Możesz jeść do woli. Te świąteczne łakocie są bezpieczne nawet dla alergików
Gdy inni goście przy świątecznym stole zachwycają się słodkimi specjałami, osoby zmagające się z alergią pokarmową zwykle przełykają tylko ślinkę. Czy rzeczywiście muszą rezygnować z radości kosztowania łakoci? Nie, co udowadniają nasze propozycje.
Bezglutenowe pierniki
Bożonarodzeniowa klasyka, której wcale nie muszą sobie odmawiać alergicy. Wersja bezglutenowa jest łatwa do przygotowania, a smak wcale nie ustępuje tradycyjnym piernikom.
W misce mieszamy mąkę ryżową lub kukurydzianą (1,5 szklanki), mąkę ziemniaczaną (pół szklanki), sodę oczyszczoną (łyżeczka) oraz mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), imbir (łyżeczka) i kardamon (pół łyżeczki).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W osobnym naczyniu łączymy miód, np. gryczany (pół szklanki), olej kokosowy (1/4 szklanki) i wodę (1/4 szklanki).
Mieszamy suche składniki z mokrymi i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wycinamy pierniczki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez około 8-10 minut. Po ostudzeniu ciasteczka można udekorować lukrem, zamiast jajek używając mleka roślinnego.
Kutia
Słodki przysmak pochodzący z Kresów, przyrządzany z pszenicy, maku, miodu, mleka oraz dużej ilości bakalii, to niestety pułapka dla alergika. A gdybyśmy tak uczulającą pszenicę zastąpili kaszą jaglaną lub ryżem, mleko krowie – kokosowym, a miód – syropem klonowym albo melasą z karobu (mączki chleba świętojańskiego), która reguluje pracę jelit i nie wywołuje reakcji uczuleniowych?
Przysmak możemy wzbogacić prażonymi pestkami słonecznika, daktylami, figami, rodzynkami czy suszonymi śliwkami, oczywiście nie konserwowanymi siarczanami. Ostrożność trzeba zachować przy dodawaniu maku, gdyż on też bywa alergizujący.
Muffinki bez jajek i nabiału
Idealne rozwiązanie dla osób z alergią na jajka i laktozę, dodatkowo muffinki wzbogacamy o przyprawy korzenne, które wprowadzą świąteczny nastrój.
W misce mieszamy mąkę orkiszową lub ryżową (1,5 szklanki), cukier kokosowy (pół szklanki), proszek do pieczenia (łyżeczka), mielony cynamon (pół łyżeczki) i imbir (1/4 łyżeczki).
W drugim naczyniu łączymy mleko roślinne, migdałowe lub owsiane (szklanka), olej rzepakowy (1/4 szklanki) i ekstrakt waniliowy (łyżeczka).
Dodajemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ulubione suszone owoce (rodzynki, żurawina). Delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości), po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20-25 minut.
Bezlaktozowa czekolada z migdałami i daktylami
Czekolada to klasyczny świąteczny przysmak, który można łatwo przygotować w wersji bez laktozy. Połączenie gorzkiej czekolady, migdałów i słodkich daktyli tworzy idealny deser.
Gorzką czekoladę (200 g), o zawartości min. 70 proc. kakao, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż będzie gładka. Dodajemy pokrojone daktyle (6-8) i posiekane migdały (1/4 szklanki). Wylewamy mieszankę na papier do pieczenia lub do formy na czekoladę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż czekolada stwardnieje.
Przed podaniem kroimy na kawałki i posypujemy solą morską.
Kokosowe kulki mocy bez orzechów
Pyszne rozwiązanie dla osób uczulonych na orzechy. Kokosowe kulki mocy są nie tylko pyszne, ale także pełne energii.
W blenderze miksujemy na gładką masę daktyle (pół szklanki), wcześniej wymoczone w wodzie przez pół godziny, z olejem kokosowym (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (łyżeczka). Dodajemy wiórki kokosowe (szklanka), mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby stwardniały.