Możesz jeść do woli. Te świąteczne łakocie są bezpieczne nawet dla alergików

Gdy inni goście przy świątecznym stole zachwycają się słodkimi specjałami, osoby zmagające się z alergią pokarmową zwykle przełykają tylko ślinkę. Czy rzeczywiście muszą rezygnować z radości kosztowania łakoci? Nie, co udowadniają nasze propozycje.

Kutia Kutia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bezglutenowe pierniki

Bożonarodzeniowa klasyka, której wcale nie muszą sobie odmawiać alergicy. Wersja bezglutenowa jest łatwa do przygotowania, a smak wcale nie ustępuje tradycyjnym piernikom.

W misce mieszamy mąkę ryżową lub kukurydzianą (1,5 szklanki), mąkę ziemniaczaną (pół szklanki), sodę oczyszczoną (łyżeczka) oraz mielone przyprawy: cynamon (2 łyżki), imbir (łyżeczka) i kardamon (pół łyżeczki).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

W osobnym naczyniu łączymy miód, np. gryczany (pół szklanki), olej kokosowy (1/4 szklanki) i wodę (1/4 szklanki).

Mieszamy suche składniki z mokrymi i wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody lub mąki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wycinamy pierniczki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st., przez około 8-10 minut. Po ostudzeniu ciasteczka można udekorować lukrem, zamiast jajek używając mleka roślinnego.

Kutia

Słodki przysmak pochodzący z Kresów, przyrządzany z pszenicy, maku, miodu, mleka oraz dużej ilości bakalii, to niestety pułapka dla alergika. A gdybyśmy tak uczulającą pszenicę zastąpili kaszą jaglaną lub ryżem, mleko krowie – kokosowym, a miód – syropem klonowym albo melasą z karobu (mączki chleba świętojańskiego), która reguluje pracę jelit i nie wywołuje reakcji uczuleniowych?

Przysmak możemy wzbogacić prażonymi pestkami słonecznika, daktylami, figami, rodzynkami czy suszonymi śliwkami, oczywiście nie konserwowanymi siarczanami. Ostrożność trzeba zachować przy dodawaniu maku, gdyż on też bywa alergizujący.

Muffinki bez jajek i nabiału

Idealne rozwiązanie dla osób z alergią na jajka i laktozę, dodatkowo muffinki wzbogacamy o przyprawy korzenne, które wprowadzą świąteczny nastrój.

W misce mieszamy mąkę orkiszową lub ryżową (1,5 szklanki), cukier kokosowy (pół szklanki), proszek do pieczenia (łyżeczka), mielony cynamon (pół łyżeczki) i imbir (1/4 łyżeczki).

W drugim naczyniu łączymy mleko roślinne, migdałowe lub owsiane (szklanka), olej rzepakowy (1/4 szklanki) i ekstrakt waniliowy (łyżeczka).

Dodajemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy ulubione suszone owoce (rodzynki, żurawina). Delikatnie mieszamy.

Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości), po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 20-25 minut.

Bezlaktozowa czekolada z migdałami i daktylami

Czekolada to klasyczny świąteczny przysmak, który można łatwo przygotować w wersji bez laktozy. Połączenie gorzkiej czekolady, migdałów i słodkich daktyli tworzy idealny deser.

Gorzką czekoladę (200 g), o zawartości min. 70 proc. kakao, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż będzie gładka. Dodajemy pokrojone daktyle (6-8) i posiekane migdały (1/4 szklanki). Wylewamy mieszankę na papier do pieczenia lub do formy na czekoladę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż czekolada stwardnieje.

Przed podaniem kroimy na kawałki i posypujemy solą morską.

Kokosowe kulki mocy bez orzechów

Pyszne rozwiązanie dla osób uczulonych na orzechy. Kokosowe kulki mocy są nie tylko pyszne, ale także pełne energii.

W blenderze miksujemy na gładką masę daktyle (pół szklanki), wcześniej wymoczone w wodzie przez pół godziny, z olejem kokosowym (2 łyżki) i ekstraktem waniliowym (łyżeczka). Dodajemy wiórki kokosowe (szklanka), mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby stwardniały.

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad