Wojskowa grochówka smakuje obłędnie. Sekretem są dwa składniki, których gospodynie nie dodają

Czy jest ktoś, komu w kwestii prawidłowego przygotowania grochówki można zaufać bardziej niż... podpułkownikowi Wojska Polskiego? Ten przepis to rarytas, dlatego naciesz nim oczy. I żołądek też, bo wojskowa grochówka ppłk. Krzysztofa Przepiórki jest po prostu doskonała!

Wojskowa grochówka = dobra grochówka!Wojskowa grochówka jest wyjątkowa w smaku
Źródło zdjęć: © canva.com, Adobe Stock

"Za mundurem panny sznurem" — mówi stare porzekadło. Cóż, jeśli to oznacza regularne dostawanie takiej potrawy, to my się na to piszemy. Grochówka wojskowa tylko brzmi groźnie. W istocie jest to prawdopodobnie najsmaczniejsza wersja tej zupy, jakiej kiedykolwiek próbowaliśmy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada z karkówki zapiekana w aromatycznym maśle. Idealnie krucha, soczysta i pyszna

Przepis na wojskową grochówkę pokazał w jednym z odcinków "Dorota, Karol i Goście" podpułkownik Krzysztof Przepiórka, były oficer jednostek specjalnych i dowódca oddziału bojowego GROM-u. Jak sam przyznał, taka grochówka to "królowa wśród wojskowych zup", a za jej doskonałym smakiem stoją dwa specjalne składniki. Poza kiełbasą dodaje się do niej... sporo schabu i boczku. Co na to polskie gospodynie i dietetycy? Cóż, kalorie nie odgrywają tu ważnej roli. Chodzi przecież o siłę i przetrwanie, a nie o odchudzanie!

Wojskowa grochówka według podpułkownika

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy,
  • 500 g schabu w plastrach,
  • 700 g grochu łuskanego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 4 liście laurowe,
  • sól, pieprz.
wojskowa grochówka dla smaku i siły!
Wojskowa grochówka smakuje wybornie © canva.om

Sposób przygotowania:

  1. Na kilka godzin przed rozpoczęciem gotowania namocz groch. W przypadku grochu łuskanego nie jest to tak ważne, jak z całymi ziarnami, ale nie zaszkodzi, a znacznie poprawi smak zupy.
  2. Przygotuj duży garnek. W końcu porcja ma być "jak dla wojska", prawda? Wlej do niego 3 litry wody i zagotuj z namoczonym grochem i listkami laurowymi.
  3. Boczek pokrój, podsmaż i dodaj do zupy. To samo zrób z cebulą. Wywar uzupełnij jeszcze pociętymi w kostkę plastrami schabu, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Gotuj przez kwadrans.
  4. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki. Dodaj je do bulionu. Całość trzymaj na ogniu przez kolejną godzinę. Na koniec dodaj kiełbasy w całości i poczekaj, aż zupa się zagotuje.
  5. Podawaj w iście wojskowy sposób — z pajdą chleba i kawałkiem kiełbasy. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę