukany na sicie groch i gotuj ok. 30 minut bez przykrycia. W międzyczasie zdejmij szumowiny.
- Kiełbasę pokrój w półplastry i podsmaż. Dodaj do wywaru.
- W międzyczasie przygotuj warzywa. Cebulę pokrój drobno i podsmaż z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pietruszkę, selera i marchew obierz i zetrzyj na tarce. Przed wrzuceniem do zupy warzywa również możesz lekko podsmażyć. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Po 30 minutach gotowania grochu do zupy dodaj warzywa i gotuj całość, aż ziemniaki i groch będą miękkie.
- Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem.
- Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem i świeżą natką pietruszki.