PrzepisZupyWojskowa grochówka smakuje obłędnie. Sekretem są dwa składniki, których gospodynie nie dodają

Wojskowa grochówka smakuje obłędnie. Sekretem są dwa składniki, których gospodynie nie dodają

Wojskowa grochówka jest wyjątkowa w smaku
Wojskowa grochówka jest wyjątkowa w smaku
Źródło zdjęć: © canva.com, Adobe Stock

13.09.2023 15:05, aktual.: 20.03.2024 13:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy jest ktoś, komu w kwestii prawidłowego przygotowania grochówki można zaufać bardziej niż... podpułkownikowi Wojska Polskiego? Ten przepis to rarytas, dlatego naciesz nim oczy. I żołądek też, bo wojskowa grochówka ppłk. Krzysztofa Przepiórki jest po prostu doskonała!

"Za mundurem panny sznurem" — mówi stare porzekadło. Cóż, jeśli to oznacza regularne dostawanie takiej potrawy, to my się na to piszemy. Grochówka wojskowa tylko brzmi groźnie. W istocie jest to prawdopodobnie najsmaczniejsza wersja tej zupy, jakiej kiedykolwiek próbowaliśmy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wojskową grochówkę pokazał w jednym z odcinków "Dorota, Karol i Goście" podpułkownik Krzysztof Przepiórka, były oficer jednostek specjalnych i dowódca oddziału bojowego GROM-u. Jak sam przyznał, taka grochówka to "królowa wśród wojskowych zup", a za jej doskonałym smakiem stoją dwa specjalne składniki. Poza kiełbasą dodaje się do niej... sporo schabu i boczku. Co na to polskie gospodynie i dietetycy? Cóż, kalorie nie odgrywają tu ważnej roli. Chodzi przecież o siłę i przetrwanie, a nie o odchudzanie!

Wojskowa grochówka według podpułkownika

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy,
  • 500 g schabu w plastrach,
  • 700 g grochu łuskanego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • sól, pieprz.
Wojskowa grochówka smakuje wybornie
Wojskowa grochówka smakuje wybornie© canva.om

Sposób przygotowania:

  1. Na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania namocz groch. W przypadku grochu łuskanego nie jest to tak ważne, jak z całymi ziarnami, ale nie zaszkodzi, a znacznie poprawi smak zupy.
  2. Przygotuj duży garnek. W końcu porcja ma być "jak dla wojska", prawda? Wlej do niego 3 litry wody i zagotuj z namoczonym grochem i listkami laurowymi.
  3. Boczek pokrój, podsmaż i dodaj do zupy. To samo zrób z cebulą. Wywar uzupełnij jeszcze pociętymi w kostkę plastrami schabu, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj przez kwadrans.
  4. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki. Dodaj je do bulionu. Całość trzymaj na ogniu przez kolejną godzinę. Na koniec dodaj kiełbasy w całości i poczekaj, aż zupa się zagotuje.
  5. Podawaj w iście wojskowy sposób — z pajdą chleba i kawałkiem kiełbasy. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także