Mówią, że to masło bogów. Wiele osób odwraca się z niesmakiem

Jest wiele potraw, które dla niektórych są prawdziwym rarytasem, a dla innych czymś nie do pomyślenia. Wśród nich pojawia się szpik kostny, nazywany często masłem bogów. Odszedł w zapomnienie, chociaż nie zabraknie osób, które z sentymentem wróciłby do jego smaku.

Pieczony szpik - PysznościPieczony szpik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Kojarzy się z kuchnią francuską, ale był również rarytasem w przedwojennej Polsce. W czasach PRL stał się jednak (podobnie jak podroby) symbolem kuchni biednej. Wygląda dość kontrowersyjnie i pozornie może wydawać się jedynie kuchennym odpadem, ale nie można odmówić mu wielu cennych właściwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Masło bogów

Szpik kostny ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest źródłem energii, witamin oraz ma wysokie walory smakowe. Jest pełen kolagenu, który poprawia zdrowie i wytrzymałość kości oraz skóry. To także źródło fosfolipidów, poprawiających pamięć i koncentrację, witaminy B12 oraz białek immunoglobulinowych wspomagających układ odpornościowy.

Szpik  to bomba witaminowa i energetyczna
Szpik to bomba witaminowa i energetyczna © Adobe Stock

Szpik wołowy to tłuszcz znajdujący się wewnątrz kości. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko słony smak, stąd jego porównanie do masła.

Jak przyrządzić szpik kostny?

Szpik wołowy to produkt, który budzi skrajne emocje. Dla jednych to prawdziwy przysmak o wyjątkowym smaku, dla innych – niecodzienna i odważna propozycja kulinarna. Warto przekonać się na własnej skórze, do której grupy się zaliczamy.

Szukaj kości wołowych, które w przekroju zawierają dużo szpiku
Szukaj kości wołowych, które w przekroju zawierają dużo szpiku © Pixabay

Najpopularniejszym sposobem przygotowania szpiku jest jego pieczenie. Kości ze szpikiem umieszcza się w piekarniku, a następnie wyjmuje się szpik łyżeczką i podaje na grzankach lub jako dodatek do innych dań. Szpik można również wykorzystać do przygotowania bulionów, sosów lub jako bazę do tłuszczów do smażenia.

Z czym podawać szpik kostny?

Jak na masło bogów przystało, możesz posmarować nim chrupiące grzanki. Pieczony szpik doskonale komponuje się z pieczonymi warzywami, takimi jak marchewka, pietruszka czy seler. Może być również dodany do sosów do mięs, nadając im głębi smaku.

szpik
szpik © Getty Images | fanpro

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki, warto spróbować tego przysmaku. Warto jednak pamiętać, że to produkt kaloryczny, o dużej zawartości tłuszczu, więc warto zachować umiar. Na ten przysmak uważać powinny osoby z problemami układu krążenia i wysokim poziomem cholesterolu.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie